A következő két hónap témája a szoptatás kürül forog majd. Sajos nagyon sokan ütköznek nehézségekbe. A legfőbb ok a kevés anyatej általában. Ehhez szeretnék tippeket adni, amelyek segítségetekre lesznek.

Lelki nyugalom a szoptatás idején

A legfontosabb a nyugalom, ha idegesek vagytok, kevesebb lesz a tej. A szervezetetek azzal lesz elfoglalva, hogy próbálja a harmóniát visszaállítani, s nem azzal, hogy anyatejet termeljen.

Ehhez két gyógynövényt tudok ajánlani, az egyik a citromfű, a másik a levendula.

Szarvas Niki, HerbClinic

A citromfű (Melissa officinalis) olyan hatóanyagokat (citronellol, geraniol, nerol) tartalmaz, amelyek gátolják az agyban lévő idegsejtek acetilkolin receptorait és az acetilkolinészeráz enzimet, emellett simaizomgörcs-oldó hatásúak is. Ezek összesége szedatív, nyugtató hatást vált ki.

Az orvosi levendula (Lavandula angustifolia) illóolaja tartalmazza a legfontosabb hatóanyagait (linalool, linalil-acetát). A linalool fokozza a gamma-amino-vajsav hatását, ami egy gátló neurotranszmitter/ ingerületátvivő anyag. Ez által nyugtató és altató hatású.

Citromfüvet és az orvosi levendulát csak akkor szabad használni, ha kizárható az árvacsalánfélék allergiája! Ide tartozik például még a kerti kakukkfű, rozmaring, mezei zsálya, majoranna, stb.

Citromfűtea a nyugodt, harmonikus szoptatásért:

  • Egy evőkanál szárított citromfűlevelet forrázatok le 2,5 dl vízzel, fedjétek le, hagyjátok állni 10-15 percig, szűrjétek le és lehűlve fogyasszátok napi 3x, lehetőleg étkezés előtt, ízesítés nélkül!

Ellenjavallatok:

  • Orvosi citromfüvet csak akkor alkalmazzatok, ha kizárható az árvacsalánfélék (például a kerti kakukkfű, rozmaring, mezei zsálya, majoránna stb.) allergiája.

Levendula illóolajos párnácska a nyugodt, pihentető alvásért:

  • Vegyetek egy üveg tiszta, minőségi levendula illóolajat!
  • Készítsetek 2 vászondarabkából és háztartási vattából egy pici, 5×5 centis párnácskát vagy fogjatok egy sminklemosó korongot, cseppentsetek 2-3 csepp illóolajat rá!
  • Lefekvés előtt készítsétek az ágyatok mellé, hogy egész éjjel párologjon belőle az illóolaj az alvás időtartama alatt!

A citromfű hatása 2 hét fogyasztás után érezhető igazán, a levendula illóolaj viszont azonnal csendesíti az elmét és a lelket.

Mindkét gyógynövényt lehet hosszabb távon alkalmazni a fent ismertetett módon szoptatási időszak alatt, akár hónapokig is.

Ellenjavallatok:

  • Az orvosi levendula csak akkor alkalmazható, ha kizárható az árvacsalánfélék (például a kerti kakukkfű, rozmaring, mezei zsálya, orvosi citromfű, majoránna stb.) allergiája.
A képhez tartozó alt jellemző üres; herbclinic-badge-2022-1-700x280.png a fájlnév

Kiemelt kép: Tamilles Esposito