A MotherNature – Anyatermészet Egyesület (MoNA) ősszel kiírt pályázatán nyertes szervezeteket irányító, inspiráló nőket szeretnénk megismertetni mindenkivel, aki csak egy kicsit is reményvesztett ebben az országban. Ezek a nők életükkel, hivatásukkal másokon segítenek. Vajon őket mi motiválja, mi ad nekik erőt ezekben a nehéz időkben?

Infláció, háború, az egészségügy állapota, a tanárok helyzete, a covid utórezgései, a gyerekek és felnőttek mentális egészsége, az ész nélkül és pénzért rémségeket kommentelők, a gyűlölet, az éhezés, a nyomor, a tarvágás. Folytathatnám még a sort, de nem bírom. Be akarom fogni a fülem, be akarom csukni a szemem. Szeretnék hallani, látni valami szépet, emberit is, ami reményt ad. Ami kihúz a rögvalóságból. Mert nem lehet, hogy nekünk csak ez jut.

És valóban, nekünk nem csak ez jut. Észre kell vennünk az élet szépségeit is, ami átlendít minket a nehéz időszakokon. Vegyünk észre egy mosolyt, egy ölelést, a meleget, amikor a hidegből belépünk valahova. Vegyük észre azokat az embereket, akik nem hazugok, nem lelketlen haszonlesők és kicsinyesek, hanem épp ellenkezőleg. Azokat, akik nem csak magukkal törődnek, akiknek a segítségnyújtás az életük.

Mi szerencsések vagyunk itt a szerkesztőségben. Nap mint nap megismerhetünk olyan nőket, anyukákat, akik erőt és reményt adnak nekünk. Közülük emeltünk ki most hetet.

Baranyai Liza, a MotherNature-Anyatermészet Egyesület ügyvezetője

Mit lehet rólad tudni? Mutatkozz be kérlek röviden!

Több mint 20 éve dolgozom a civil szektorban. Nemzetközi nonprofit tanácsadó vagyok, projektvezető, leginkább fenntarthatósági és adományszervezési stratégiákkal foglalkozom. Éltem és dolgoztam több kontinensen, környezetvédelemben, humanitárius segítségnyújtásban és női közösségépítésben. A Mona Egyesület egyik alapítója és ügyvezetője vagyok, ami az én “szerelemgyerekem”. Itt közösségre, otthonra találtam.

Két fiú anyukája vagyok, egy krónikus beteg tinédzseré és egy óvodásé, elváltam, jelenleg Budapesten élek.

Hiszem, hogy a nők ereje, képességei, az anyaságunk adta reziliencia és gondoskodás az, amire a Földanyának most a legnagyobb szüksége van ahhoz, hogy regenerálódjon. Nekünk nőknek kell felismerni magunkban a képességet, hogy a gondoskodás, a gyógyítás, a regenerálás, a dolgok egyesítése az, amiben mi nagyon jók vagyunk és ez az, ami most a túlélésünk záloga.

Mit tekintesz sikernek?

Sikernek tartom:

  • ha a gyerekeim játszma nélküli, igaz, magukért és másokért kiálló felnőttekké válhatnak,
  • hogy a kapcsolataimban őszinte és igaz tudok lenni, amikor pontosan tudom mit érzek és gondolok, és ezzel összhangban tudok cselekedni,
  • ha azok a nők, akik érzik magukban a hívást, ránk találnak és társakra, támogatásra lelnek, ezáltal megerősödnek és elindulnak a saját útjukon. Önmaguk felé az önismereti folyamatokban, társak felé az anyakörökben, vállalkozást alapítanak a támogatásunkban, közösséget szerveznek a képzéseink által. Ha elindulnak a kiteljesedés felé.
  • Azt tartanám a legnagyobb sikernek, ha úgy múlna el nap, hogy egy nő sem gondolja azt, hogy ő nem elég jó. Sőt, azt éreznék, hogy erősek és mindenre képesek. Mert azok.
Mi motivál?

