Szilveszterek, évkezdések, kis gyerekek, nagy gyerekek, nagy elhatározások… Nektek mi lesz a legfontosabb kívánságotok ebben az új évben?

Sok ünnep és születésnap jelzi, megint elmúlt egy év. De nem kérdés, ez mégiscsak szilveszterkor a leglátványosabb, átvált egy évszám egy másikra, új időszámítás indul…

Nekem az egyik legszebb szilveszterem az volt, amikor megszületett az első kisbabám. És az akkor nemcsak egy sima évváltás volt, hanem az ezredforduló, mi pedig otthon ünnepeltünk, egy alig két hetes babával, csöndes, meghitt, melegben összebújós békességben. Nem hiányzott egyáltalán a nagy buli, tűzijáték, durrogás, nekünk az akkor, úgy, maga volt a teljesség. Az új évezredbe már úgy léptünk be, mint egy család, egy új élet volt velünk, az újévi jókívánságaink főleg neki, róla szóltak.

Akkor nem sikert kértünk, meg kacsalábon forgó palotát, meg újabb diplomát, hanem a lényegre figyeltünk… a szeretet, az összetartozás szépségére. A baba volt a fontos, és azért imádkoztunk, hogy egyen eleget, hogy fejlődjön szépen, rendesen, hogy egészséges legyen és elégedett. A kívánságok is ehhez kapcsolódtak: legyen boldog később is, maradjon együtt kis családunk mindig…tulajdonképpen csak egy normális életre vágytunk, olyanra, ami már megvolt, illetve épp kialakult, és ezt szerettük volna, ha meg is marad.

Az elmúlt 23 évben megnőtt ez a pici baba, és az utána érkezett testvérei is. És sok minden történt ezek alatt az évek alatt, velük is, velünk is. Szinte mindannyian váltásban vagyunk éppen, úgyhogy nagyon izgalmas időszak ez. Sok minden történt tavaly…változásokkal, sok nehézséggel, ugyanakkor új és izgalmas történésekkel teli év volt. Talán azt mondanám rá, hogy soha rosszabbat.

Az elmúlt éveket a járvány uralta, az ideit aztán a szomszédban zajló háború, válságok, hiányok, veszteségek…kifordult a világ…emiatt felértékelődött az egészség, a béke, a biztonság fogalma.

És máris itt van 2022 vége, 2023 eleje. Szilveszter. Mint mindig ilyenkor, elgondolkodunk, visszatekintünk, számot vetünk, elengedünk, elhatározunk, tervezünk, fogadkozunk, reménykedünk, álmodozunk. Talán, hálát is adunk.

És tudjuk, hogy idén is menni kell tovább, csinálni a feladatokat, örülni az új lehetőségeknek és a pozitív változásoknak, a szépnek, a mindennapok ajándékainak. Észre kell venni őket, és hálásnak lenni értük.

Sok minden van, amire nincs ráhatásunk, de amire van, azért tegyünk:
Vigyázzunk magunkra, tegyük meg, amit lehet a jól-létünkért, figyeljünk a testünkre – mozogjunk, legyünk sokat a szabad levegőn, együnk tápláló ételeket – , és figyeljünk a lelkünkre is, a gondolatainkra, töltsük fel magunkat szép dolgokkal, élményekkel, néha pedig csöndesedjünk el…Figyeljünk a kapcsolatainkra, a barátainkra és a családunkra…Adjunk, tiszteljünk, szeressünk.

És hogy mit kívánok az új évre?

Felnőtt a huszonhárom éve született kislány. Szeretném, hogy boldog legyen továbbra is, hogy sikeres legyen az életben, ésatöbbi. De mindenekelőtt egészséget kívánok neki. Szeretném, hogy békében tudjon élni, biztonságban. Azt szeretném, hogy mindig szabad legyen, az országában, a párkapcsolatában, a gondolkozásában, az érzéseiben, a döntéseiben. Ezt kívánom magunknak és mindenkinek is. És örömet és teljességet, és egy szép, élhető világot!


Írásaimat itt olvashatod.

Kép: Márti