A kisgyermekes anyukák között nagyon sokan sok időt töltenek otthon a gyermekekkel, miközben szeretnének alkotni, az agyukat edzésben tartani. Erre azonban igen kevés lehetőségük adódik. Lássuk be, hogy kéthetente beteg gyerekekkel, önbizalom nélkül otthon ülő anyaként szinte lehetetlen küldetés munkát találni. Ezért vállalkoztunk arra, hogy egy csokorba szedjük azokat a lehetőségeket, ahol kifejezetten az anyukáknak kínálnak állásokat.

Munkát keresni több platformon is lehet: Facebook-csoportokban, erre szakosodott cégek weboldalán, személyes kapcsolatok révén. Lássuk, hogyan és hol érdemes keresgélni!

Mommy Works Hungary

A Mommy Works Hungary kisgyerekes anyáknak szóló részmunkaidős vagy projekt alapú álláslehetőségeket kínáló weboldal, de a Facebookon is jelen vannak. A 25.000 tagból álló aktív csoport  Magyarország legnagyobb kisgyermekes anyuka közössége. Rajtuk keresztül az elmúlt két évben már több száz cég talált új munkatársat.

A Mommy Works Hungary ötlete Patai Krisztina fejvadász, karrier coachtól származik, aki valamivel kisfia első szülinapja előtt alapította a csoportot. Krisztina a szülési szabadság alatt sem állt meg, aktívan dolgozott és karriertanácsokat adott szakértőknek és anyatársainak. Ezek során gyakran találkozott azzal a megállapítással, hogy lehetetlen részmunkaidős állást találni és a cégek nem szívesen vesznek vissza kismamákat. Erre a kihívásra jött létre válaszként ez az aktív és támogató közösség, amelynek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy létszáma havonta több, mint ötszáz fővel növekszik.

A Mommy Works Hungary létezése és gyors növekedése bebizonyította, hogy:

  • részmunkaidős állások igenis léteznek,
  • az anyák szeretnének dolgozni,
  • a cégek nyitottak a kisgyermekes anyákra.

A csoport híre és sikere egyre több céghez jutott el, akik elkezdték meghirdetni részmunkaidős állásaikat. Céljuk pedig, hogy olyan részmunkaidős vagy projekt alapú állásokat tegyenek közzé, amelyre jelentkezhetnek az anyukák, akik szeretnének ismét bekapcsolódni a munka világába.

Kismama-szövetkezet Gyes-kiegészítés Kisgyermekekkel Otthon Lévők Szövetkezete

A gyermekgondozási díjban (GYED), vagy gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES) részesülő, kisgyermekkel otthon lévők kedvező feltételek mellett vállalhatnak munkát a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetében. A kismama-szövetkezeten keresztüli munkavállaláshoz be kell lépni tagnak a kismama-szövetkezetbe. A kismama-szövetkezet köt szerződést a munkaadóval, csak így vehetők igénybe a kedvező adózási lehetőségek.

Tag az lehet, aki (nem nagyszülőként) gyermekgondozási díjban (GYED), vagy gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES) részesül. A gyakorlatban jellemzően ez azt jelenti, hogy a gyermek legalább fél, legfeljebb három éves, és a szülő a gyermek után a fenti két ellátás egyikére jogosult. Szintén tag lehet a szövetkezetben, és jogosult az adókedvezményekre, aki még nem tanköteles korú ikergyermekei miatt, vagy tíz év alatti tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeke után jogosult GYES-re. Ilyen tartós betegség például az ételallergia: glutén, tej, tojás. A teljes listát az 5/2003. (II.19.) ESzCsM rendelet tartalmazza.

Miért jó a kisgyermekes munkavállalóknak a kismama-szövetkezet?

  • A bruttó bérből csak 15% személyi jövedelemadót kell levonni. Minden 100 Ft bruttó bérből nettó 85 Ft-ot megkap a munkavállaló. Semmilyen egyéb levonás nincs!
  • Bármennyit kereshetsz, nem veszíted el a GYED-et, GYES-t! A kismama-szövetkezeten keresztül végzett munka nem minősül munkaviszonynak.
  • Gyermekgondozási díjban (GYED), vagy gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES) részesülők (kismamák, vagy kispapák) dolgozhatnak kedvezményes adózással a kismama-szövetkezeten keresztül.
  • A szövetkezeti munkavégzés semmilyen módon nem befolyásolja a gyermekszülés előtti munkaviszonyt. Korábbi munkaviszonyod, (ahonnan gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságra mentél) folyamatosan fennáll. Gyermeked három éves kora után korábbi normál munkaviszonyodba vissza tudsz menni, még akkor is, ha a kismama-szövetkezet tagjaként is ugyanazon a munkahelyen, és ugyanabban a munkakörben dolgoztál. A kismama-szövetkezettel kötött jogviszonyod teljesen független a gyermekgondozás miatt szünetelő munkaviszonyodtól.
  • Amennyiben kisgyermekesként jelenleg is van munkád, a kedvezményes adózású konstrukció arra is alkalmazható! Keresd őket, szívesen megismertetik munkaadóddal, hogyan alkalmazható a kedvezményes konstrukció a munkaviszonyodra, hogy több pénzt vihess haza, miközben ennek kifizetése munkáltatódnak kevesebbe kerül.
  • Segítenek munkalehetőséget találni. Ha kisgyermekesként dolgozni szeretnél, de még nincs munkahelyed, akkor segítenek megtalálni az elképzeléseidnek legmegfelelőbb munkahelyet.
Smart Angel – Virtuális online marketing asszisztencia

