Mi jut eszedbe arról a szóról, hogy könyvtár? Nekem leginkább a gyerek- és fiatalkoromat juttatja eszembe. Ahogy meghallom ezt a szót, azonnal szétárad bennem a retro feeling. Pedig a könyvtárak változtak a korral és ugyan olyan menők, mint régen.

Annak ellenére, hogy hatalmas könyvtárunk volt otthon, sűrűn megfordultam a Szabó Ervin Könyvtárban is, hiszen a szüleimnek más volt az ízlésük, mint nekem gyerekfejjel. Rengeteget olvastam. Olvastam a könyvtárban, a buszon, az iskolában, otthon, sőt még éjszaka is a paplan alatt egy zseblámpával a kezemben.

Ahogy teltek-múltak az évek elkezdtem dolgozni és már inkább megvettem magamnak a könyveket, amiket szerettem volna elolvasni. Aztán pár évtizeddel később megváltozott valami. Rájöttem, hogy a könyvtárba most is ugyan olyan jó járni, mint régen. Hogy miért? Lássuk!

1. Kötelező olvasmányok a gyereknek

Bizony, amikor anyaként nem akartam megvenni az 58-dik kötelező olvasmányt, akkor elsétáltunk az egyik lányommal a helyi könyvtárba és azzal a lendülettel be is Írattam. Ha jól emlékszem, akkor diákoknak 1000,- Ft volt a tagdíj egy évre. Ezzel rengeteget spóroltam. Hiába van egy kisebb lányom is, eléggé nagy volt az átfedés a kötelezők között. Nem csak a spórolás volt a cél. Szerettem volna, ha a gyerekek megszeretik a könyvtárat. Az egyik gyerekemnél be is jött, ő még mindig jár a könyvtárba.

2. A könyvtár már rég nemcsak a csendes olvasás helyszíne

Nem csupán a könyvek kölcsönzésére való ám a könyvtár. Olvashatunk újságokat, használhatjuk a számítógépeket, járhatunk rendezvényekre, író- olvasó találkozókra, könyvbemutatókra, irodalmi versenyekre, kézműves foglalkozásokra, és minden olyan eseményre, amit a kiváló könyvtárosok szerveznek.

Erre egy remek példa a körúti, háromszintes könyvtár, mely másfél éve nyílt a Teréz körút 2-4.-ben. Az egykori híres Keravill helyén, a kiüresedésnek indult Nagykörút közepén igazi siker ez a közintézmény. Hogy miért? Ha érdekel, hallgasd meg a Tilos rádió erről szóló műsorát!

3.. Manapság nagyon drágák a könyvek

 Az éves könyvtári belépő áráért rengeteg könyvet el tudunk olvasni, olyanokat is, amiket nem feltétlenül vennénk meg. Az újdonságokat is rögtön beszerzik, nem is beszélve a régi könyvekről, amik már könyvesboltban nem is kaphatóak.

+ 1. A könyvtárosok mindent (is) tudnak

A könyvtárosok hatalmas tudással rendelkeznek, és mindig kedvesen segítenek, legyen szó akár a legfurcsább témákról is.


Kiemelt kép: Wilson Vitorino