Tavasz. Ezt a szót ízlelgetve eszünkbe jut a megújulás, a természet ébredése a kipattanó rügyekkel, színes virágokkal, az újhagyma, a zsenge retek és a medvehagyma íze, a madarak csicsergése, az enyhülő idő, a napsütés. Ilyenkor előbújhatunk „barlangunkból” és végre úgy léphetünk ki a szabadba, hogy nem kell felvennünk három pulóvert a télikabát alá. Mi sem természetesebb, hogy vágyunk ki a szabadba. Ezért ajánlunk most neked és családodnak szinte csak kinti programokat, amelyek nincsenek szigorúan időponthoz kötve sem.

Kertészkedés

A kertészkedés igazi tavaszi foglalatosság, és egy remek módja annak, hogy a gyerekeket kicsalogasd a szabadba. Képzeld el az örömüket, amint azt nézik, hogy egy apró mag – amit ők ültetettek – a következő hetekben teljesen kifejlett virággá vagy pl. paradicsombokorrá nő! Közben megtaníthatod őket a növény különböző részeire, mesélhetsz nekik a fotoszintézisről stb. Ráadásul az egyik legjobb dolog a kertészkedésben az, hogy nincs szükséged sok helyre. Még csak ki sem kell menni feltétlenül a kertbe. Elég egy ablakpárkány is, ahol elfér egy kisebb-nagyobb virágláda.

Természetvadászat

A természetvadászat közben a gyerekek (is) felfedezik az élet apró csodáit és végre nem a négy fal között kuksolnak. A természetvadászatot úgy kell elképzelni, mint a tojásvadászatot húsvétkor, csak itt nem az előre kikészített csokitojásokat kell felkutatni, hanem egy hangyabolyt, bodobácsot, virágot, fészket stb. kell megtalálni. Ez a gyerekeknek ugyanannyira izgalmas, főleg, ha a feladathoz még egy nagyító is jár. Lehet több mindent is keresni vagy ha több gyerek van, versenyezni, ki találja meg előbb a kitűzött célpontot. Tarthattok csak bogárvadászatot is, ahol minél többféle bogarat kell találni és megmondani azok nevét.

Land art, avagy alkoss valamit a természetben a természetben talált anyagokból

Gyűjtögessetek botokat, kavicsokat, indákat stb. és alkossatok belőlük botembereket, térképet, bunkert, bármit, aminek csak a fantáziátok szab határt.

Az erdők tavaszi nagytakarítása

Vegyetek részt a Tavaszi Nagytakarításban, akár szervezett keretek között, akár csak egyénileg, a családdal! Mert sajnos mindig lesz olyan ember, aki eldobálja a szemetet az erdőben. Nem kell mást tenni, csak fogni egy-két nagyobb szemetes zacskót és irány az erdő. Szedjetek össze minél több hulladékot a túra során és érezzétek magatokat a természet megmentőjének! Mert ha így tesztek, bizony azok is vagytok. 

Meseösvények

Kisgyerekekkel kirándulni gyakran macerás, mert mindig van valami bajuk. Hol éhesek, hol szomjasak, fáznak, „elzsibbad” a lábuk, másfelé szeretnének menni. Ám, ha kirándulásnak egy meseösvényt választotok, akkor a gyereknek nem lesz kedve, ideje ilyesmikkel foglalkozni. Íme, néhány remek meseösvény!

A Bailavidrum mesés programokat szervez családoknak a természetben (télen múzeumokban). Az élőszavas mesemondás után egy szalagozott ösvényen együtt elindítanak egy kis gyerekcsapatot és szüleiket. A gyerekek egy szimbolikus és konkrét mesefonalat tartva állomásról állomásra haladnak az erdőben. Már az első állomás után megérzik és átélik, hogy ők a mese főszereplői és ez a lelkesedés és lendület viszi őket tovább útjukon, sok-sok mesebeli mérföldet megtéve. A természeti formákhoz illesztett állomásokon (pl. sárkánybarlangnál) a csapat tagjaival jelmezes, bábos drámajátékkal elevenítik meg a mese egy-egy epizódját, a játékba bevonják szülőt és gyereket egyaránt. Mindenki kapcsolódik a mesei szimbólumokkal és tanításokkal, közben átélve bánatot, örömöt, próbatételt, küzdelmet, bukást és sikert, a végén pedig egy zenés, táncos mulatságot. A következő meseösvény időpontja árpilis 23., vasárnap.

