A párkapcsolati bántalmazás könnyen beazonosítható, sőt meg is előzhető, ha tudjuk, hogy milyen jelekre kell odafigyelnünk. Most azokat a figyelmeztető jeleket vesszük sorba, amelyekre jó, ha felkapcsoljuk magunkban azt a villogó piros lámpát már a párkapcsolat legelején, vagy figyelmeztetjük barátainkat, ha ilyesmit észlelünk az ő bimbózó szerelmük hajnalán.

Mi az a LOVE BOMBING?

Biztosan hallottál már a LOVE BOMBING kifejezésről. Lehet, hogy nagyon romantikusan hangzik, de ki kell ábrándítsalak, mert

a love bombing cseppet sem romantikus és valójában cseppet sem a valódi szerelemről szól, hanem egy manipulációs technika, amellyel a bántalmazók kikövezik a leendő áldozataik útját a későbbi bántalmazásuk felé.

A LOVE BOMBING beteljesíti a legvadabb romantikus elképzeléseidet. Disney hercegnőség a köbön, a mesék meséje, emeletes torta habbal. Annyira erős imprint, annyira valósnak tűnik, hogy

a későbbi áldozatok nem tudnak szabadulni attól a képtől, hogy ez a valódi valóság, és a szörnyűség, ami utána jön, az valami gonosz varázslat eredménye.

Mivel a bántalmazók áldozatai mind megrögzött romantikusok, nem tartják lehetetlennek a szerelem ilyen mesés megvalósulását, viszont teljesen elképzelhetetlennek tűnik számukra, hogy egy ember egy másik embert csak úgy kínozzon. A későbbi gyötrelmeik megélése közben azt várják, hogy felszálljon ez a gonosz varázslat, amely a hercegükből egy szörnyeteget teremtett, és mivel mondom, hogy romantikus típusok, így nagyon nehezen veszi be a gyomruk azt az elképzelést, hogy a romantikus szakasz csak egy színjáték, egy beetetés volt.

Pedig sajnos az.

Nem más, mint egy tökéletesen összeállított, minden mozzanatában megtervezett hadművelet, melynek a lényege az, hogy az áldozat maga engedje be a trójai falovat a területére és annyira elhiggye, hogy őt milyen nagy szerencse érte ezzel a fantasztikus ajándékkal, hogy amikor előbújik belőle a hadsereg, akkor se higgyen majd a saját szemének.

Persze ettől még léteznek valódi hercegek fehér lovon, valódi szerelmes szándékkal, valódi romantikus indíttatással, de nem keverendők össze a hamis hercegekkel, akik bár mesteri komédiások, de hagynak maguk körül árulkodó jeleket már a LOVE BOMBING alatt is. Ha van szemünk ezekre, könnyen lebuktathatjuk őket!

Árulkodó jelek a párkapcsolat kezdeti szakaszában

Az alábbiak közül legalább egy, de inkább több biztosan tendenciózusan felbukkan a LOVE BOMBING időszaka alatt. Maradjunk éberek ezekre.

