A hónap színe a zöld, témája a környezet és a környezethez kapcsolódó tudatos jelenlétünk. Nem könnyű téma, hiszen egy olyan szemléletváltásra hívja fel a figyelmünket, amelyet nem is olyan egyszerű meglépni. Számot kell vetnünk eddigi szokásaink felett és megvizsgálni mindazt, hogy mi magunk hogyan tudunk hozzájárulni a szebb és élhetőbb jövőhöz, gyermekeink jövőjéhez.

A következő feladatban a saját ökológiai lábnyomunkkal fogunk művészeti eszközökön keresztül dolgozni.

Mi is az az ökológiai lábnyom?

Egészen egyszerűen fogalmazva ez egy olyan elméleti mérőszám, amely megmutatja, hogy egy embernek mennyi ivóvízre, termőföldre, és tengervízre van szüksége ahhoz, hogy önmagát el- és fenntartsa. Fontos továbbá, hogy azt is belekalkulálják, hogy eközben mennyi hulladék termelődik, és ennek a hulladéknak hány százalékát lehet újrahasznosítani. Ha szeretnéd kiszámolni, itt megteheted.

Szeretném, ha a következő művészetterápiás alkotás segítene téged abban, hogy végig tudd gondolni, hogyan is vagy most ezzel a témával. Nem kell vallanod, a cél nem az, hogy azt vedd sorra, hogy mi az, amit még nem teszel meg, sokkal inkább azon van a hangsúly, hogy lásd a saját igényeidet és lehetőségeidet.

Kívánom, hogy a hasznos gondolatok mellett legyen kellemes az alkotás!

Mi is lesz a feladat?

Jelenítsd meg az Ökológiai lábnyomodat! Rajzolj egy lábnyomot és töltsd ki a személyes szükségleteiddel!

Hogyan is kezdj a feladathoz?

  1. Vegyél elő egy papírt és rajzold le az Ökológiai lábnyomod!
  2. Gondold végig, hogy melyek azok a szükségletek, amelyek fontosak számodra és melyek azok, amelyek kevésbé, jelenítsd meg őket!
  3. Ezt követően gondold végig, hogy melyek azok a lépések, amelyeket most megteszel az Ökológiai lábnyomod csökkentése érdekében és melyek azok, amelyeket nagyon szeretnél!

Mire is lesz szükséged a feladathoz?

  • Papírlap
  • Rajzeszköz (Zsírkréta, ceruza, filc, festék, bármi, ami az otthonodban rendelkezésedre áll.)

Tippek az Alkotáshoz

Először is engedd el, hogy nem tudsz rajzolni! Hidd el, itt nem is kell tudnod! Engedd, hogy a kezed vezessen! Minden vonal, folt, paca okkal kerül a lapra. Engedd szabadjára a képzeleted! Élvezd az alkotást és figyelj arra, hogy milyen érzéseket, gondolatokat hív elő.

A feladatra maximum 20 percet szánj!
Ha pedig készen vagy, adj egy pici időt magadnak, hogy rátekints az alkotásodra.
Mit látsz a képen? Milyen érzéseket hív elő benned? Milyen asszociációkat?
Mit üzen neked ez a paletta? Mit üzen neked ez az alkotás?
Írd le a gondolataidat magadnak, ha fontosnak érzed őket!

Ha pedig szeretnéd, hogy én és egy támogató művészetterápiás Anyaközösség is segítsen az alkotásod feldolgozásában, akkor gyere közénk a Facebookra az Anyává válni… Művészetterápiás Önismeret Édesanyáknak csoportba, és oszd meg velünk az alkotásod!

Elmélyült alkotást és kikapcsolt időtöltést kívánok!

Alkoss szabadon!

Ölelés,

Juci


Photo by bruce mars on Unsplash