Ebben a két hónapban a szoptatással foglalkozunk. Sajos nagyon sokan ütköznek nehézségekbe. A legfőbb ok a kevés anyatej általában. Ehhez szeretnék tippeket adni, amelyek segítségetekre lesznek.

Jóllakott és nyugodt anyatejes csecsemő

A fejés is serkenti a tejtermelést, de csak annál, aki tud fejni géppel. Nekem sajnos 1-2 cseppnél soha nem sikerült többet, hiába szerettem volna. Inkább az használt az előző cikkben leírtak mellett, hogy gyakrabban mellre tettem a kislányomat és legalább napi 3l folyadékot ittam (főként tiszta vizet).

Szarvas Niki, HerbClinic

A gyógynövényeken kívül az alkoholmentes sörök (magas komló tartalom) és a maláta italok (pl.: Karamaltz) is serkentik a tejtermelést. A maláta italok a szénhidrát bevitelt növelik és így több tejet képes a szervezet előállítani, valamint többféle B-vitamint (B1, B2, B3, B6, B9) is tartalmaznak, ami pozitív hatással van az anyagcserére. A sör komló tartalmának nyugtató hatása is bizonyított, ami a B-vitamin tartalom hozzájárulásával serkenti a tejtermelést.

Ezek után még két fűszernövényt is szeretnék nektek ajánlani, az édesköményt és az ánizst, amit gyógyteaként és ételek ízesítéséhez is használhattok, hogy bizonyítsa hatásosságát. Ezek közvetlenül a prolaktin termelődésére hatnak, amely a tejelválasztást aktiválja, serkenti a mell mirigyeiben.

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) fő hatóanyagai illóolajok, az édes izű transz-anetol (és a keserű ízű fenchon). Az anetol a dopaminhoz hasonló szerkezetű, így a dopaminreceptorokon kompetitív antagonistaként viselkedik. A dopamin gátolja az agyalapi mirigy prolaktin kiválasztását a receptorokon keresztül, így ha az nem tud kötődni, a prolaktin termelődése nincs akadályozva. Ezzel hozzájárulva a tejelválasztás serkentéséhez.

A közönséges ánizs (Pimpinella anisum) egyik fő hatóanyaga ugyancsak a transz-anetol. Így ugyanaz a hatása, mint a fentebb kifejtett édesköménynek.

Mindkét gyógynövénynek magas a keserűanyag tartalma is, így étvágygerjesztőként és emésztés serkentőként is jól működnek. Ezek a hatások még pluszban hozzájárulnak ahhoz, hogy több tejetek legyen.

Édesköményt és közönséges ánizst csak akkor szabad használni, ha kizárható a zellerfélék allergiája! Ide tartozik még például a kapor, petrezselyem stb.

Gyógytea édesköménnyel, ánizzsal és citromfűvel a több anyatejért:

  • 50 gramm édeskömény termést, 25 gramm ánizs termést és 50 gramm citromfűlevelet keverjetek el egyenletesen egy edényben, majd öntsétek át egy tárolótégelybe, ami légmentesen zárható!
  • A keverékből egy evőkanál mennyiséget vegyetek ki, a csésze alján kanállal nyomkodjátok össze úgy, hogy az édeskömény és az ánizs magok széttörjenek, forrázzátok le 2,5 dl vízzel, fedjétek le, hagyjátok állni 10-15 percig, majd szűrjétek le és lehűlve fogyasszátok, lehetőleg étkezés előtt negyed órával!
  • Napi 2x, reggel és este ajánlott inni ezt a gyógytea keveréket. Akár hosszabb ideig is alkalmazható, amíg szükséges. Én általában 2-3 hétig ittam, amíg be nem állt a tejtermelésem a kislányomnak elegendő mennyiségre.

Ellenjavallatok:

  • Az orvosi citromfű csak akkor alkalmazható, ha kizárható az árvacsalánfélék (például a kerti kakukkfű, rozmaring, mezei zsálya, orvosi levendula, majoránna stb.) allergiája.
  • Édesköményt és közönséges ánizst csak akkor alkalmazható, ha kizárható a zellerfélék (például koriander, kapor, petrezselyem stb.) allergiája.
A képhez tartozó alt jellemző üres; herbclinic-badge-2022-1-700x280.png a fájlnév

Kiemelt kép: Gustavo Fring