Ez a hétvége sem ígérkezik éppen unalmasnak. Várnak rátok a hüllők, egyéb állatok, rengeteg fesztivál, utcabál és természetesen nagy csobbanások. Következzék hát jól megszokott, hétvégi családi programajánlónk!

BUDAPEST

43. Terra Plaza, július 10.

Egzotikus állatok páratlan fajgazdagságával találkozhattok vasárnap. Több mint 100 magyar és külföldi kiállító vár titeket szeretettel 2600m2-en! Mivel a szakma krémje a TerraPlaza-n mind jelen lesz, ezért itt láthatjátok először a legújabb fajokat. Az adott témákra szakosodott tenyésztőktől közvetlenül meg is vásárolhatjátok kis kedvenceiteket, így első kézből tudhattok meg mindent a tartásukról. Csak állatorvosi vizsgálattal és további engedélyekkel rendelkező élőlényeket fogtok találni a kiállításon és vásáron, mert a szervezők számára is első az állatok jólléte.

Utcabál / Bal de rue, július 9.

A Francia Intézet 2022. július 9-én rendezi meg hagyományos francia utcabálját az intézet előtti téren, ahol a francia nemzeti ünnepet zenével és tánccal, illetve – a GYIK Műhely által felnőtteknek és gyerekeknek szervezett – kézműves foglalkozással ünnepelhetitek. A jó hangulatot az újonnan nyílt Bistrot français fogja fokozni, ahol borokat, söröket, és finom harapnivalókat kínálnak.

Ratha-Yātrā Szekérfesztivál Budapest 2022. július 9.

A Ratha-yātrā, vagyis a Szekérfesztivál India egyik legősibb és legnagyszabásúbb ünnepe, melyre évente mintegy 1,7 millió ember gyűlik össze. Az eseményt több mint 50 éve nyugaton is számos nagyvárosban megrendezik – a fesztivál Magyarországon is szorosan beépült a Krisna-hívők és immár a főváros tradíciójába is. Ha szeretnéd megmutatni gyermekednek, hogy léteznek a miénktől eltérő kultúrák is, akkor érdemes kilátogatnotok a Városligetbe, vagy megnézni a szekérhúzást, ami 10:00-kor indul a Vörösmarty térről. Az útvonalat itt találod.

Rex Kutyaotthon – Állatsziget, minden kedd-vasárnap

Szeretitek az állatokat? Akkor látogassatok el a 16 éves Állatszigetre! Hogy mit találtok ott?

Például a Minifarmot, amely egy olyan – zömmel őshonos magyar –  háziállatokat, mezőgazdasági eszközöket és sajátos hazai kultúrnövényeket bemutató háztáji gazdaság, ahol a látogatók oktatótáblák és szakvezetők segítségével ismerkedhetnek meg a tanyasi élet elfeledett világával. A farm részét képezi a lovarda is, ahol a gyermekek megismerkedhetnek a lovak világával.

A Rex Alapítvány 26 éves története során ismert szaktekintéllyé vált a sebesült és magára hagyott háziállatok mentésében; így a lakosság sokszor akkor is hozzájuk fordul segítségért, ha hasonló helyzetben lévő vadállatot talál. Az Állatszigeten ezért az elmúlt években gyakran látott vendég volt a vörös róka, a nyest, az őz, a védett énekes- és ragadozó madarak. A megfelelő infrastruktúra viszont eddig hiányzott a teljes körű vadmentéshez, a Vadmentő Állomás ezért egyik igazi büszkeségük. Az állomáson a vadak átmeneti, szükség esetén örökös elhelyezésére is lehetőség van egy kisebb vadudvar kialakításával. A mentőállomás egy része a látogatók számára is nyitott, valamint a REX Alapítvány nagy múltú gyermek- és felnőttoktatási programjába is beépül.

Az Állatsziget közepén elterülő tóból – amely egy erősen szennyezett és eutrofizálódott ingovány rehabilitációja révén kapott új életet – egy különleges Vizes élőhely bontakozott ki, amely számos vadkacsa családnak és rengeteg egyéb állatnak (emlősök, madarak, hüllők, halak, stb.), valamint csodálatos, ritka vízinövényeknek ad otthont.

BUDAPEST KÖRNYÉKE

X. Bálint Ágnes Mesefesztivál, Vecsés, július 8-10.

Újra Mesefesztivál! Az egész hétvégét felölelő eseménysorozat az elmúlt 10 év Mesefesztiváljait ötvözi névadója, Bálint Ágnes születésének 100. évfordulójával. Nemcsak tematikájában, de szereplőiben is megelevenedik az elmúlt 10 év, újra a Mesefesztiválon köszönthetjük majd a jól ismert mesehősöket: a három kismalacot, farkas komát, az óriást, a hétfejű sárkányt, a buboréktündért, a porcicát, a cirkuszi társulatot, de természetesen Mazsola és BÁKK Manó sem maradhatnak ki a sorból.

Az idei fesztiválra – amely a „Bálint Ágnes 100 – A mese örök” elnevezésű programsorozat egyik kiemelt állomása is egyben – a báb- és gyermekszínházi előadások bemutatására olyan hazánkban működő, nagy hagyománnyal bíró kő-bábszínházakat kértek fel, akik repertoárjuk legjobb előadásait viszik el Vecsésre. A minőségi programok mellett látványos és különleges meglepetés játékokkal is készülnek, természetesen nem maradhat el a retro kisbusz és a kisvonat sem, mely a Bálint Ágnes Kulturális Központ és a Bálint Ágnes Emlékház között közlekedik majd.

