Napunk a héten a Bikában halad. Szerelem, bőség, biztonság megteremtésének, az anyagba öntésnek és a termékenység élésének van itt az ideje. Csillagképi értelemben a Kos terében tartózkodik fő világítónk. Mindazt tehát, amit a gyakorlatban megteszünk, az új utakra indulás, a korlátok közül való kitörés szellemi igénye táplálja, mely magasrendű célokat állít elénk.

Szombat hajnalig a Cet is érintett, így a hét nagy részében még az elvonulás, a testi-lelki-szellemi megújulás, az isteni küldetés felvállalásának van itt az ideje.

Heti Holdnaptár

A Hold a hét nagyobb részében növekvőben van: a gyarapítás, felépítés, teljesedés napjait éljük. A hetet a Szűz jelében kezdi. Hétfőn egész nap a külső-belső rendrakás és nemes szolgálatok idejét éljük. Hajfestésre, kéz- és körömápolásra alkalmas nap. Kedd reggel a Mérlegbe lép a Hold. Mától a harmóniateremtés napjait éljük Művészetekkel, szépségápolással, környezetünk szépítésével foglalkozni különös örömünkre szolgálhat most. Jól eshet a kapcsolódás, most könnyebben ráérezhetünk társunkra. Csütörtök délután a Skorpióba érkezünk. A hangulat fokozódik, szenvedélyesebbek vagyunk. Bízzunk megérzéseinkben! A szexualitás, az álmok, az ezotéria mind fontos megéléseket hordozhatnak. Péntek este szintén a Skorpió zodiákusában ragyog fel a telihold. Nagy szerepe lesz a méltatlan minőségek elengedésének, a külső és belső világ egyensúlyra törekvésének. Ezen energiákról bővebben írok alább. Szombaton még érvényesülnek a pénteki hatások, majd késő este a Nyilasba érkezik meg a Hold. Optimizmus és jóindulat hatja át a téridőt. Ideje a mozgásnak, a máj tisztításának és a bőr feszesítésének. Igényünk erős, hogy érdemben kapcsolódjunk a magasabb világokkal, de az élvezeteket sem vetjük meg.

Csillagüzenetek, bolygó fényszögek

HÉTFŐN még az éjszaka a Vénusz Nimród égi képének Mintaka nevű övcsillaga alatt halad. Az égi király csillagképe beavató stációt képvisel. Övén halad át az égi egyenlítő. A Napút van feje felett, vállán a Tejút ragyog. Ő az, aki a külső és belső világban egyaránt jelen van. Az Orion-öv ugyanakkor Nimród életerő központja is. Az itt elhaladó Vénusz égi-földi szerelem hordozójává válik.

A szerelem ereje jelen van a belső és külső világban, s termékennyé teszi mindkettőt, méghozzá a Tejút szellemiségével.

Ez a folyamat egész héten zajlik. Célja pedig olvasatomban az, hogy ráérezve az isteni minőségekre, önmagam és a társak előtt egyaránt felvállaljam azokat, s eszerint teremtsek mostantól, a szerelem állapotában.
Kora reggel a Vénusz égi útján már az El Nath csillagot éri el. Ez a Bika szarva, mellyel a Tejút üzeneteire érezhetünk ma rá, miközben a szellemi felemelkedésen dolgozunk.
A délelőtt folyamán a Mars az Ikrek szívéhez érkezik, miközben szextillel kapcsolódik a Holdhoz és az Uránuszhoz is.

A mai nap komoly lehetőséget hordoz az ördögi körből való kitörésre, az önmeghaladásra. Rájöhetünk ugyanis, hogyan tudjuk egységben működtetni a profán és szakrális, a halandó és halhatatlan dolgokat, minőségeket!

Nagy megértések, lelki tudatosodás napja van.

Plútó visszafordul

Kétségkívül e – hivatalosan – törpe bolygó az, amelyről az utóbbi időben a legtöbb szó esik. Lassú mozgású égitest, transzcendens bolygó lévén ez bizony nem is csoda. Utoljára 2008-ban váltott jegyet, azóta a Bak zodiákusban vándorolt, hogy erodálja kicsit a megcsontosodott rendszereket és lépésről lépésre haladva robbantsa fel a status quót – míg idén márciusban át nem lépett a Vízöntő jelébe. Transzformatív energiái itt is kitűnően tudnak működni, nagy valószínűséggel átalakítva majd a többi közt a közösségeket, a technika és tudomány világát, a társadalmi berendezkedést, meg még oly sok mindent, amiről jelenleg csak találgatni lehet.
Ki-ki átgondolhatja, az ő életében mi minden változott meg gyökerestül a 2008 óta elmúlt időben, melyek azok a területek, ahol totális, minőségi átalakulás történt?

