Segíteni plusz erőfeszítés. Azt jelenti, hogy a saját dolgainkon kívül másokkal is foglalkozunk, másokra is figyelünk. Ez néha igen sok időbe, energiába, akár pénzbe is kerül. Mégis megéri, hiszen rengeteget kaphat az, aki másoknak ad! Ha pedig tolakszunk, és mindenki csak a saját „versenypályájával” van elfoglalva, sosem nyerhetünk.

[Ez a beszélgetés a MotherNature – Anyatermészet Egyesület ukrán pályázatára készülő cikksorozat része.]

Lehet, hogy a „támogatás” a jobb kifejezés, mert a „segítés” nem egyenrangú viszonyt feltételez? Valami olyasmit, hogy jön valaki, aki mindent választ tud. Pedig dehogy! A segítő (vagy támogató) zsebében sem lapul ott a bölcsek köve. Szakértő szemmel és füllel, partnerként viszont el tudja érni azt, hogy az egyén vagy a csoport kidolgozza magából azokat a megoldásokat, amik már ott szunnyadtak benne.

A segítségnyújtásban rejlő eszközöket, erőt és örömöt jártuk körül Dömösi Emesével és Laky Dórával, akik közösségek aktív szervezői, támogatói. Nem mennek el szó nélkül a hátrányos helyzetű csoportok, az egyenlőtlenségek, a társadalmi problémák mellett. És azon kívül, hogy másokért dolgoznak, a saját feltöltődésükről sem feledkeznek meg. 

3 inspiráló gondolat a podcast-ból, amit elvihetsz magaddal:

ERŐ AZ ELSŐ LÉPÉSHEZ:

„Már önmagában azt ünnepelni lehet, ha valaki segítséget kér, mert felismerte, hogy nem kell mindent egyedül megoldani.”

A KÖZÖSSÉG EREJE:

„Ha megmerítkezünk az együttlét örömében, minden könnyebbé válik.”

A KOOPERÁCIÓ FONTOSSÁGA:

„Ha versengünk, akkor mindenki veszít.”


Dömösi Emese non-formális oktató, közösségi vezető, mentor és vezető tréner alulról szerveződő női és anyai csoportok számára. Nemzetközi projektmenedzser és közösségi vezető nőkkel kapcsolatos témákban, mint például a nők jogai, alulról építkező anyai közösségek, női vállalkozói tevékenység, gondozási munka és tudatos idősödés. Az Anyaközpontok Nemzetközi Hálózatának igazgatótanácsának (MINE) tagja. Az Anyatermészet Egyesület alapítója és elnöke, közösségi vállalkozó. A „La Loba Studio” kézműves vállalkozás kreatív igazgatója. Aktivista különböző, nőkkel és családdal foglalkozó civil szervezetekben helyi, haza és nemzetközi szinten.

Laky Dóra idegenforgalmi és szállodaipari közgazdász, gyakorlott rendezvényszervező hazai és nemzetközi tapasztalattal és egy támogató, megtartó női erővel a háta mögött a LEMangURIA navigátori közössége által működtetett JóLélek Műhely Egyesületnek köszönhetően, melynek önkéntes szakmai munkatársa. Ő az udvargazdája az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján, a Művészetek Völgye Fesztiválon a LEMangURIA® Kreatív MozgásUdvarnak, de projektvezetőként nevéhez fűződnek a JóLélek Műhely Egyesület ukrajnai menekültlét megsegítésére kidolgozott „Híd egymáshoz” és „Úton” programjai és számos más közösségi együttműködést célzó kezdeményezés is. LEMangURIA® navigátorként Szegeden vezet élettánc foglalkozásokat, melyek az életvezetésben, a cselekedni tanulásban, a belső inspirációk által mozgatott kreatív energiák felszabadításában támogatják a résztvevőket: nőket, férfiakat és gyermekeket egyaránt.

A beszélgetés a MotherNature-Anyatermészet Egyesület és MINE, Mother Centers International Network for Empowerment támogatásával valósult meg.