A United Way Magyarország Együtt Ukrajnáért programjákban olyan civil szervezetek és projektek vehetnek részt, amelyek ukrán menekült gyerekeket, családokat támogatnak. E program részét képezi a TEATR-project is. De mit is takar pontosan ez a project?

A Teatr-projekt

A TEATR-projekt célja a Magyarországon élő ukrán menekült kamaszok iskolai integrációjának elősegítése. Ebben a projektben mindenki véleménye, álláspontja számít. A tanároké és diákoké, ukránoké és magyaroké egyaránt.

A Ptah Theatre magyar-ukrán színész, pszichológus házaspárja háborús menekültekkel való iskolai tapasztalataikra építve egy három jelenetből álló interaktív színházi előadást hozott létre 12-18 éves diákoknak és tanáraiknak. Az előadást egy feldolgozó foglalkozás követi a diákcsoportokkal. Mindez magyar és ukrán nyelven zajlik.

Az integráció szempontjából (is) a pedagógusok is nagyon fontosak, meg szeretnénk hallani, támogatni őket is, mert ez a helyzet nem csak a diákoknak új, szokatlan és kihívásokkal teli. Ezért a TEATR-program egy pedagógusoknak szóló szakmai fórum keretében egy tréninggel zárul. A fórumon az előadók megosztják az iskolákban szerzett tapasztalataikat és teret engednek a tanárok kérdéseinek, véleményük kifejezésének.

Hogyan segíti a projekt a probléma megoldását? Mégis, hogyan tehetünk a színházzal egymásért?

A színház, a játék, mint eszköz mélyebben hat az érzelmekre. Az amúgy is zárkózott fiatalok három olyan történetet fognak látni kibontakozni maguk előtt, ami róluk szól, de mégsem személyeskedik. Így, külső szemlélőként a témák könnyebben emészthetőek, és a feldolgozó foglalkozáson szabadabban tudnak rá reflektálni a diákok.

Az előadással, a feldolgozó foglalkozással és a szakmai fórummal szeretnénk növelni a probléma láthatóságát, elősegíteni a kölcsönös megértést, elfogadást, valamint hangsúlyozni a közösség erejét, melyet különösen fontosnak tartunk a mai “telefonozó” fiatalok világában.

Az egész projekttel célunk az érzékenyítés, a kölcsönös megértés, elfogadás elősegítése.

TEATR – Színházzal egymásért

A projekt a United Way Magyarország támogatásával valósul meg.


Що таке проект «Театр»?

Tags :