Már 31 éve rendezik meg világszerte a 16 Akciónapot, ami a nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet – muszáj minél többet tudnunk erről a rettenetes jelenségről ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk fellépni és küzdeni ellene.
A világszintű kampány minden évben november 25-én veszi kezdetét, és december 10-ig, az Emberi jogok világnapjáig tart.

Miért is kell beszélnünk a bántalmazásról?

Egyészt azért, mert az áldozatok – főleg amíg benne vannak -, nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak beszélni a helyzetükről. Másrészt azért, mert ez egy lappangó, szőnyeg alá söpört, erősen tabusított társadalmi jelenség. Nincs fülünk, hogy meghalljuk, ha valaki bajban van, és nincs szemünk, hogy meglássuk, ha mi magunk vagyunk egy bántalmazó kapcsolatban. Ez egy olyan nehéz téma, hogy magukat a segítőket is külön képzik, mert nem olyan jelenséggel állunk szemben, amit bárki helyből jól kezel.

Hogyan tudhatunk meg többet a témáról?

Szerencsére vannak olyan hazai és nemzetközi szervezetek, akik részt vesznek a segítők képzésében, akik beszélnek és tesznek az áldozatokról és felemelik helyettük is a hangjukat.

  • A 16 akciónap programját itt találod, benne hazai események egészen december 10-ig. Online és offline események vegyesen az egész országban.
  • dr. Spronz Júliával, a Patent Egyesület jogászával, női jogi szakértővel több beszélgetést is készített Blanka, ezekben nemcsak hajmeresztő statisztikákat találunk, hanem iránymutatást is arra, hogyan ismerjük fel a bántalmazó kapcsolatot.

Országunkban jelenleg a párkapcsolati erőszak valamilyen formája (lelki, fizikai, szexuális) a párkapcsolatban élő nők közel 80%-át (!!!) érinti (a súlyosabb formáinak minden második nőtársunk alanya), a nemek közötti egyenlőtlenség különböző aspektusai pedig a társadalom egészét.” Ez egy olyan méret, amiből látható, hogy társadalmi szintű problémával állunk szemben. Vagyis így vagy úgy, de mindannyiunkat érint. Mert ha mi éppen nem vagyunk érintettek, egészen biztosan van a környezetünkben olyan nő, akit bántalmaznak valamilyen formában. A bántalmazás nem válogat nem és korosztály között. Olvasd tovább a teljes cikket az alábbi linkre kattintva:

  • Egy mindenképpen-látni-kell beszélgetést készített a MotherNature Egyesület elnőke, Dömösi Emese Hoffmann Krisztával, a NANE munkatársával. A videóból kiderül, hogy mi az a Néma tanúk megemlékezés, hogy miért olyan nehéz segíteni annak, aki bántalmazó kapcsolatban van, és hogy ma Magyarországon átlagosan heti 1 (!!!!!!) nő lesz párkapcsolati erőszak áldozata.

    A beszélgetésben arra is felhívják a figyelmet, hogy „Maga a párkapcsolati erőszak etnikum vagy gazdasági szempontból nem válogat. A társadalom összes csoportjátban jelen van, minden osztályban és minden rétegben. A megnyilvánulása lehet eltérő.”

16 AKCIÓNAP A NŐK ELLENI ERŐSZAK ELLEN

A 16 Akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg. A kampány fő célja a nők elleni erőszak minden formájának felszámolása; ennek érdekében tájékoztatást nyújt a jelenségről. A kampány az emberi jogi alapelveket követi, így a nők elleni erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és az elkövetők felelősségre vonása fontos üzenetei, elemei az eseménysorozatnak. A kampány rávilágít: az államoknak jogi kötelezettsége, felelőssége van e téren, így a 16 Akciónap cselekvésre hív a hatékony és szakszerű állami, intézményi, hatósági fellépés, a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében. A kampány továbbá teret ad arra, hogy a csatlakozók, résztvevők ily módon is kifejezzék szolidaritásukat, támogatásukat az áldozatok felé.
Forrás: https://16akcionap.org/

Miért olyan nehéz felismerni a bántalmazó kapcsolatot?

A bántalmazó kapcsolatokról nem szeretünk beszélni. Mondhatjuk azt is, hogy társadalmi szinten homokba dugjuk a fejünket. De ha nyitottak is vagyunk rá, akkor sem olyan egyszerű a kérdés, mert a látszat és az áldozatok elszigeteltsége

Empátia és szimpátia – hogyan segítsünk jól?

Mi  segítség és mi nem? Erről szól ez a kis animáció, ami segít megérteni, hogy mégis mit tehetünk, ha segíteni szeretnénk. Mit mondjunk, vagy ne mondjunk, amikor a barátunk, ismerősünk bajban van.

Nemzetközi felhívás:

További hazai kezdeméyezések:

Az országos kezdeményezések mellett több lokális program is van ezekben a napokban.

A Józsefvárosi Önkormányzat, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, és a PATENT Egyesület együttműködésének célja a nők elleni erőszak leküzdése és az áldozatok hatékonyabb védelme érdekében való gyakorlatok alkalmazása kerületi szinten. Ennek részleteiről itt olvashatsz >>>

Korábbi cikkekért érdemes felkeresni a Nőkért Egyesület honlapját: https://nokert.hu/intezmeny/16-akcionap-nok-elleni-eroszak-ellen

dr. Spronz Júliával készült idei interjúnk:


Photo by Mikael Blomkvist