A kekszek egész évben hűséges társaink: sósan, édesen, táskába dobva, munkahelyi fiókba rejtve, vasárnapi uzsonnára tálalva… De igazi szezonjuk az ünnepi időszakban jön el. Szebbé teszik a hosszú, hideg estéket és gasztroajándéknak is tökéletesek. Mutatunk három receptet, amit nagyon hamar össze lehet dobni – mert a finom ízek mellett a kevés munka is az élvezet része, ugye?

CSOKIS-PEKÁNDIÓS KEKSZ – Egy falatnyi luxus

Hozzávalók:

  • 200 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 100 g vaj
  • 50 g kristálycukor + 80 g porcukor
  • 1 tojás
  • 100 g pekándió (vagy ízlés szerint más dióféle)
  • 100 g finomliszt
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 1 ek. szódabikarbóna

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. A csokiból 85 grammot olvasszunk meg vízgőz felett, a pekándiót pár szemet kivéve
    törjük apróra.
  3. Keverjük csomómentes masszává a vajat, a cukrot, a vaníliát és a tojást.
  4. Ehhez adjuk hozzá fokozatosan a lisztet, a szódabikarbónát, a pekándiót (a néhány egész
    darabot hagyjunk meg dekoráláshoz), valamint a megmaradt csoki háromnegyedét.
  5. Készítsünk kis halmokat a tésztából, és egymástól távol helyezzük őket sütőpapírral
    kibélelt tepsire.
  6. Szórjuk meg a kupacokat csoki- és diódarabokkal.
  7. Kb. 10-12 perc elteltével vegyük ki a sütőből, és a tepsiben hagyjuk kihűlni,
    megszilárdulni a kekszeket.
KÓKUSZOS TALLÉROK – Hóesés a konyhában

Hozzávalók:

  • 120 g finomliszt
  • 60 g kókuszreszelék
  • 60 g cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 60 g puha vaj
  • 1 tojássárgája
  • 0,5 dl tej

Elkészítés:

  1. A hozzávalókból tésztát gyúrunk.
  2. Kinyújtjuk, és kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tallér formákat.
  3. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  4. Vékonyan megkenjük őket tejjel, és kókuszreszeléket szórunk mindegyik darabra. Így
    sülés közben ropogós borítást kapnak a kekszek.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 8-10 percig sütjük.

(Czecz Fruzsina receptjei)

SÓS MOGYORÓS MENTES ZABKEKSZ – Angyali ropogtatnivaló

Hozzávalók:

  • 150 g zabpehelyliszt
  • 100 g rizsliszt
  • 75 g gluténmentes lisztkeverék
  • 75 g hántolt, pirított, sós földimogyoró
  • 100-150 g cukor (attól függ, mennyire szereted édesen!)
  • 1 csipet só
  • 200 g laktózmentes margarin/vaj
  • 2 tojás

Elkészítése:

  1. A sós mogyorót apróra vágjuk késsel, vagy cutterrel – de nem porítjuk.
  2. A szárazanyagot összekeverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott vajat (vagy margarint)
    és a tojásokat. Összegyúrjuk (én dagasztógépet használtam), és hűtőben pihentetjük kb.
    30-60 percet.
  3. Vékonyan meglisztezett szilikon lapon 5 mm vastagságúra kinyújtjuk (én kisebb
    adagokban szoktam vele dolgozni). Végül kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire
    tesszük. 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük – akkor jó, ha a széle már enyhén
    sötétedik!

Nagyon jó keksz kávé mellé és sütemény alapnak (akkor a mogyorót cseréld azonos mennyiségű
gluténmentes lisztkeverékre). Én finger foodhoz is használtam már alapnak, és úgyis bejött.
Ajándékba is adhatjuk: akár önmagában, akár szép formákra kiszúrva, némi mogyoróvajjal vagy
sűrű áfonyalekvárral összeragasztva, csokiba mártva is biztosan finom lesz!
Másnapra kicsit megpuhul, ami határozottan jót tesz neki. Kekszes dobozban több, mint egy
hétig eláll (nem tudom, meddig, mert esélye sem volt…).

(Kajtár Macska receptje)


További karácsonyi tartalmainkat keresd a MUM PARK KARÁCSONYI KÜLÖNSZÁMÁBAN!

Kattints a képre, és lapozd át karácsonyi kiadványunkat!
?Ez a mi karácsonyi ajándékunk az olvasóinknak. ?

Kiemelt kép: pexels.com