A Bábozd Zöldre Egyesület meseösvényei mind Budapesten találhatóak. Az összes meseösvény a gyerekeket szabadtéri élmények mentén szólítja meg, érzékszerveikre és a természet szépségeire fordítva a figyelmüket. Így akár ezek lehetnek a tudatos természetjárás kialakulásához vezető út első állomásai. Az ösvények egy-egy terület állat- és növényvilágával ismertetik meg a gyerekeket, miközben felhívják a figyelmet a természet- és környezetvédelem fontosságára. A túrák során bejárható ösvényekhez mesék kapcsolódnak, hogy a gyerekek képzeletét és fantáziáját megmozgatva, arra építve élménnyé váljon a zöld gondolatok befogadása. Az állomásokon különböző játékelemek segítik mélyíteni a tudást és további szórakozási lehetőséget nyújtanak a gyerekeknek.

A Bábozd Zöldre meseösvényei önállóan is látogathatók, de az Egyesület bábos meseösvény-vezetéseket is tart, kis csoportoknak, óvodai csoportoknak, érdeklődőknek, gyermekzsúrokhoz kapcsolódóan. Aktuálisan meghirdetett, nyitott vezetéseiket a Facebook oldalukon találjátok, de egyedi megrendeléseket is vállalnak.

A Soproni parkerdőben található Boszorkány Meseösvény a Károly-magaslati parkolótól induló, a Kőhalmy Vadászati Múzeumig és a Károly kilátóig tartó, 8 kis állomásból álló ösvény. A 900 méteres út során boszorkányos történetek és helyi legendák nyomába eredhetnek a gyerekek. A meseösvény ötletét a helyi Kecske-patak boszorkánylegendája adta, ez alapján álmodta meg a feladatokat egy soproni óvodapedagógus, a kis állomásokat, táblákat pedig az erdőgazdaság készítette. A meseösvény végén, a Károly-kilátó előtt található vadászati múzeumnál található egy kis játszótér és mezítlábas ösvény is.

A Meseút meseterápiás tanösvényei az ország legeslegszebb helyszínein más és más tartalommal várják a kicsi és nagy meseutazókat. A Meseút tanösvényeinek állomásain gyönyörű, kézzel festett házikókat találtok, melyekben egy-egy mesét és a meséhez kapcsolódó játékot, feladatot, beszélgetést indító kérdést, kalandot rejtettek el. Ez a program nem csak vidám és tartalmas családi kikapcsolódás, baráti időtöltés vagy meserandevú, hanem lehetőséget ad egy belső utazásra is magunk és egymás jobb megismeréséhez.

ESŐNAP ?

Tavasszal vitathatatlanul előfordul, hogy esik az eső. Ha ti nem ijedtek meg egy kis esőtől, akkor kapjatok fel gumicsizmát és esőkabátot és máris lehet a pocsolyákban ugrálni, sarazni, nyelvetekkel elkapni az esőcseppeket és csukott szemmel hallgatni, ahogy bizonyos tárgyakon kopognak a cseppek, megfigyelni az illatokat.

Persze, ha mindehhez nincs kedvetek, arra az esetre ajánljuk az otthoni kézműveskedést, sütés-főzést, aminek a témája a tavasz, vagy az olyan kiállításokat, mint a Kalandos Erdő, a Természettudományi Múzeumban. És nem utolsó sorban érdemes figyelni folyamatosan megújuló családi programajánlónkat a mumpark.hu-n.

Mesés, szép tavaszi programokat kívánunk!


Kiemelt kép: charlottesvillefamily.com