Hogyan fest egy postpartum dúla látogatása a gyakorlatban, mikor egy 3 hetes kisbaba édesanyját látogatja meg az otthonában?

Sokaknak még a dúla szó jelentése is homályos, de ha azt mondom, hogy gyermekágyas, netalán postpartum dúla vagyok, a többség biztos lecsatol. 

Talán kicsit közelebb tudom hozni a tevékenységem mibenlétét, ha elmesélek egy konkrét látogatást, amit egy 3 hetes kisbaba anyukájánál tettem.

Ezzel az anyukával, akit most – a diszkréció kedvéért- nevezzünk Regina Filenginek :), korábbról már kicsit ismertük egymást. A várandóssága utolsó hónapjában heti egy alkalommal online konzultáltunk, így volt alkalmunk egymásra hangolódni. Minden alkalmat azzal kezdtünk, hogy Regina elmesélte, éppen miben van, hogy érzi magát, mi foglalkoztatja. Emellett volt lehetőségünk beszélgetni a korábbi gyermekágyas élményeiről, beszélgettünk arról, mit lehet tenni, hogy ezeket a buktatókat most elkerülje. Szóba került, hogy kik lesznek ez alkalommal a megtartó hálója, a támogató csapat, kire miben számíthat. Volt egy alkalom, amikor a gyermekágy testi, lelki, hormonális változásairól meséltem neki. Azt is átbeszéltük, milyen olajokra és egyéb praktikus, fizikai közérzetet javító holmikra lehet szüksége az első napokban.

Szülést követően minden héten egy alkalommal személyesen megyek el hozzájuk, ilyenkor ez a 3 óra csak Regináé. Ez alkalommal, a látogatást megelőző nap délutánján elkészítettem a házi granolát, ami egy nagyon finom, mégis egészséges nasi, amiből gyorsan energiát lehet nyerni, akár szoptatás előtt egy-két evőkanál is tud egy kis erőt adni. Szerda délelőtt pedig kétféle teát készítettem el, az egyik egy melengető, méhizomzat erősítő főzet, a másik pedig az érzelmi stabilitást és a szoptatást támogatja meg. Emellett egy üvegcse bio rózsavíz is került a heti Szeretetcsomagba, ami jó sebes mellbimbóra vagy kipirosodott babapopsira, emellett jól támogatja a női minőséget és emeli a hangulatot.

Indulás előtt még gyorsan elszaladtam az asztalosműhelybe, ahonnan elhoztam a frissen elkészült gőzsámlit, így már ezzel felszerelkezve indultam útnak.

Mikor megérkeztem, a pici éppen aludt (és szerencsére van a közelben egy nagymama, akinél ilyenkor a nagytestvér van, így Regina valóban tud ezen alkalmakkor magával foglalkozni), így volt lehetőségünk leülni, Reginának tudott inni egy pohár teát és mesélhetett az elmúlt hét örömeiről és nehézségeiről egyaránt. Örült a kis csomagnak, azt mondta, olyan, mintha minden alkalommal Karácsony lenne, mikor jövök. 🙂

Utána előkészítettem az intimszaunát egy olyan gyógynövény keverékes főzettel, amibe a gátseb gyógyulását támogató összetevőket kevertem. Regina elhelyezkedett, majd nem sokkal később megébredt a kisbaba is, akit odavittem az anyukájához, így ő tudott szopizni, míg Regina élvezte a felszálló gőz jótékony hatását.

Ezután a főzetet áttöltöttem egy lavórba egy nagy adag meleg vízzel, amiben Regina a lábait tudta pihentetni, miközben a babája böfizett, bújt; én pedig elmosogattam, amit a konyhában találtam. Miután már jól kiáztak a lábai, átmentünk a fürdőszobába és előkerült egy korábbi Szeretetcsomagból a – szintén általam készített – mézeskalács bőrradír, amivel Regina lábfejei kaptak egy jó alapos leradírozást, közben jót nevettünk azon, hogy a talpakhoz érve Regina csikisebbnek bizonyult a gyerekeknél. A pici lány eközben az anyukája karjaiban figyelte az eseményeket. Mivel a korábbi alkalmakkal ellentétben, Regina férje már nem volt otthon, hogy átvegye a kicsit, így egy kissé át kellett szerveznünk a szokásos masszázs szeánszunkat (és ezúttal kimaradt például a méh-összehúzó olajkeverékes hasmasszázs), de alkalmazkodtunk a helyzethez és Regina megpuhult, felfrissült lábai kaptak egy meleg szezámolajos masszázst, miközben a babája ismét elfoglalta helyét az anyukája mellén. Végül még egy alapos nyak, vállöv masszírozásra volt időnk, amire igencsak szüksége volt Reginának, hiszen 3 héttel a szülés után egy anya még szokja, hogy hol van az új súlypontja, kevés figyelmet tud annak szentelni, hogy szoptatás, ringatás közben kihúzza magát, így könnyen beállnak az izmok. A masszázs után a kozmetikai gőzölőbe csöppentettem egy földelő hatású illóolajat és meleg gőzzel elidőztem a megmasszírozott területeken, hogy a fellazított lerakódások könnyebben tudjanak távozni a szervezetből, és hogy teljesen legyen a kényeztető, melengető élmény.

Végül összepakoltam magam után, megbeszéltük, hogy jövő héten mikor találkozunk és búcsút vettünk egymástól. Az ilyen alkalmak után bár fáradtan, de én is feltöltődve indulok haza.

Fáradtan haza 🙂 – Gyöngyvér

A képek a szerző saját felvételei.