Miután már kitapasztaltad a kisgyerekes zöld élet csínját-bínját, és a csodáid már automatikusan kapcsolják le maguk után a lámpát, gyűjtik szelektíven a szemetet, és boldogan játszanak a fajátékokkal, váratlanul és figyelmeztetés nélkül érkezik a következő felvonás, amikor kisiskolások lesznek.

Elkezdenek akarni. Dolgokat

Nagyon nem zöld dolgokat, mert ezt látták valahol, többieknek is van, vagy épp az a suliban vagy máshol a divat. Az az érzésed, hogy az egész eddigi környezettudatos nevelésed fabatkát sem ér, olyan listákat kapsz karácsony és szülinapok előtt és tulajdonképpen folyamatosan.

Fociskártya-gyűjtés? Fidget spinner divathullám? Nerf őrület? Legó-katalógusból született végtelen kívánságlisták? Gumicukor? Műanyag kis bigyós játékok? Műszálas babaruhák? Simogatós pólók? Stikeez? Zacskós chips? Kütyük? Ugye ismerős???

Kinél épp mi az aktuális sláger: a vödörnyi vasalható műanyag gyöngyhalom vagy az a járás-helyettesítő akkus micsoda, a SegWay.

Lesz valami, amire nem bírod tovább, és nagyon határozottan tudsz majd egy hangos NEM-et mondani

Amikor kimondod a hangos és valóban ellentmondást nem tűrő NEM-edet, akkor megtörténik a CSODA!
Nem. Nem az lesz a csoda, hogy a gyereked nem akarja tovább azt a valamit. (Ekkora csoda nem létezik.)
Viszont, vissza fog kérdezni, hogy „de miért nem?

Ekkor legyél ügyes, és ne rázd le egy „csak”-kal, mert egy fantasztikus beszélgetés tud ebből kibontakozni, ahol valamennyit (az életkorához mért módon és formában) át tudsz adni az értékrendszeredből direktebb módon is nemcsak a jó példáddal, és ezzel már tényleg benne vagytok egy új felvonásban, ahol ugyan óhatatlanul becsúsznak az életedbe elveiddel ellentétes dolgok, de egyúttal nyílik egy csodás tér az értékekről folyó eszmecserére.

Észre sem veszed, és a vacsoraasztalnál egyre többet beszélgettek az óceánról, az állatokról, az egészségről, a méhekről, a tudatos fogyasztásról, vagy bármiről, ami épp aznap megérintette a gyerekedet.

Ebben a korszakban bizony gyakran van úgy, hogy a legnagyobb zöld tett, amit épp elvégezhetsz, hogy miközben épp kifizeted a duplaműanyagba csomagolt aktuális divat szerinti műanyagbigyókát, közben meghívod a zöld szempontot, és rámutatsz a visszásságokra és felvázolsz egy preferáltabb lehetőséget.

Az indirekt módszerek tárháza is bővül

Olvasó gyerekeid közelében elhelyezhetsz gyerekeknek szóló zöld könyveket, akár például ezeket:

GRÉTA – Andrea Gregusova / Csirimojó Kiadó

GRÉTA könyv könyezetvédelem

GEO A KÖRNYEZETTUDATOS KISKAMASZ – Zakarné Varjas Kata

GEO A KÖRNYEZETTUDATOS KISKAMASZ - Zakarné Varjas Kata

MICSODA PAZARLÁS – Jeff French / HVG könyvek

MICSODA PAZARLÁS - környezettudatos életmód

MÉHEK – Andrea Quigley, Pau Morgan / Babilon Kiadó, Kerek Világ sorozat

MÉHEK - Andrea Quigley, Pau Morgan / Babilon Kiadó, Kerek Világ sorozat

Már csak reménykedned kell, hogy el is olvassa.


Photo by Leah Kelley from Pexels