Az Anyaság nem egy rózsaszín habos kakaó. Ezt már nagyon sokan tudjuk, és szerencsére egyre többen merünk is beszélni róla. Ezzel végre felszabadítjuk magunkat a tabuk alól, és a környezetünknek való megfelelés helyett arra törekszünk, hogy a belsőnkben találjuk meg az egyensúlyt.

Sokszínű anyaság
Fotó: Juci

Ez persze nem mindig olyan könnyű, hiszen az Anyasággal rengeteg új elvárás, feladat érkezik hozzánk, és lássuk be, komoly feladat ilyen nagy zajban meghallani azt, ami legbelülről érkezik.

Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani a havonta érkező művészetterápiás önismereti feladataimmal, amelyek célja, hogy picit lelassítsatok, kilépjetek a mókuskerékből, és ebben a 20 percben csak Önmagatokra figyeljetek.

Izgalmas igaz?

Mielőtt pedig hozzálátnánk, gyorsan eloszlatnék benned egy hatalmas tévhitet!

A művészetterápiához NEM KELL MŰVÉSZNEK lenned! Az alkotás csak eszköz, abban lesz segítségedre, hogy a benned kavargó gondolatoknak, érzéseknek formát adjon. Ehhez pedig semmilyen rajztudásra nincs szükség! Csak RÁD és a NYITOTTSÁGodra!

Sokszínű Anyaság.
Bizony milyen sokszínű.

Van, hogy egy nap alatt egy egész színskálát képes felvonultatni, előfordul, hogy napokig csak a sötét dominál, de ahogyan eső után is mindig kisüt a nap, úgy a lelkünkben is új színek teremtenek ismét harmóniát.

Ahogyan az Anyaságban minden érzés létjogosult és elfogadható, úgy az Anyaság színeiben is egészen sajátosan alakul a paletta. Lehet szeretni a sárgát, lehet élni a rózsaszínt, és ugyanígy lehet utálni a feketét, és dühös lenni a szürkére.

Hiszen minden színnek feladata és üzenete van számunkra.
Ha pedig megteremtjük azt az időt önmagunknak, amikor képesek vagyunk kapcsolódni a belsőnkhöz, akkor meghallhatjuk, hogy épp mit is üzen.


Mi is lesz a feladat?

Jelenítsd meg a Te sajátos Anyaság palettádat!

Hogyan kezdj a feladathoz?

  1. Gondold végig, hogy melyek azok a színek, amelyek elsőre eszedbe jutnak az Anyaságról
  2. Írd le őket és írd melléjük, hogy mit is jelentenek számodra
  3. A kiválasztott színeket elől hagyva készíts egy palettát

Mire is lesz szükséged a feladathoz?

  • Papírlap
  • Rajzeszköz (Zsírkréta, ceruza, filc, festék, bármi, ami az otthonodban rendelkezésedre áll.)

Tippek az Alkotáshoz

Először is engedd el, hogy nem tudsz rajzolni! Hidd el, itt nem is kell tudnod! Engedd, hogy a kezed vezessen! Minden vonal, folt, paca okkal kerül a lapra. Engedd szabadjára a képzeleted! Élvezd az alkotást, és figyelj arra, hogy milyen érzéseket, gondolatokat hív elő.

A feladatra maximum 20 percet szánj!
Ha pedig készen vagy, adj egy pici időt magadnak, hogy rátekints az alkotásodra.
Mit látsz a képen? Milyen érzéseket hív elő benned? Milyen asszociációkat?
Mit üzen neked ez a paletta? Mit üzen neked ez az alkotás?
Írd le a gondolataidat magadnak, ha fontosnak érzed őket!

Ha pedig szeretnéd, hogy én és egy támogató művészetterápiás Anyaközösség is segítsen az alkotásod feldolgozásában, akkor gyere közénk a Facebookra az Anyává válni… Művészetterápiás Önismeret Édesanyáknak csoportba, és oszd meg velünk az alkotásod!

Elmélyült alkotást és kikapcsolt időtöltést kívánok!

Alkoss szabadon!

Ölelés, Juci


Photo by Sherma Lewis on Unsplash

Tags :