Mostantól pedig arra számíthatunk, hogy a karmatisztítás felpörög, mint a búgócsiga, és jó darabig nem lassítunk. Ez egyelőre mindenképpen a szárnyalás és a rálátás szellemi üzenetét hordozza, míg a Plútó a Sas csillagai alatt jár (pár évig így lesz). 2024 áprilisától pedig már a Bak alá is megérkezik, onnantól óriási szerepe lesz például a felvállalásnak és a fényőrzésnek, meg annak, mit tekintünk valódi értéknek, de ez még egyelőre odébb van kicsit.

Most ott tartunk, hogy 15 év után az alvilág királya, Plútó-Hádész jegyet váltott, és megérkezett a Vízöntőbe, belengetve az időszerű változásokat, majd most megáll szépen az égen, és visszaindul kicsit a Bakba. 2024. januárban újra a Vízöntőbe ér. Majd jövő szeptemberben ismét a Bakba lép, hogy aztán novemberben teljesen megérkezzen a Vízöntő jelébe.
A csiki-csuki értelme az, hogy valamit bizony még nem végzett el (pontosabban: nem végeztünk el az erejével), ami miatt kicsit vissza kell térni. Valamiben jó lenne még meghaladni a komfortzónát, beleállni sorsfeladatunkba, kidolgozni magunkban a türelem erényét, és értékálló megoldásokat hozni létre. Ezzel a két visszahátrálással lassítja is némiképp a hajmeresztő tempót, amivel a Vízöntő Plútó megajándékozhat minket. Addig is, míg ez van, ezt jó kiélvezni, úgyhogy legyünk arra tudatosak, mit kínál fel újra és újra az élet megoldandó feladataink közül, és a szentség, az időtállóság, a valódiság és kézzelfoghatóság minőségeit hívjuk be a megoldáshoz.

A hét közepének üzenetei

KEDDEN a Vénusz továbbra is Nimród (Orion) övcsillagai közt halad – mára virradóra az Al Nilamot éri el. Ugyanekkor a Nap együtt áll a Merkúrral a Bika jelében, a Kos csillagai alatt. Álmaink is fontos, a rálátást segítő üzeneteket hozhatnak, a nap folyamán pedig kiemelten hatékony lehet a meditáció.

A Bika jegyében járó Nap a dolgok anyagba öntését, a konkrét megvalósítást, tágabb értelemben a biztonság és harmónia megteremtését tűzi ki célul, a Merkúr pedig az erről szóló beavató tudást, az ehhez szükséges szellemiséget hozza.

A Kos csillagai segítenek itt kilépni a megszokott kerékvágásból, magunk mögött hagyva eddigi önkorlátozásainkat. Az önirányítás és életöröm ideje jön el, miközben a szellem világossága is megmutatkozik, akár visszatérő tudás formájában is (hiszen a Merkúr retrográd).
Reggel a Hold a Mérleg zodiákusba érkezik.
Késő este a Mars az Egyszarvú szívének csillagterét éri el, miközben szextillel kapcsolódik az Uránuszhoz. Lehetőségünk van a növekedésre, a ragaszkodások legyőzésére, és arra, hogy megértsük: a kettősség mögött megszülethet az egység a szeretetben. Család, otthon, múlt témáiban van kiemelt ideje az önmeghaladásnak. A mai nap a szintézisé, mely felszabadít.

SZERDÁN kora hajnalban a Vénusz Nimród övének harmadik csillagát, az Al Nitakot is eléri.
A Mars ma este az Ikrek csillagkép testvérpárjának halandóságot jelképező Castor csillaga alatt vonul. E csillagkép a mitológiában Zeusz iker fiainak mítoszához kapcsolódik. Mikor Castor életét vesztette, szerető, halhatatlan testvérével együtt maradhattak úgy, hogy felváltva vagy az alvilágban, vagy az égen, csillagképként jelentek meg.

Ma tehát mi is önmagunk alvilágába merülhetünk, s itt, ebben a varázstérben győzhetjük le önmagunkat, az itt megtalált erőt átminősítve növekedhetünk.

A Hold Marsnak adott kvadrátja által megmutatkozik a lélek hívása is, melynek alapján most cselekedni érdemes.

