Gyógynövények a stressz oldásához

A természetnek hála, sokféle megoldás létezik a stressz kezelésére, hogy preventív módon elkerüljük a következményeit.

A gyógynövények között a citromfű és a borsmenta kifejezetten a gyomorra, emésztésre ható nyugtalanság oldására használható. A levendula, macskagyökér és a komlótoboz pedig a szívre, keringési rendszerre ható feszültséget képes oldani.

A képhez tartozó alt jellemző üres; szarvasniki-edited-1.jpg a fájlnév
Szarvas Niki, HerbClinic

A citromfű (Melissa officinalis) olyan hatóanyagokat (citronellol, geraniol, nerol) tartalmaz, amelyek gátolják az agyban lévő idegsejtek acetilkolin receptorait és az acetilkolinészeráz enzimet, emellett simaizomgörcs-oldó hatásúak is. Ezek összessége szedatív, nyugtató hatást vált ki.

A borsmenta (Mentha piperia) illóolajat (mentol), flavonoidokat és rozmaringsav-származékokat tartalmaz. A mentol a bélrendszer simaizmait a kalciumion-beáramlás csökkentésével relaxálja, továbbá az idegsejtek ingerlékenységének csökkentésével megelőzi a görcsök kialakulását. Így a „gyomor-idegességet” megszünteti.

Az orvosi levendula (Lavandula angustifolia) illóolaja tartalmazza a legfontosabb hatóanyagait (linalool, linalil-acetát). A linalool fokozza a gamma-amino-vajsav hatását, ami egy gátló neurotranszmitter/ ingerületátvivő anyag. Ez által nyugtató és altató hatású.

Citromfüvet, borsmentát és levendulát csak akkor szabad használni, ha kizárható az árvacsalánfélék allergiája! Ide tartozik például még a kerti kakukkfű, rozmaring, mezei zsálya, majoranna, stb.

Borsmentát asztma esetén tilos alkalmazni! Mentoltartalma miatt gyomornyálkahártya-gyulladást okozhat, és csalánkiütést is jelentkezhet a mentolra érzékenyeknél.

Citromfűtea a nyugodt hétköznapokért:

  • Egy evőkanál szárított citromfűlevelet forrázatok le 2,5 dl vízzel, fedjétek le, hagyjátok állni 10-15 percig, szűrjétek le és lehűlve fogyasszátok napi 3x, lehetőleg étkezés előtt, ízesítés nélkül!

Levendula illóolajos párnácska a nyugodt, pihentető alvásért:

  • Vegyetek egy üveg tiszta, minőségi levendula illóolajat!
  • Készítsetek egy vászondarabkából és háztartási vattából egy pici, 5×5 centis párnácskát vagy fogjatok egy sminklemosó korongot, cseppentsetek 2-3 csepp illóolajat rá!
  • Lefekvés előtt készítsétek az ágyatok mellé, hogy egész éjjel párologjon belőle az illóolaj az alvás időtartama alatt!

A macskagyökér (Valeriana officinalis) idegrendszeri, altató hatását humán vizsgálatok bizonyítják. A növény gyökere valepotriátokat és ezek metabolitjait (pl.: izovaleriánsav), ligánokat, flavonoidokat, és illóolajat tartalmaz. Valamint nagy mennyiségű gamma-amino-vajsavat (GABA) és glutamint is.  Hatóanyagai növelik a GABA koncentrációját a vérben, ezzel gátolva a neurális szinapszisokat, kiváltva a görcsoldó, szorongásoldó és altató hatást.

Macskagyökeret csak akkor alkalmazzunk, ha kizárható a loncfélék allergiája! Antidepresszánsok és altatók szedése mellett nem ajánlott a fogyasztása. Szoptatás és várandósság alatt alkalmazása nem ajánlott! Étvágygerjesztő.

Egy fontos dolgot kiemelnék még a macskagyökérrel kapcsolatban. Legalább két hét folyamatos használat kell ahhoz, hogy a hatása tartósan kialakuljon.  Türelmesnek kell lenni!

A közönséges komló (Humulus lupulus)  toboza jelentős mennyiségű keserűanyagot, illóolajat, flavonoidokat (pl.: xantohumol) , cserzőanyagot, kivonata metilbuténolt és izoaleriánsavat tartalmaz. Utóbbi három hatóanyagát tartják felelősnek a nyugtató hatásért, növelik a GABA koncentrációját a vérben és a GABA-agonisták receptoraffinitását.

Komlótobozt, csak akkor szabad alkalmazni, ha kizárható az kenderfélék allergiája! Étvágygerjesztő.

Terhesség és szoptatás idején a citromfű, tea formájában történő fogyasztása engedett! Valamint a levendula illóolajos párnácska használata a fent leírtak szerint.

Vigyázzatok Magatokra és a gyerkőcökre!

Niki

Prémium stresszoldó, nyugtató teakeverékek a HerbClinic-től:

A képhez tartozó alt jellemző üres; herbclinic-badge-2022-1-700x280.png a fájlnév

Photo by Andrea Piacquadio