Kékevező Fesztivál, Horány és Pusztamonostor, július 9.

A horányi Piac térre, a vízpartra és Szigetmonostorra, a Pusztamonostori Birkásba várnak  mindenkit szeretettel remek programokkal a rendezők. Egy kis előzetes: reggeli, zenés jóga a vízparton, gáton futás érmekkel, egész nap mini vízitúrák, pancsolás, élményevezés. Sárkányhajó verseny. A díjakat átadja és zenél Géczi Erika kajakos világbajnok. Jazzformers, utcabál a Madarakkal. A Birkásban állatsimogató, póni lovaglás, sajtkóstoló, kézműveskedés, Waszlavik dallamok, tradicionális lakoma. A Piac téren VÁSÁR!

Ingyenes és fizetős szabadstrandok a Dunakanyarban, ahol engedélyezett a fürdőzés
 • Palatinus tófürdő, Esztergom (fizetős)
 • Öböl Music Beach, Dorog (fizetős)
 • Dunabogdány, dunai szabadstrand
 • Horány, dunai szabadstrand
 • Pócsmegyer, Pázsit-tó (fizetős)
 • Szentendre, dunai szabadstrand
 • Zebegény, dunai szabadstrand
 • Nagymaros, dunai szabadstrand
 • Verőce, dunai szabadstrand
 • Dunakeszi, dunai szabadstrand
 • Bánki-tó (fizetős)
 • Lupa-tó (fizetős)

BALATON

A titokzatos Hold és csillagai, Balaton Csillagvizsgáló, Balatonfűzfő, július 6-10.

Csillagképek, bolygók, a Hold és fázisai, csillagkeletkezések, napfogyatkozás, fényév távolság, Esthajnalcsillag és még sorolhatnánk, hogy mi mindenről lesz szó. De nem fogjuk! Inkább menjetek el a családdal és nézzetek bele a Csillagvizsgáló távcsövébe; hallgassátok meg az előadást!

Alpaka Balaton Tenyészet és Terápiás központ, Balatonudvari

Sétáltatok már alpakával a csodálatos Balaton-felvidéken, kilátással a Balatonra? Nem? Akkor próbáljátok ki! Káplár Éva Krisztina pszichológus kísér erdőn, mezőn utatokon. Beszélgethettek az alpakáról, tenyésztéséről, a cuki állat gyapjáról. Lehet őket simogatni is, és Krisztinától sokat kérdezni. Bejelentkezés szükséges.

Bringára Keszthely!

Tekerj és nyerj! Teljesítsetek legalább 2 Bringára Keszthely! kihívást a HELLO Keszthely applikációban, vegyetek részt a promóciós játékban és nyerjétek meg a fődíjat, egy szuper, személyre szabott kerékpárt a GreenZone Kerékpárüzlet felajánlásából.

ORSZÁGOS

Őszibarack-fesztivál és Falunap + Otthonka kiállítás, Szatymaz, július 8-9.

Július 9-én az Őszibarack-fesztivál alatt nyílik meg Szatymazon Magyarország első és eddig egyetlen otthonka kiállítása. A faluház otthonka gyűjtő felhívására több tucatnyi otthonka érkezett, és a megnyitóra tervezett élőzenés divatbemutatóra is jelentkeztek lelkes amatőr manökenek.

A Kádár-korszakban minden asszonynak és lánynak volt otthonkája, de még ma is sokan használják a vidéki élet szimbólumát, a „szaladgálati asszony-ruhát”. A Dankó Pista Művelődési Ház kiállításán Szeged-környéki, homokháti településekről gyűjtött nylon- és egyéb anyagú otthonkákat lehet szombattól megtekinteni. Az őszibarack-fesztiválon pedig várnak titeket sok zenével, gyerekprogramokkal és remélhetőleg rengeteg őszibarackkal.

VI. Zsolnay Fényfesztivál, Pécs, július 7-10.

Ámulatba ejtő fényélményekkel érkezik a Zsolnay Fényfesztivál! Négy napra ismét Pécs válik a világ fényfővárosává. Az ország első és egyetlen fényfesztiváljára 100.000 látogatót várnak és mintegy 120 programmal készülnek a szervezők. Világhírű fényművészek mutatják be munkájuk legizgalmasabb darabjait a látogatóknak. Olyan kuriózumokat is kipróbálhattok, mint a fénnyel teniszezés, a fénygraffiti készítés és a fényóceánba merülés – mindezt ingyenesen! Idén sem fogunk hinni a szemünknek!

MÉGIS OTTHON MARADTOK? SEBAJ!

Arra az esetre is van programjavaslatunk, ha valamiért nem tudnátok, vagy nem szeretnétek kimozdulni otthonról: süssetek, főzzetek együtt a gyerekekkel, Már megint a konyhában rovatunk receptjei mindig rendelkezésetekre állnak.

Élménydús, gondtalan hétvégét és nyarat nektek! ❤️


Kiemelt kép: poolsidealbury.com.au