Gasztropszichológia – Czecz Fruzsina

tanácsadó szakpszichológus

Legyél az első értékelő

Czecz Fruzsina vagyok, tanácsadó szakpszichológus, újságíró és gasztrorajongó. 2012-ben végeztem a Károli Gáspár Református Egyetemen pszichológusként, majd az ELTE szakirányú továbbképzésén szereztem tanácsadó szakpszichológus oklevelet. Itt kezdtem mélyebben foglalkozni a gasztronómia és a lélektan lehetséges metszéspontjaival – szerencsére akad bőven… 

2020-ban néhány évre az Egyesült Államokba költöztem. Megtisztelő, hogy óraadó oktatóként a világ másik feléről online Gasztropszichológia kurzust tarthatok a Károlin. Közben én magam is újra hallgató lettem, a Center for Nutritional Psychology (Táplálkozáspszichológiai Központ) képzésein veszek részt. 

Bármeddig tudom hallgatni az étkezéshez kapcsolódó történeteket és rajongok a szakácskönyvekért, gasztrofilmekért, főzőműsorokért. Meg a pogácsáért.

DE MI AZ A GASZTROPSZICHOLÓGIA?

A pszichológia kezdetektől fogva érinti az evés témáját. Minden jelentős lélektani iskola megemlíti, de senki nem helyezi igazán előtérbe. Legtöbbször csak kiegészítésként tekintenek rá, vagy a problémákkal (az evészavarokkal, túlevéssel, elhízással) foglalkoznak. Pedig ez a kérdéskör sokkal szélesebb és jóval nagyobb figyelmet érdemel.

Az étkezés az a terület, ami nem ismeri a földrajzi és kulturális határokat, a nyelvi akadályokat, a vallási vagy politikai nézeteket. Mindannyiunknak fontos – ha szűkösek a lehetőségeink, azért, ha bőségben élünk, azért. Ha diétázunk, azért, ha mindenevők vagyunk, azért. Ha szeretünk főzni, azért, ha mások főztjét fogyasztjuk, azért. 

A gasztropszichológia az ételkészítés, evés, ízlés lélektani aspektusával foglalkozik és a patológia helyett egyre jobban fókuszál az egészséges oldalra. Az étel: öröm, ami az ízek mellett történeteket és jelképeket is rejt.

Ha szívesen sürögsz-forogsz a konyhában, és a lélektan is érdekel, Neked szól az “Önismeret gasztronyelven” tréning! Itt ízeken és a hozzájuk kapcsolódó emlékeken, szimbólumokon keresztül bontakozik ki életed története, a fő személyiségjegyeid és szerepeid. 

További részletek és az aktuálisan induló csoportok: ITT.