Az elmúlt években egyre csak az látható, hogy mindenki feszült, ideges, stresszes. Nem csak a felnőttek, hanem  a gyerekek is. A természetnek hála, sokféle megoldás létezik a stressz kezelésére az egész családnak. Lássuk!

A gyógynövények között a citromfű és a borsmenta kifejezetten a gyomorra, emésztésre ható nyugtalanság oldására használható. A levendula, macskagyökér és a komlótoboz pedig a szívre, keringési rendszerre ható feszültséget képes oldani.

Citromfű (Melissa officinalis)

A citromfű olyan hatóanyagokat (citronellol, geraniol, nerol) tartalmaz, amelyek gátolják az agyban lévő idegsejtek acetilkolin receptorait és az acetilkolinészeráz enzimet, emellett simaizomgörcs-oldó hatásúak is. Ezek összessége szedatív, nyugtató hatást vált ki.

Borsmenta (Mentha piperia)

A borsmenta illóolajat (mentol), flavonoidokat és rozmaringsav-származékokat tartalmaz. A mentol a bélrendszer simaizmait a kalciumion-beáramlás csökkentésével relaxálja, továbbá az idegsejtek ingerlékenységének csökkentésével megelőzi a görcsök kialakulását. Így a „gyomor-idegességet” megszünteti.

Orvosi levendula (Lavandula angustifolia)

Az orvosi levendula illóolaja tartalmazza a legfontosabb hatóanyagait (linalool, linalil-acetát). A linalool fokozza a gamma-amino-vajsav hatását, ami egy gátló neurotranszmitter/ ingerületátvivő anyag. Ez által nyugtató és altató hatású.

Citromfüvet, borsmentát és levendulát csak akkor szabad használni, ha kizárható az árvacsalánfélék allergiája! Ide tartozik például még a kerti kakukkfű, rozmaring, mezei zsálya, majoranna, stb. Borsmentát asztma esetén tilos alkalmazni! Kizárólag 6 éves kortól fogyasztható! Mentoltartalma miatt gyomornyálkahártya-gyulladást okozhat, és csalánkiütést is jelentkezhet a mentolra érzékenyeknél.

Fotó: Monstera

Citromfűtea a nyugodt hétköznapokért:

 • Egy evőkanál szárított citromfűlevelet forrázz le 2,5 dl vízzel, fedd le, hagyd állni 10-15 percig, szűrd le és lehűlve fogyaszd napi 3x, lehetőleg étkezés előtt, ízesítés nélkül.
 • Gyerekeknél 2 éves kortól egy teáskanál citromfű/ 2,5 dl forró víz az adag.

Levendula illóolajos párnácska a nyugodt, pihentető alvásért:

 • Végy egy üveg tiszta, minőségi levendula illóolajat!
 • Készíts egy vászondarabkából és háztartási vattából egy pici, 5×5 centis párnácskát vagy fogj egy sminklemosó korongot, cseppents 2-3 csepp illóolajat rá!
 • Lefekvés előtt készítsd az ágyad mellé, hogy egész éjjel párologjon belőle az illóolaj az alvás időtartama alatt!

Gyerekeknél is alkalmazható!

Macskagyökér (Valeriana officinalis)

A macskagyökér idegrendszeri, altató hatását humán vizsgálatok bizonyítják. A növény gyökere valepotriátokat és ezek metabolitjait (pl.: izovaleriánsav), ligánokat, flavonoidokat, és illóolajat tartalmaz. Valamint nagy mennyiségű gamma-amino-vajsavat (GABA) és glutamint is.  Hatóanyagai növelik a GABA koncentrációját a vérben, ezzel gátolva a neurális szinapszisokat, kiváltva a görcsoldó, szorongásoldó és altató hatást.

Macskagyökeret csak akkor alkalmazzunk, ha kizárható a loncfélék allergiája! Antidepresszánsok és altatók szedése mellett nem ajánlott a fogyasztása. Szoptatás és várandósság alatt alkalmazása nem ajánlott! Étvágygerjesztő.

Egy fontos dolgot kiemelnék még a macskagyökérrel kapcsolatban. Legalább két hét folyamatos használat kell ahhoz, hogy a hatása tartósan kialakuljon. Türelmesnek kell lenni!

Közönséges komló (Humulus lupulus) 

A közönséges komló toboza jelentős mennyiségű keserűanyagot, illóolajat, flavonoidokat (pl.: xantohumol) , cserzőanyagot, kivonata metilbuténolt és izoaleriánsavat tartalmaz. Utóbbi három hatóanyagát tartják felelősnek a nyugtató hatásért, növelik a GABA koncentrációját a vérben és a GABA-agonisták receptoraffinitását.

Komlótobozt, csak akkor szabad alkalmazni, ha kizárható az kenderfélék allergiája! Étvágygerjesztő.

Nyugtató hatású teakeverék a kiegyensúlyozott hétköznapokért:

 • Bioboltban vagy gyógyszertárban szerezz be szárított borsmentalevelet, citromfűlevelet, komlótobozt, macskagyökeret és narancsvirágot!
 • Keverd össze egy fél literes befőttes üvegben az alábbi mennyiségeket:
 • 10 g borsmentalevél
 • 10 g citromfűlevél
 • 20 g komlótoboz
 • 50 g macskagyökér
 • 10 g narancsvirág
 • Egy evőkanál keveréket forrázz le 2 dl vízzel, hagyd állni 15 percig lefedve, majd szűrd le!
 • Napi 3x fogyaszd! Az utolsó csészét közvetlen elalvás előtt idd meg!

A narancsvirág finom, egzotikus ízt kölcsönöz a teakeveréknek és ezzel elnyomja a macskagyökér karakteres ízét.

Ha nem vagy az ”teabekeverős” típus, akkor itt be tudod szerezni a nyugtató gyermek és felnőtt teákat is egyaránt:


Kiemelt kép: Ivan Samkov