A Smart Angel az első hazai virtuális marketing asszisztens közvetítő oldal. Céjla, hogy a kis- és középvállakozók válláról levegyen bizonyos terheket, és közben munkát adjon az anyukáknak, akik így rugalmas munkaidőben, otthonról dolgozhatnak.

Fotó: kindpng.com

Mit jelent a virtuális asszisztens?

A virtuális asszisztens (VA) röviden olyan szakember, aki távolból segíti a vállalkozások munkáját. A virtuális asszisztensek szakosodhatnak képzettségüknek és érdeklődésüknek megfelelően. Például elláthatnak adminisztratív, tartalomkészítő, szövegíró vagy akár weboldal karbantartási háttérfeladatokat is.

A virtuális asszisztens nem titkárnő. Saját maga által jól körülhatárolt feladatokat végez a vállalkozás megbízása alapján. Általában alvállalkozóként szerződik, dolgozhat óradíjban vagy projekt alapon, előre meghatározott feladatokra vagy időkeretben.

A cég ilyen virtuális asszisztenseket képez, akik rugalmas munkaidőben, otthonról, általuk meghatározott mennyiségű munkát végezhetnek magas óradíjért. A legfontosabb készségek már egy hónap alatt megtanulhatóak.

Álláskereső portálok

Ma már a legtöbb álláskereső portálon rá lehet szűrni a kismamáknak való, a részmunkaidős, vagy családbarát állásokra. Ilyen oldalak a teljesség igénye nélkül: a Dreamjobs, a Jooble, a Jobrapido, a Profession, és a Jobline.

Facebook-csoportok

Akad sok Facebook-csoport is, ahol lehet állást keresgélni és találni is, ahol rugalmas időbeosztással, akár otthonról is végezhető munkákat kínálnak, de ezek azért többnyire MLM-es és online marketinges munkák – persze itt is ki lehet fogni gyöngyszemeket. Ilyen például a Otthoni internetes munka GYES és GYED mellett, a Gyerekbarát állások és az Állások kismamáknak is.

Hogy lehet még állást keresni?

Mint ahogy azt a Női Váltóban olvashatjuk, a munkáltatók több csatornán keresztül próbálják megtalálni a tökéletes jelöltet (például ismerősök körbekérdezése, saját adatbázis átnézése, belső ajánlások, beküldött önéletrajzok…), mielőtt igénybe vennék az online állásportálok szolgáltatásait. Ennek következtében a legtöbb állás még azelőtt elkel, mielőtt láthatóvá válna.

Ha olyan álláskeresési módszereket is elsajátítasz, amelyek közelebb visznek a rejtett állásokhoz, akkor sokkal kisebb versennyel találod szemben magad és jobb lehetőségek közül tudsz válogatni!

Hogyan teheted ezt?

Például mozgósítsd a kapcsolataid. Járj el szakmai rendezvényekre és ismerkedj! Vedd fel a kapcsolatot toborzókkal! Keresd fel közvetlenül azokat a cégeket, ahol te is szívesen dolgoznál. Legyél aktív a LinkedInen, amely a világ első számú szakmai közösségépítő portálja és a toborzók 94%-a használja potenciális jelöltek felkutatására.

Az is megoldás lehet, ha gyermeked születése után továbbra is tartod a kapcsolatot a feletteseddel, munkatársaiddal. Menj be többször a munkahelyedre és ülj le velük kávézni. Azt is felajánlhatod, hogy hetente egyszer, egy-két órában besegítesz a cégnek. Így biztosan nem fogsz kiesni a körforgásból.

Vegyél részt képzéseken, tréningeken, konferenciákon, workshopokon! Akár egy új végzettséget is megszerezhetsz néhány év alatt, elmélyülhetsz a social média világában, megismerheted az Instagram működésének titkát vagy elvégezhetsz egy-két online kurzust. Ma már a jó online platformok segítségével könnyű a szakmai tudásod frissen tartani, bővíteni. 

Mindent összevetve, érdemes minden lehetőséget megragadnod, ha munkát szeretnél találni.


Ha a munka témában szeretnél még olvasni, akkor ajánljuk neked Munka rovatunkat.

Kiemelt kép: Yan Krukov fotója a Pexels oldaláról