Motivál a lehetőség, hogy a világ még megváltoztatható. Hogy vannak olyan hiteles, őszinte emberek, fiatalok, nők, anyák, akik képesek erre. Motivál a felismerés, hogy mi nők, hihetetlen erő és kitartás birtokában vagyunk. Motivál a gondolat, hogy ha ezt mindannyian felismernénk, akkor a világ egy jobb hellyé válhatna – egyesével számunkra. És ha összefogunk, akkor nem csak a saját sorsunkat, de a világét is megfordíthatnánk.
Motivál egy olyan világ elképzelése, amelyben nem kell igazodnunk mások által hozott szabályokhoz, időbeosztáshoz, keretekhez, ahol nem kellene a szerepeink alapján szétválasztanunk az időnket és a feladatainkat, hanem egyesíthetnénk azokat a saját ütemünk és érzéseink mentén.

Mi és/vagy ki inspirál? Van, akire példaképként tekintesz?

Női sorsok motiválnak és inspirálnak leginkább. Azok a nők, akik nehéz helyzetekből is felállnak és továbbmennek. Akik képesek például egy gyász, válás, egy gyermek elvesztése után lelkileg túlélni és átérezni a világot, a sorsunkat, fejlődni és átlépni az árnyékaikon. Ezt csinálja több millió nő ma a világon. Egyetlen élet alatt ledolgoznak hármat, gyerekeiknek testi, lelki és szellemi táplálékot nyújtanak, gondoskodnak róluk, és a család időseiről, a házról, a kertről, a férjekről. Mindezek mellett pedig általában éppen akkor, amikor a legnehezebb, rátalálnak önmagukra. Ezek a nők inspirálnak. Nők, akik a saját fájdalmaikból és félelmeikből táplálkoznak és hangot adnak másoknak, akiknek még nincs hangjuk, reményt azoknak, akik még nem látják, hogy van remény. Rengeteg ilyen nő van körülöttünk. Akik minden nehézségen át küzdenek a hétköznapokkal, az óriási terhekkel és közben mégis a saját útjukat járják akár a világ ellenében is, közben értéket, közösséget, jövőt teremtve. Ezek a nők inspirálnak. Szerencsére rengetegen vannak.

Ha többet szeretnél tudni Lizáról, a vele készült interjúnkat itt olvashatod:

⚜⚜⚜

Bitó-Balogh Zsanett, a Somnakuno Drom Roma Női Civil Egyesület szakmai vezetője

Mit lehet rólad tudni? Mutatkozz be kérlek röviden!

Bitó-Balogh Zsanettnek hívnak, 29 éves, roma származású, egy gyermekes házas nő vagyok. 2012-ben érettségit, 2017-ben pedig diplomát szereztem. Jelenleg egy nagyobb alapítványnál vagyok teljes állásban szervező, illetve a Miskolci önkormányzat coachként alkalmaz. Emellett pedig trénerként is tevékenykedem alkalmanként, közösségszervezést oktatok.

Mit tekintesz sikernek?

A siker fogalma nagyon relatív. Számomra mindenképp. Az is siker, hogy ti az inspiráló nők cikksorozatba választottatok, mert eddig nem gondoltam, hogy inspiráló lehetek bárki számára. Sikernek tekintem, hogy a covid helyzet alatt helytálltam a sok nehézség ellenére is. Hiszen a Még egy falat kampány, az Oltass, hogy élhess kampány és az Esélyt a gyógyulásra kampány is többek között az én nevemhez is fűződik. Ezek által több mint 30 millió forintot gyűjtöttünk, és osztottunk szét rászoruló embereknek, kb. 15 000 ember tudott regisztrálni és hozzáférni az oltáshoz, és az Esélyt a gyógyulásra kampány miatt lett országszerte 1 forint a covid gyógyszer.
Ezeket én sikerként könyvelem el, hiszen mondhatom, hogy mindhárom kampány megálmodója voltam.

Mi motivál?

Leginkább a kisfiam. Szeretném, ha olyan világban nőhetne fel, ahol az a gyönyörű kreol bőre inkább érték, mintsem hátrány lesz neki. Érte küzdök, és a hozzá hasonló, értékes és gyönyörű, ám annál kevesebb eséllyel megáldott gyermekekért, fiatalokért, nőkért. Szerintem minden ember gyönyörű, és a rassz jegyek csak színessé, különlegessé teszik a világot. Gondoljunk csak bele, ha minden ember ugyanúgy nézne ki, milyen unalmas, és szürke lenne itt!

