Személyes, asztrozófiai születési képletünk, vagyis asztroszkópunk a többi közt hozott képességeinkről, alapelveinkről, céljainkról, vezérlő elveinkről, cselekvő erőnkről, s minden életterületünkről is mesél. Így hát nem maradhat ki az anyaság sem – erről szól ez az írás.

A születési képletben az anyaságot több szempontból is vizsgálhatjuk, megnézhetjük például a különböző életterületeket jelölő horoszkóp házakat, vagy a Rák zodiákusban lévő bolygókat, tengelyeket is (ha vannak ilyenek). Az égitestek közül alapvetően a Hold az anyaság jelölője, de (fő személyiség jelölőként) lelkiségünkről, érzelmeinkről is mesél. Fázisai, változásai jelentésükben ősidők óta a termékenységhez, a női ciklushoz, a női életkörhöz kapcsolódnak.

Az újhold a visszahúzódás, az újjászületés ideje. A növő hold az új dolgok, minőségek befogadásának, útjára indításának, táplálásának ideje – tehát a növekedésé. A telihold a kiteljesedés állapotát szimbolizálja, egyszersmind az érzelmekre való rálátást is (hiszen a Nap ilyenkor világítja meg legfényesebben a Hold arcát). Végül a fogyó hold a fölöslegek elengedéséről szól. Mindez analóg a női létkörrel és a gyermekszüléssel, a neveléssel is. A gyermeket először testünkbe (még előbb szellemi terünkbe, szívünkbe) fogadjuk, ott gyarapodik a születésig (ami újholdas analógia). Majd tápláljuk, növeljük, neveljük, felnőtté szeretjük. És amikor eljön az ideje, szeretettel, áldással elengedjük őt, hogy saját útját járja.

Neked vajon hol áll a Holdad?

Attól függően, hogy születésünkkor a Hold hol tartózkodott: mely zodiákusban, melyik életházban, milyen kapcsolatban a többi égitesttel, melyik csillagkép alatt – számos következtetést levonhatunk. Most a legegyszerűbb módot választva a Hold zodiákus körön betöltött helyét vizsgáljuk, s bár ezt külön nem részletezem, figyelembe vettem az égen ragyogó csillagképeket is. Aki tudja, hol áll születési képletében a Hold, az eleve olvashatja a neki szóló részt. Aki tudja lehetőleg percre pontos születési dátumát, ITT egyszerűen kikeresheti a Hold születési képletében elfoglalt helyét. Aki pedig egyikkel sincs tisztában, de van gyermeke, nagy eséllyel magára ismer majd – bár természetesen az asztroszkóp számos más eleme is befolyással van az anyaságra. Tekintsük ezt most önismereti játéknak – jó szórakozást kívánok hozzá!

Hold a Kosban

Szenvedélyes szeretet fűzi gyermekeihez. Ha azt mondom: szenvedélyes, ezt nyugodtan szó szerint vehetjük. Lobbanékony lehet, ezért érdemes odafigyelnie az indulatkezelésre a kicsikkel (és később gondozóikkal, tanítóikkal, tanáraikkal) szemben is. Ugyanakkor a végsőkig elmegy értük, ha kell. Vele aztán kaland lesz az élet! Vezetői képességei anyai szerepében is megmutatkoznak. Érdemes odafigyelnie rá, hogy adjon teret a gyermekek akaratának, szárnypróbálgatásainak is.

Számára az anyaság jelentheti az igazi egység megélését, ugyanakkor a teljes testi-lelki-szellemi átalakulás hasznaira is felhívja figyelmét. Elhozhatja a komolyabb lelki gyakorlatok végzésének, vagy az álmodás kifejlesztésének idejét is. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a gyerekekkel való kapcsolata segíti őt Isten, s az univerzális törvények megértése felé. Számára az anyaság a beavató út része, az összegzés és a karma kerekéről való kiemelkedés lehetőségét hozza el.

Hold a Bikában

A Bika Hold földeltebb anyukát mutat. Gyermekei számára biztosítja a kényelmes, nyugodt és biztonságos életet. Hagyni fogja, hogy a dolgok a saját ritmusukban történjenek. Anyagilag is jólétet teremt, nagyon valószínű, hogy környezete kifejezetten szép, ízléses, művészi jegyeket mutat. Nagyra értékeli a művészeti nevelést, és a pénzzel is megtanít bánni. Nagyon valószínű, hogy finomakat főz (vagy menő helyről rendel), és mindig van nála sütemény az asztalon. Lehet rá számítani, mert megtart, akár Gaia ereje.

Számára is beavató út az anyaság. Itt is előkerülhet a testi-lelki-szellemi megújulás szükségessége, ahogyan szó szerint anya születik a nőből. Az anyaság nagy eséllyel hívja fel a figyelmét arra, mi mindenben lenne jó meghaladni önmagát, kitörni az addigi keretek közül, kilépni az önkorlátozásokból. Megmutatja számára, mi mindenben van ideje teljesen új utakra indulni saját életében. Ugyanakkor szellemi és kreatív termékenységét is megsokszorozhatja az anyai lét.

