Ha szereted a palacsintát, akkor igazi ünnep ez a mai. Legalábbis a franciáknál. Így ünneplik a Gyertyaszentelő Boldogasszonyt. Miért ne tennénk mi is? Palacsintabulira fel!

Van egy ünnepünk, a Palacsintaünnep. Igazából nem a mi találmányunk, hanem a franciáké, úgy hívják ők, hogy: Fête des Crêpes. Így tartják a franciák a nálunk is ismert, náluk csak Gyertyaszentelőnek (másnéven a fény ünnepe), nálunk a Gyertyaszentelő Boldogasszonynak keresztelt ünnepet.

Náluk ez az ünnep sokkal, de sokkal elterjedtebb, mint nálunk, nem igen van olyan francia család, ahol ne tartanának palacsintabulit minden évben február 2-án. És hogy miért palacsintával ünneplik a franciák a fény ünnepét? A válasz igen egyszerű: mert, kerek, mint a nap.

„Les crêpes” (A palacsinta), Pieter Aerts (1562) Rotterdam
Mi importáltuk ezt az ünnepet, mert nagyon szerethető

Mi is tartjuk ezt az ünnepet, de nemcsak azért, mert szerethető, hanem mert mi azok közé tartozunk, akik jobban várják a tavaszt, mint a nagy hóesést. Egy nagy bulit képzelj el, sok nevető emberrel, és még annál is több palacsintával.

Idén persze bajban voltunk, hogy ezt miként lehet összeegyeztetni a helyzettel, de aztán találtunk egy kompromisszumos, nulla kockázatú verziót. Egy nagyon kis bulit képzelj el, nem annyira sok, de nevető emberrel és még annál is több palacsintával.

A Palacsintabuli köszöni jól van, bár többeknek sokkoló volt. Mert többen arra eszméltek, hogy amióta van ez a helyzet, nem kapcsolódnak ki, egyáltalán nem ülnek le egy fél órára sem egy teára, vagy nevetni más emberekkel. Egyáltalán nem is látnak nevető embereket, beleértve saját magukat. Az életük monotonná vált, mert csak robotolnak, robotolnak, de nem pihennek és nem töltődnek soha semmivel. Elvesztek az ünnepek, elvesztek a közös percek és valami nagyon furcsa elhagyatottság érzés van helyette és kiüresedés.

Ha ezt érzed Te is, akkor keress, szervezz alkalmat a biztonságos kapcsolódásra, a nevetésre, mert hiába véded a tested, ha a lelked közben elsorvad. Igen, most kreatívabbnak kell lenned, nem működnek a kitaposott ösvények, a bevált módszerek, de ne mondj le róla, ne mondj le magadról! Édesítsd az életed! Palacsintabulira fel!

Ugyan palacsintareceptjeink nincsenek – hiszen azt mindenki tud sütni -, ám találsz szuper recepteket a Már megint a konyhában rovatunkban.


Photo by Flora Westbrook from Pexels