Mi és/vagy ki inspirál? Van, akire példaképként tekintesz?

Az én példaképem a nagymamám, akit minden küzdelmem ellenére elragadott tőlem a covid.
Aki engem inspirál, és utat mutat, az Daróczi Ágnes. Az életútja nekem a minta, a bölcsessége pedig mindig iránytűként szolgál számomra. Akikre nagyon büszke vagyok azok a szüleim, mert hagyták, hogy ilyen emberré váljak, és türelmesek voltak hozzám. Illetve sokat köszönhetek még a férjemnek, mert szeret, és támogat engem minden területen.

Ha többet szeretnél tudni Zsanettről, a vele készült interjút alább, az egyesületnél töltött napunkról készült cikket pedig itt olvashatod.

⚜⚜⚜

Cserjés Anikó, a Tükrök Alapítvány elnöke

Mit lehet rólad tudni? Mutatkozz be kérlek röviden!

Reménytelen természet- és közösséghívő vagyok.

Mit tekintesz sikernek?

Amikor egy villanásra átérezhetjük egy másik létező tapasztalásait: legyen az fa, kis mókus, embertárs.

Mi motivál?

Hogy megélhessük a közösségben létezést, alkotást.  S ha együtt nem is mindig könnyebb, utánozhatatlan ereje lehet.

Mi és/vagy ki inspirál? Van, akire példaképként tekintesz?

Egy tanítás, ami Mexikóban talált meg. Megkérdeztem a sámán bácsit, szüksége van-e segítségre a Temazcal (rituális szauna) rendbe rakásában. Ez volt a válasza: „Szükségem nincsen. Ha azonban te szeretnél részese lenni a folyamatnak, csatlakozhatsz.” 🙂 
A segítés lehetőség, hogy az élet és a változtatás részesei lehessünk.

Anikóval készült interjúnkat itt olvashatod:

⚜⚜⚜

Domonkos Ági, a PTAH Theatre magyar-ukrán társulat alapítója, színművésze

Mit lehet rólad tudni? Mutatkozz be kérlek röviden!

Domonkos Ági vagyok, alkotó színész, mozgás- és drámatanár, tréner. Badacsonytomajon élek férjemmel és kislányunkkal. Alkotok, tanítok, játszom, segítek, mozgok, énekelek, gondoskodok, járom a természetet, imádom a környezetem, ahol élek. 

Mit tekintesz sikernek?

Amikor valami, amit elterveztem, megvalósul, és látom, hogy van értelme, működik. Lehet ez egy ebéd megfőzése, a gyermekem értékrendje, egy színházi előadás, vagy bármi más.

Mi motivál?

Én örök optimista vagyok. Engem maga az élet motivál. Hogy mindig van előre és mindig lehet jó dolgokat létrehozni. Ha nagy ritkán az energiám  mégis fogytán lenne, az az érzés, hogy anya vagyok, olyan szupererőt ad, amitől végül mindig felébredek.

Mi inspirál?

A természet, a művészetek, a játék, a mozgás, a gyermekek, de az emberi hülyeség is. 🙂

Mi és/vagy ki inspirál? Van, akire példaképként tekintesz?

Az élet különböző területein más és más. Például több mesteremre a színházi iskoláimból. Mindig ámulattal tekintek az idősen is aktív, optimista emberekre, akik fizikailag is fittek, alkotnak, némelyik úgy mozog, mint egy macska. Ilyenkor mindig elhatározom, hogy én is ilyen szeretnék majd lenni. Kifejezetten inspirál egy-egy ilyen idős jógi történet. A gyermekem: nagyon inspirál a tiszta, ítéletmentes és kreatív gondolkodása. A férjem is inspirál, mikor együtt alkotunk. Sorolhatnám, mert engem sokan képesek inspirálni, elég nyitottnak tartom magam.