Hold az Ikrekben

Igazán intellektuális, kommunikatív anyuka. Szeret tanulni, és magyarázni is. Mindene a kapcsolódás, ezért jól teszi, ha már idejekorán felkeresi a helyi anyaköröket, babás-mamás foglalkozásokat, és felméri, milyen mozgásos lehetőségek vannak kismamáknak. Szívesen magával viszi a gyerekeket mindenhová. Őt nem fogja annyira kikészíteni a miért-korszak sem. Sokat beszélget a gyermekkel, szellemileg is támogatja őt, ösztönzi a tanulásra, nyitottan áll hozzá utódjához, büszke tudására. Ő biztosan mindig érdeklődni fog arról, mi újság, mi volt a suliban, az edzésen, a randin? Ha kell, odavisz és hazaszállít, felügyel a baráti körre is, és nyaralni viszi a fia barátnőjét. De egészen biztos, hogy nem lihegi túl ezt az anyaság témát – jön, megy, intézkedik, és úgy simogatja meg este a kicsiket, mint a szellő.

Az anyaság számára is különleges beavatásokat hozhat. Fontos lesz, hogy megtanulja termővé tenni az életét, hogy kövesse igazi vágyait, s azokból hozzon létre bőséget és biztonságot. A gyermek elhozza számára a lehetőséget, hogy felvállalja életében és döntéseiben az igaz értékeket, az isteni minőséget.

Hold a Rákban

Érzékeny anyuka, aki a gyermekekben és a családban találhatja meg valódi hivatását. Érdeklik őt a lélek dolgai, az érzelmek széles skáláját éli meg anyaságában. Ragaszkodó, szeretetteljes, de jó odafigyelnie, főként a kamaszkortól, hogy meghagyja gyermekei szabadságát. Nála mindig nagyon otthonos lenni, biztos lehet benne, hogy minden magányos felnőtt barátja az ő családi fészkét keresi fel, ha egy kis törődésre vágyik. A táplálás, a gondoskodás létszükséglet a számára, imádja csinálni, és nagyon jó benne. Sokat foglalkozik a múlt és az eredet kérdéseivel.

Anyaságában ráérezhet a kettősség mögötti szeretet egységre. Fontos lesz számára, hogy engedje megnyilatkozni és működni a halandó és halhatatlan minőségeket egyaránt, s hogy megértse: a különbségek csak a látszatvilágban léteznek, valójában minden az egyből ered, s együtt, harmóniában működtetve mutatkoznak meg áldásai.

Hold az Oroszlánban

A szíve aranyból van, és nem fél használni. Nagyvonalú, szeretetteljes, s mivel önmagában egész – és ezt éli is – nem a gyerekeitől várja a boldogságot. A szeretet meleg napsugarai mellett nagy eséllyel némi pompát is varázsol gyermekei életébe. Játékos, kreatív szülő. Számára kiemelten fontos a múlt, a gyökerek, az ősök példája.
Jól teszi, ha utódai számára is engedi, hogy saját fényükkel ragyogjanak. Mellette valahogy természetes módon cseperedik az élet örömeit élő, dolgait kézben tartó felnőtté az embergyermek – egészséges esetben.

Számára az anyaság a befogadó, tápláló és elengedő szeretet feladatait hozza el – azt, hogy mindezen minőségeket ugyanolyan feltétel nélküli módon működtesse. Ugyancsak fontos az anyaságban is megélnie, hogy saját sorsának ura – és szeresse önmagát.

Hold a Szűzben

Tiszta udvar, rendes ház.” Nála aztán nem áll hegyekben a szennyes, és mindig van a táskájában fertőtlenítő kendő. Takaros, precíz anyuka. A gyerekeket is arra neveli, hogy rendet tartsanak a szobájukban, és az életükben. Biztosak lehetünk benne, hogy jól szervezett napjai vannak, és pedánsan viszonyul az iskolai dolgokhoz is. Előnyben részesíti a praktikus, takarékos és fenntartható megoldásokat. Sokat ad a biztonságra, mindig van „B” és „C” terve is, meg rengeteg listája. Szolgálatkész szülő, aki abszolút előtérbe helyezi gyermekei boldogulását, igyekszik őket minden oldalról bebiztosítani.
Fontos szem előtt tartania, hogy a helikopterezés árt az önállóságnak, és a boldog gyerekkornak része a fára mászás és sarazás is. Ugyancsak érdemes arra törekednie, hogy megértse és elfogadja, ha történetesen egy művészi érdeklődésű, bohókás, vagy épp lánglelkű – és talán kevésbé összeszedett – gyermek szülője.

Az anyaság az önismereti útra lépést hozza el számára. Általa megtanulhatja, hogy feltétlen bizalommal legyen az élet iránt, és szeresse önmagát. Rájöhet, hogy nem kell elérnie a tökéletességet, s nem muszáj maximalistának lennie sem. Az anyaság kalandja során rendet tehet múltjában, és elléphet annak meghaladott minőségeitől.

Remélem, örömödet lelted ebben a kis csillagközi anyakalandban – bár koránt sem mutathattam itt be minden árnyalatot, talán te is magadra (vagy anyukádra) ismertél. Ha szeretnél többet tudni személyes asztroszkópodról, keress a magikusno@gmail.com email címen.

Csillag Enikő asztrozófus, tarot tanácsadó, holisztikus életmód mentor

A sorozat második részében a Mérleg, a Skorpió, a Nyilas, a Bak, a Vízöntő és a Halak zodiákusban álló Hold és az anyaság összefüggéseivel ismerkedhettek meg.

banner

Photo by: pixabay.com