CSÜTÖRTÖKÖN reggel a Szaturnusz eléri a Hattyú legfényesebb csillagát, a Denebet. Ideje van a szárnyalásnak, a szellemi-lelki megtisztulásnak és felszabadulásnak. Nagyon szép élményeket hozhatnak ma a lelki gyakorlatok. Akár a lélek halhatatlanságról, a szentségről is beavató élményekhez juthatunk.
Délután a Hold a Skorpióba lép.
Ugyancsak a délután folyamán a Vénusz a Saiph csillagot éri el, mely Nimród égi alakjának az Eridanus folyóba lépő egyik lábát jelöli. Eljött hát az idő, hogy a szerelem újra beavató útra lépjen.
Ennek első állomásaként este a Vénusz a Neptunuszhoz kapcsolódik kvadrát fényszöggel: most a lélek mélye mutatkozik meg! Ráérezhetünk önmagunk elől is titkolt vágyainkra, érzéseinkre, melyek akár a múltból is visszaköszönhetnek, és a mély transzformáció lehetőségét hozzák.

PÉNTEKEN kora reggel érdemes figyelni az álmokat, hiszen a Merkúr kvintillel kapcsolódik a Marshoz, így elhozhatja annak üzeneteit, merre érdemes most növekedni, fejlődni.
Ugyanekkor a Jupiter és a Vénusz szextilje is egzakt, amely megértést hozhat számunkra a szeretet bölcsességének jegyében, amely által elsősorban kapcsolatainkban fejlődhetünk.
Kicsivel dél előtt a Nap eléri a Menkar csillagot, így a mai nagyon alkalmas nap arra, hogy sorsunk irányítását kezünkbe vegyük, az ösztönvilágból való kiemelkedés segítségével.

A telihold mély átminősülést hoz

Péntek este fél nyolc tájban transzformatív teliholdat ünnepelhetünk. A Hold a Skorpió zodiákusában, a Skorpió ollócsillagai, másképpen a Mérleg múlt igazságait megmérő serpenyője és a Kígyó Feje csillagképek alatt tartózkodik az Ascendensen. Vele szemben a Nap együttállásban a Descendenssel, a retrográd Merkúrral és az Uránusszal, a Kos és a Cet csillagai alatt látható a képletben.

Lelki átminősülés, érzelmi változás zajlik, amely közben a múlt igazságai megmérettetnek, s ami nem találtatik méltónak, azt végre alkalmunk van kíméletlenül levágni magunkról – méghozzá azért, hogy végre-valahára sallangok nélküli önmagunk legyünk, s így induljunk előre! Ebben szellemi erőnk, konkrétan gondolataink kézben tartása, uralása van most nagy segítségünkre.

A külvilág és a társ is rávilágíthat most, mitől szabadulnánk szívesen. Ugyanakkor a Skorpió-Bika, illetve Ascendens-Descendens tengelyen létrejövő telihold arra hív, hogy lelki ÉS anyagi biztonságot teremtsünk, szenvedély ÉS harmónia működjön együtt. (Hiszen anyagi termékenységünk a lélek szenvedélyéből fakad.) Én és a társ/külvilág kerülünk most szembe, vagy épp belső mozgatóim és megfelelni vágyásom, de ez nem háború, hanem teremtő feszültség, szép lehetőségekkel a kiemelkedésre. Nem biztos, hogy itt és most megoldás születik, de komoly lépéseket tehetünk – addig is, míg a következő, júniusi telihold majd elhozza a tisztítás és a sorsvizsga idejét. Hirtelen, váratlan élmények és beavató tudás is érkezhetnek a térbe.

Hétvégi csillagüzenetek

SZOMBATON továbbra is érezhetőek a teliholdas energiák.
Este a Vénusz a Betelgeuse-zel találkozik, a szerelemben az isteni minőségek felvállalásának idejét hozva – ne elégedjünk meg kevesebbel! Választhatjuk azt, hogy az igazságot képviseljük, a szeretet bölcsességét működtetjük.
Késő este a Hold a Nyilasba érkezik.

VASÁRNAP kora délután a retrográd Merkúr eléri a Hamalt a Kos fején – így most a Tejút beavató tudásában részesülhet, aki jól figyel. Ösztöneink tudatosodásának ideje van.
A délutáni órákban jegyet vált a Vénusz, s a levegős Ikrekből a vizes Rákba lép át. Mostantól az érzelmek szerepe növekszik, kifejezetten kedvezve a harmóniateremtésnek, az otthonteremtésnek, a családalapításnak, a gyengédségnek és a romantikának.

Áldott napokat nekünk!

Csillag Enikő asztrozófus, tarot tanácsadó, holisztikus életmód mentor

banner

Photo by: pixabay.com