Ágival készült interjúnkat itt olvashatod:

⚜⚜⚜

Laky Dóra, a JóLélek Műhely Egyesület önkéntes programkoordinátora

Mit lehet rólad tudni? Mutatkozz be kérlek röviden!

Laky Dóra  vagyok,  végzettségem szerint idegenforgalmi és szállodaipari közgazdász, hivatásomban az ember testi, lelki, szellemi értékeinek, jóllétének elhivatott őrzője,  szabadtáncos. LEMangURIA® navigatorként és a JóLélek Műhely Egyesület önkéntes programkoordinátoraként az életvezetésben, a cselekedni tanulásban, a belső inspirációk által mozgatott kreatív energiák felszabadításában támogatom a hozzám kapcsolódó nőket/gyermekeket/családokat.

Mit tekintesz sikernek? 

Számomra a szív bölcsességére épülő életvezetés hordozza magában a siker lehetőségét nőként, anyaként, társként, emberként egyaránt. Úgy vélem, nem az a lényeg, hogy mindig jól érezzük magunkat a bőrünkben, hogy örökre elkerüljön a bánat, hogy soha többé ne tapasztaljunk olyat, ami fáj. Azt vallom, ha  ezekre az idealizált elképzelésekre alapozzuk az életünket, kártyavárat építünk magunk alatt, ami bármikor összedőlhet. Az élet ugyanis maga a változás. Ha ezt el tudjuk fogadni és vállaljuk, hogy minden élethelyzetben a melegséget, az odafigyelést, a méltányolást teremtjük, és tudatosan keressük a közös pontot embertársainkkal, akkor kapcsolatunk önmagunkkal és egymással lesz az az alap, ami válságok idején is megtart majd.  

Mi motivál?

A jókedv, az öröm, a lelkesedés, a kreativitás, a belső béke- engem ezek inspirálnak.

Mi  és/vagy ki inspirál? Van, akire példaképként tekintesz? 

A jókedv, az öröm, a lelkesedés, a kreativitás, a belső béke – engem ezek inspirálnak.  Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert sok, a szakmájában hiteles, mélyen érző és értő nő van mellettem az életben, akikre mind emberileg, mind szakmailag támaszkodhatok, számíthatok. Egy igazi női háló ez, ami láthatatlanul táplál, tart, segít az önazonossá válásban. Édesanyám az egyik kapocs ebben a hálóban, akivel egy veszteség árnyékában sikerült igazán egymásra találnunk. Semsei Angelika,  a LEMangURIA® Közösség alapítója mentoromként tanítja nekem mindenkiben, önmagamban is az embert tisztelni, becsülni, és szívvel-lélekkel teljes életet élni.  Mikiténé Kiss Katalintól, a JóLélek Műhely Egyesület elnökétől barátságot kapok, Dömösi Emesétől, az Anyatermészet Egyesület alapító tagjától pedig bizalmat és támogatást ahhoz, hogy tegyem a dolgom. Ők mind inspirálóak számomra, példaértékűnek vélem életüket, és hálás vagyok, hogy velük együtt dolgozhatok a női háló építésén.  

Dórával készült interjúnkat itt olvashatod:

⚜⚜⚜

Makula Réka, a XXI. Századi Roma Nők Egyesületének elnöke

Mit lehet rólad tudni? Mutatkozz be kérlek röviden!

Egy cigánytelepen születtem, de már csecsemőkoromban elhozott onnan édesapám, mert más életet szánt nekem. A minimum elvárás a részéről az érettségi volt. Addig nem is tudtam, hogy cigány vagyok, amíg az iskolatársaim meg nem látták édesanyámat, és azzal az éllel, ahogy azt szokták egyesek, le nem cigányoztak minket. Gyökereimet keresve, tini koromban sokat jártam a telepre, megszerettem az ott élő embereket, a roma kultúrát. Önkéntes lettem, később képviselő. 8 évig voltam családsegítő, fejlesztettem a roma gyerekeket. Majd többedmagammal megalapítottam az egyesületünket, ahol azóta is szenvedélyesen dolgozom.

Mit tekintesz sikernek?