  1. Nagyon figyeljünk a KONTROLLGYAKORLÁS minden és bármilyen mértékű formájára főleg a nagy szerelemre hivatkozva. A szerelem nem lehet a kontroll hivatkozási alapja.
  2. Tipikus jel a kapcsolat GYORS ELŐREHALADTATÁSA, pörgetése. Pl.: a második randevún már az esküvőről, leendő gyerekek számáról beszél.
  3. Legyen gyanús, ha aránytalan, LEHENGERLŐ ÉRZELMEKet látunk. Lehet erős a vonzalom, de az nem reális, hogy pl.: még nem is ismeritek egymást, de ő már azt állítja, hogy Te vagy élete nagy szerelme.
  4. Mindenképpen gyanús, a napközbeni többszöri HÍVOGATÁS. Pl.: Hol vagy? Merre vagy? Mit csinálsz? Hiányzol. Csak hallani akartam a hangodat. stb. többször egy nap. Illetve még több hivogatást vagy nyomonkövetést támogató eszközök ajándékozása: nyomkövetős telefon, gps, stb. 
  5. Sértődés, nagy vágyakozás, vagy érzelmi manipuláció, ha NEM VAGY ELÉRHETŐ az Ő általa óhajtott időpontokban. Pl.: Miért nem vetted fel, nem láttad, hogy hívtalak?! Sértődés, ha nem hívtad vissza azonnal, csak egy órával később. Értetlenkedés, hogy rajta kívül más program, időtöltés számodra értékes lehet, hiszen ő annyira szeret. Meglepetés ellenállhatatlan program, pont abban az időpontban, amikor valami más programot terveztél valaki mással. Nem érzi jól magát, amikor barátokkal, családtagokkal találkozol nélküle, vagy vele.
  6. Ez talán egyértelműbb, de tipikus MÁS NŐKre, vagy a nők egy bizonyos csoportjára (barátai feleségei, idősebb nők, fiatalabb nők, sikeres nők, stb.) degradáló megjegyzést tesz. Pincérnőkkel, munkatársaival, beosztottaival, anyjával udvariatlan, lekezelő. Szereti a szőke nős vicceket. Volt partnereit szidja. Pornót néz. Bagatellizálja a nők elleni erőszakot.
  7. Erőszakos állattal, tárgyakkal, amikor dühös. DÜHKITÖRÉSEI vannak és olyankor csapkod, üt (még nem Téged). Nem tolerálja, ha Te akár csak picit is ingerült vagy.
  8. VÉLETLENÜL fájdalmat okoz. Véletlenül a lábadra lép. Tárgyaidat véletlenül megrongálja. Idődet, ízlésedet, javaidat nem tiszteli, vagy alárendeli a sajátjának.
  9. Intő jel bármilyen viselkedés, ami az önbecsülésedet, ÖNÉRTÉKELÉSEDET ALÁÁSSA. Ez lehet túlzott segítségnyújtás is. Bármi, aminek az az üzenete, hogy ezt nélkülem úgy sem tudnád. Egyre kevesebbnek érzed magad mellette.
  10. Lehet, hogy szerelmes vagy és elhiszed fejben, hogy amit megélsz az valóság, de A TESTED NEM HAZUDIK az elején. Azonnal fogj gyanút, ha bár minden rendben lévőnek tűnik, de zsigerileg nem érzed jól magad a környezetében, feszült vagy, összeszorul a gyomrod.
  11. Nagyon gyanús, ha rendszeresen azon kapod magad, hogy PRÓBÁLOD ELŐRE KITALÁLNI hogy vajon mire hogyan fog reagálni, gondolkodnod kell az ő fejével. Rendszeresen elképzelsz egy jövőbeli jelenetet köztetek, és eljátszol a gondolattal, hogy vajon erre és erre mit fog mondani, reagálni.
  12. NEM ÖRÜL A SIKEREIDNEK, elvileg örül, de direkt vagy indirekt bojkottálja az ünneplésedet, vagy már magát a sikered megvalósulását is. Bűntudatot kelt ennek kapcsán. Eléri, hogy kifarolj a saját döntéseid mögül, és azon kapod magad, hogy önszántadból lemondasz a saját programjaid, céljaid megvalósításáról. Ha minden nagyon szép, de valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag motiválatlanná válsz a céljaidra, hobbijaidra, vagy olyan dolgokra, amiket korábban szerettél csinálni, vagy számodra feltöltő tevékenységek voltak, akkor kezdj el nagyon gyorsan gyanút fogni.
  13. Alá-fölérendelődő helyzeteket keres. Számonkér. KIOKTAT. Mindig jobban tudja.
  14. GYENGESÉGEIDET rejtegetned kell, nem vállalhatod fel előtte.
  15. NEM ÖRÜL VELED, ha örülsz.
  16. Számonkéri, követeli rajtad az ő irányába a BIZALMAT. Állandóan a bizalom fontosságáról beszél. Hibaként állítja be, az egészséges mértékű bizalmatlanságot. Soha ne bízz olyan emberben, aki azt mondogatja „Bízz bennem”.

A LOVE BOMBING szakasz vége

Közvetlenül a LOVE BOMBING időszak után jön egy olyan szakasz, amikor

felbukkan egy olyan külső ok, amely akadályozza a korábbi csodás szerelmi állapot megvalósulását.

Ez a probléma vagy az ő oldalán bukkan fel, vagy nálad , de ott is ő fedezi fel, ő értékeli elsősorban problémaként. Emiatt lehet Neked bűntudatod kell majd legyen, vagy még Neked kell őt sajnálnod, támogatnod érzelmileg, vagy akár anyagilag, ha pénzügyi hadműveletről van szó. Ez utóbbi esetben bekövetkezhet egy hirtelen anyagi visszaesés, amelyből való kimászás csak a Te anyagi segítségeddel lesz állítólag lehetséges.

Ha más a hadművelet célja, akkor viszont jellemzően valamilyen HÁROMSZÖGELÉSre lehet számítani: felbukkan a semmiből egy volt barátnő, problémázik az anyukája, elszólítja a munkája, felbukkan egy akadály stb.

Ha a nagy romantikus kezdet után felbukkan egy nem várt külső probléma, ami akadályozza a szerelmetek további kiteljesedését vagy elmélyülését és ez a probléma többé kevésbé állandósul vagy a problémák sorozatos jelenléte állandósul, az egy nagyon nagyon nagy figyelmeztető jel arra, hogy amit korábban megéltél az egy manipulatív beetető LOVE BOMBING volt.

Tudnod kell, hogy ez a LOVE BOMBING szakasz végérvényes (!) végét jelenti. A korábbi mesevilág innentől kezdve mint ígéret lesz jelen. Ezen a ponton, itt a csúszda tetején, még viszonylag könnyen és viszonylag sérülésmentesen kiszállhatsz, ha elég éber vagy.

Felkészülten menni bele a szerelembe

Ha valaki épp szerelmes, akkor nagyon hinni akar a szerelemben, és nem akar ráismerni a figyelmeztető jelekre. Éppen azért még azelőtt tanuljuk meg a korai figyelmeztető jeleket betéve, mielőtt ismerkedésbe kezdenénk. 

Barátok, ismerősök

Segítsük barátainkat, ismerőseinket is ezek felismerésében még az új kapcsolataik legelején. Minél többet várunk, és ők minél jobban bevonódnak az új párkapcsolatukba érzelmileg, annál nagyobb ellenállásba ütközhetünk a szemfelnyitó próbálkozásainkkal.


Photo by Alex Green from Pexels