Ezen a hétvégén sem fogtok unatkozni, ha az alábbi programok közül választotok magatoknak. Lehet például okosodni, csápolni a koncerteken, rengetegféle palacsintát enni, túrázni, régi villákat vadászni és ökozsibongani. De ez még mind semmi! Íme a MUM Park programajánló!

BUDAPEST

Múzeumok Majálisa, május 21-22.

Két év kihagyás után végre visszatér a Magyar Nemzeti Múzeumba és a Múzeumkertbe május 21-22-én, szombaton és vasárnap a Múzeumok Majálisa! Idén a múzeumok közösségformáló erejét szeretnék kiemelni, megfelelve az új évezred kihívásainak: a fenntarthatóságnak, a digitalizációnak és tudásközvetítésnek.
Az esemény több mint 70 múzeum részvételével, napközben gyerekprogramokkal, ingyenes tárlatvezetésekkel, változatos gasztro élményekkel, WAMP dizájn vásárral, este pedig koncertekkel várja a látogatókat.

PagonyFeszt, május 22.

Az Öböl utca 1. szám alá költözött Dürer-kertbe várnak titeket ezen a májusi vasárnapon. Lesz többek között Kokopelli Jazz Matiné, Vitéz László bábjáték-automata, állati sarok, társas-, ügyességi és nyomozós játékok, színházi performanszok, lovagi torna, táncelőadás, képzőművészet, kortárs szerzők és illusztrátorok, vásár, tombola, sütiző és kreatív műhelyek is. Több új könyvet is bemutatnak, és természetesen kedvenc pagonyos szerzőkkel és illusztrátorokkal is lehet majd találkozni.

Gyereknap az Öko Zsibongón, május 22.

Vidd el gyerkőcödet vasárnap a Városligetbe, az Olof Palme sétányra 11 és 18 óra között, hogy az Öko Zsibongóban együtt zsebeljétek be a valódi élményeket! Versenyezzetek az óriás versenypályán, ahol színes zsákban szerezhetitek meg a győzelmet. Az óriás dominó pedig igazi kihívást jelent kicsiknek és nagyoknak is.
Szabi a Pék most sem hagy titeket finom falatok nélkül, ezúttal 105 éves őskovászból készült kenyereket, péksütiket hoz. De lesz még sok-sok hazai és nemzetközi finomság a termelők, manufaktúrák, kézművesek jóvoltából, melyeket megízlelhettek és haza is vihettek!
A belépőjegy árát az Oázis Kertészet jóvoltából levásárolható kuponban adják vissza minden regisztrált résztvevőnek!

BALATON

Hévízi programok

II. Hévízi Kutyás Nap, május 21.

Finom ételekkel, gyermekprogramokkal várnak minden kutyabarátot, hogy együtt ünnepelhessük a négylábúakat.

Ökotúra – geotúra a Véderdőben, május 21.

A közel két órás INGYENES geotúrán a mocsárciprustól a tavirózsáig számos egyedi, a hévízi mocsárvilágra és véderdőre jellemző fajt ismerhettek meg.
A túra során kiderül, miért különleges geológiai érték a Hévízi-tó, hogyan jut a felszínre a 12.000 éve a Bakonyban esett eső. Körbejárjátok a tó körüli erdőt, vallatóra fogjátok a növény- és állatvilágot, mesélnek a területen folyó egyedülálló és egyben legtermészetesebb erdőfelújítási módszerről. Elmondják, hogy miért hagynak az erdészek holtfát az erdőben, erősítve ezzel az erdő immunrendszerét és növelve a benne élő rovar- és madárfajok számát. Sőt, beszélnek a hívatlan színpompás „idegenekről”; növényekről, tündérrózsákról és egzotikus halakról.

II. Bio- és Gyógynövény Weekend, május 21.

Bio vagy öko? Hogyan kezdjünk neki a biokertészkedésnek? Izgalmas előadások szakértőktől, termelői piaccal a Kertészeti Centrumban! (Ez ugyan nem igazán családi program – bár a nagyobb gyerekeket még érdekelheti is –, de muszáj volt, hogy betegyem, annyira tetszik. – a szerk.)

Villaséta, május 22.

Interaktív időutazás a boldog békeidőkbe – Keressétek meg a képek alapján a még álló vagy teljesen átépült villák emlékeit Hévízfürdőn!
A századfordulón Hévízen sok hagyományos fürdővároshoz hasonlóan csodálatos villák épültek. A város fejlődése a boldog békeidőkben, a két világháború között töretlenül folytatódott. Több épületet, mint a Sorg szanatórium a fürdő bérlője Reischl Vencel saját befektetésként építtetett. Szerencsére sok villában, – mint például a Szent András Reumakórház épületeiben – szinte változatlan formában gyönyörködhetünk. Több villa működik szállodaként, panzióként. Sokszor elsuhanunk az épületek mellett, sétánk során megállunk és rácsodálkozunk homlokzatukra, fényképek segítségével felidézzük az egykori városképet, a villák történetét.

Kép: heviz.hu
Séta- és nosztalgiahajózás a Balatonon, május 21-22.

Hétvégente a Bahart sétahajói Badacsony, Balatonmáriafürdő, Balatonboglár és Révfülöp kikötőiből indulnak. Nézd meg a menetrendet, hátha pont akkor és onnan indul a hajó, amikor és ahonnan éppen szeretnétek.

ORSZÁGOS

Zsolnay Piknik, Pécs, május 20-22.

Kellemes időtöltésre, igazi békebeli piknikre hív a Zsolnay Negyed. Jó hangulatú programokkal, koncertekkel várnak titeket már péntek délutántól vasárnap estig. Piknikpokrócot, elemózsiát érdemes vinni, de nagy választék lesz helyi finomságokból is. A kulisszák mögé is bepillanthattok, a negyed rejtett zugait szakavatott kísérők segítségével járhatjátok be.

Kölyök Fesztivál, Hajdúszoboszló, május 21-22.

2022-ben Hajdúszoboszló városába is megérkezik a két napos gyermek élményhétvége, a Kölyök Fesztivál. Számos különlegességgel, játékkal, élményelemmel, színpadi programmal készülnek minden korosztálynak.

Palacsintafesztivál, Szolnok, május 20-22.

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a szolnoki Palacsintafesztivál. Az előző évekhez hasonlóan a rendezvény fő irányvonala a családok minőségi kikapcsolódásának biztosítása, a családi kötelékek és értékek, az együtt töltött idő jelentőségének hangsúlyozása. A szervezők célja továbbá, hogy a résztvevők minőségi és értékközvetítő művészeti tartalommal találkozzanak, ezért olyan művészeket, együtteseket hívtak a kultúra minden szegmenséből, akik biztosítékai ennek a kitételnek.
A 6. Szolnoki Palacsintafesztiválon kiemelt szerepet szánnak a gyermek és ifjúsági korosztálynak, a Z és Alfa generáció megszólításának, ezért külön karaktert teremtettek a gyermek- és ifjúsági programoknak, melyből megszületett a Csintalan kölyökfesztivál…
Természetesen egy palacsintafesztiválon a palacsinta sem maradhat el, igazi különlegességekkel is várnak titeket.

MÉGIS OTTHON MARADTOK? SEBAJ!

Arra az esetre is van programjavaslatunk, ha valamiért nem tudnátok, vagy nem szeretnétek kimozdulni otthonról: süssetek, főzzetek együtt a gyerekekkel, Már megint a konyhában rovatunk receptjei mindig rendelkezésetekre állnak.

Csodás, verőfényes hétvégét nektek! ?


Kiemelt kép: White Lion Brewing Company, Facebook