Minden apróságban tudom látni a sikert, a pozitívumot. Ám a legnagyobb siker, amikor abban tudok segíteni a fiatal lányoknak, hogy előszőr megvalósítsák álmukat, hogy önmaguk lehessenek, mielőtt édesanyák lesznek. Azt is sikernek tartom, hogy a hozzám járó gyerekek szívesen mondják el nekem azokat a problémáikat, amelyeket a családdal, otthon nem osztanak meg.

Mi motivál?

Azok a visszajelzések motiválnak, amit a közösségünktől kapunk, gyerekektől, felnőttektől, romáktól és nem romáktól egyaránt. Ez ad erőt, minden nehézség ellenére, hogy csináljuk, mert szükség van a munkánkra.

Mi és/vagy ki inspirál? Van, akire példaképként tekintesz?

Bennem él egy kép, ahogy gyerekkoromban nézegettem egy magazint és megláttam benne egy kosztümös nőt. Akkor elképzeltem, hogy én is ilyen leszek. Lesz szép kosztümöm és egy irodám. Ugyan ezt már elértem, ennek ellenére ez a kép inspirál engem a mai napig.

Rékával készült interjúnkat alább, az egyesületük által támogatott ukrán roma menekültcsaládról készült írásunkat pedig itt találod. Rékáék kiadtak három, a roma kultúráról szóló gyönyörű könyvet, ezekről itt olvashatsz.

⚜⚜⚜

Végh-Nagy Nikoletta, a HajráAnyu Hajdúszoboszlói Anyukák Egymásért Egyesület elnöke

Mit lehet rólad tudni? Mutatkozz be kérlek röviden!

42 éves vagyok, 2 kisfiú édesanyja, boldog házas. Sok helyen éltem, éltünk az országban, a világban, jó néhány szakon tanultam, és számtalan munkám volt, mire végül megalapítottam a HajráAnyu Egyesületet, amiben igazán elememben érzem magam. Számtalan tervem és célom van, amelyekben a családom és a barátaim is támogatnak, de mindig az anyák és a gyerekek maradnak a fókuszban az egyesületnél, mert sokkal több, valódi figyelmet érdemelnek annál, amit most kapnak.

Mit tekintesz sikernek?

Amikor nem csak egyes emberekért, hanem egy egész közösségért tehetek valamit, a munkámnak szemléletformáló hatása lehet. Felemelő látni, ahogy az emberek megismerik egymást a segítségünkkel, a programjainkon, beszélgetnek, kapcsolatba lépnek, és később a közvetítésünk nélkül is segítenek egymásnak.

Mi motivál?

A felragyogó fény a szemekben. Amikor valami olyat adhatok, mutathatok, taníthatok valakinek, amivel a másik több lesz, mindig nagy erőt ad. Az anyákban hatalmas erő és összetartás van, szó szerint és átvitt értelemben is hegyeket tudunk megmozgatni a gyermekeinkért, azért, hogy miattuk, értük, nekik jobbá tegyük a világot. Ebből az erőből merítünk mi is, minden nap.

Mi és/vagy ki inspirál? Van, akire példaképként tekintesz?

A gyermekeim a legnagyobb tanítómestereim. Türelemre, kitartásra, nyitottságra, kreativitásra, kíváncsiságra ösztönöznek minden egyes nap, és igazán, tiszta szívből adni is tőlük-általuk tanultam meg. Engem főleg azok a nők inspirálnak, akiknek valamilyen okból az átlagosnál sokkal jobban meg kell küzdeniük a gyermekük fejlődéséért, boldogulásáért, mert ők fáradhatatlanul kutatják a lehetőségeket, a válaszokat, és mégis, ezek mellett is összetartó erők a családjukban.

Nikolettával készült interjúnkat itt olvashatod:

⚜⚜⚜

Szerintem rengeteg ilyen mentalitású nő él még az országban. És milliónyi nő, férfi és gyerek él még ebben az országban szép lélekkel, gondolatokkal és tettekkel. Engem ez motivál, ez ad erőt.


A beszélgetés a MotherNature-Anyatermészet Egyesület és MINE, Mother Centers International Network for Empowerment támogatásával valósult meg.