Ezen a hétvégén valahogy összegyűltek az olyan hangulatos esti programok, amelyeket a gyerekek is élvezni fognak. Ilyenkor nyáron úgyis sokáig fent lehet lenni ;-). Ám, ha mégis korán fektetnétek a gyerkőcöt, arra az esetre is akadnak szuper programok.

BUDAPEST

Terepasztalok az Északiban, július 16-17.

A Közlekedési Múzeum leendő otthonában, az Északi Járműjavítóban – a szeptember 30-ig tartó Volt egyszer egy Északi … a történet folytatódik című időszaki kiállítás mellett – most hétvégén a terepasztaloké a főszerep.

Szemetek elé tárulnak:

 • a leghosszabb, 45 méteres terepasztalon a mátyásföldi Ikarus Gyár,
 • a székesfehérvári Fűtőház és környezete, kézzel készített mozdonnyal és vagonnal,
 • 20 méteres asztalon a német vasút 60-70-80-as évek beli korszakát bemutató vasútmodellek,
 • 15 méteren a miniatűr balatoni táj a híres Orient Express-el,
 • keskeny nyomközű asztalon egy bányavidék és járművei,
 • a budapesti közlekedés régi járművei, a többi közt Ikarus buszok, a Bengáli és a Tátra villamosok,
 • német gőzmozdonyok korabeli szerelvényekkel,
 • 2,5 méter hosszú asztalon a Bismarck hadihajó.

Külön vitrinekben lesz látható a solymári vasútállomás kicsinyített mása, amely egy 8. osztályos diák munkája, valamint európai kórházvonatok szerelvényekkel, leírásokkal.

Kolodko Miniszobrok Lipótvárosban, július 16.

A Budapesti városi séták júliusi sétáján folytathatjátok Kolodko Mihály mini gerilla szobrainak felkutatását, ezúttal a belvárosban. Találkozó: a Deák téri evangélikus templom előtt 15:50-től, indulás 16 órakor. Tervezett megérkezés a Nyugati pályaudvarhoz 18 órakor. A séta során a többi közt felkeresitek Mr Bean mackóját, a lufikutyát, az öngyilkos mókust és a Skála Kópét is. Egyáltalán nem baj, ha nem voltatok az előző sétán, így is élvezetes lesz ez a délután.

Asztro-matiné – Üstökösök és rakéták a kertben, július 16.

Kíváncsiak vagytok rá, hogy működnek a rakéták? Netán testközelből szeretnétek látni egy indítást? Az Asztro-matinén lehetőségetek adódik rá! Ne aggódjatok, semmi veszély nem fenyeget senkit, a Svábhegyi Csillagvizsgáló rakétáit ugyanis víz működteti! Hogy lehetséges mindez? A helyszínen, izgalmas kísérleteiken keresztül megismerhetitek a választ. Az Asztro-matiné program 2-2,5 órás, és 6-12 éves korú gyermekeknek ajánlják, de a nagyra nőtt gyerekeket, azaz felnőtteket is szívesen látják.

BUDAPEST KÖRNYÉKE

Életigenlő – Zöld Napok a Dömörkapu Rengetegben, Szentendre, július 16-17.

Töltsd a Magyar Természetvédők Szövetségével a hétvégét az egész családdal a Pilis kapujában, a Dömörkapu Rengetegben!

Hogy ezt miért tegyétek? Mert lesz ott:

 • Zöld játszóház gyerekeknek és felnőtteknek: saját fejlesztésű gyerek- és felnőtt társasjáték, gyerekfoglalkoztatók, kifestők, kvízek és számos érdekes kiállítás is.
 • Energetikai tanácsadás: Az MTVSZ standnál “Energiafordulat a háztartásban” kiállítás, energiás kvíz, ingyenes háztartási energetikai tanácsadás, info kiadványok.
 • „Káros vegyi anyagok a háztartásban” kiállítás, és Scan4Chem app bemutató: mindenkinek joga van tájékozódni afelől, hogy a kedvenc terméke, árucikke milyen, esetleg káros hatású összetétellel rendelkezik. Mik is ezek az anyagok, és hogyan is tudjuk elkerülni a mindennapi használatukat? Ebben nyújt segítséget az MTVSZ interaktív standja és a Scan4Chem applikáció!
 • Koncertek.
Gyertyaúsztatás, Szentendre, július 16.

Idén is lesz Gyertyaúsztatás a szentendrei Duna Korzón! A Duna ilyenkor romantikus fényekben pompázik, a folyón úszó gyertyák mintha előttünk táncoló szentjánosbogarak lennének. Ez egy különleges este, ahol a látvány mellett a mulatság is garantált. A program ugyan későn kezdődik, de ha bírják már a fentlétet a gyerkőcök, ki ne hagyjátok!

Aktív helyszínek a Szentendrei Skanzenben, július 16-17.

Miként élték mindennapjaikat a paraszti világban a házak egykori lakói? Fedezzétek fel a korabeli mindennapokat aktív helyszíneink segítségével! Régi praktikákat sajátíthattok el, hasznos tippeket, ötleteket kaphattok, megismerhetitek az egykori mindennapokat. Ne felejtsétek a gyermek-élménypontokat se, melyeket kifejezetten gyerekek számára alakítottak ki. Keressétek a helyszínen a fogaskerekes cégéreket! Amit csak hétvégente láthattok, tanulhattok, az az erdőhorváti kerek perec sütés és a sárközi gyöngyfűzés.

BALATON

Dog Beach Fest 2022 – Balaton-parti kutyás fesztivál, Keszthely, július 16.

Van kutyusotok? Akkor a Balaton legnagyobb kutyás fesztiválján a helyetek! A szervezők rengeteg szórakoztató programmal, kutyás kiállítókkal várnak titeket. Az igazi kutyás kikapcsolódást, a kutyás strand „feelinget” – ahogy mindig – a Keszthelyi Kutyás Strand garantálja.

Kenese ArtFest – Ritmusvilág, Balatonkenese, július 16.

A július 16-i Ritmusvilág során Sipos Csaba, ütőhangszeres művész és pedagógus eloszlatja minden kételyét annak, aki azt gondolná, hogy nincs ritmusérzéke. Egymásra épülő, mókás ritmikus játékok sokasága várja az érdeklődőket a legkisebbektől a szépkorúakig ezen az alkalmon. A foglalkozás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Érdemes figyelni a Kenese ArtFest további programjait is.

Holdfénytúra a Badacsonyon, július 16.

Ismét egy holdfénytúra, ahol friss színek, illatok, fantasztikus élmények fogadnak az alkonyi, esti hegyen. Nincsen felemelőbb érzés, mint egy csillagfényes estét a Badacsony tetején tölteni. A túra során megismerkedhettek a hegy természeti és kultúrtörténeti értékeivel, miközben hallgathatjátok a macskabagoly kísérteties hangját. A kilátóból pazar kilátás nyílik a csillagok és Hold fényében szikrázó Balatonra és a Káli-medence gyöngyfüzérként világító falvaira. Elemlámpa ajánlott!

ORSZÁGOS

Éjszaka a Hatvani Vadasparkban, Hatvan, július 16.

A Hatvani Vadaspark a város szívében, a Szúnyog-szigeten található, 6,3 hektáros területen. Minden korosztálynak, de különösen kisgyermekes családoknak, állatbarátoknak élménydús kikapcsolódási lehetőség. A park állatállománya igen gazdag. Megtalálható az összes hazai vadászható nagyvad faj, vagyis az őz, a vaddisznó, a gím- és a dámszarvas, valamint a muflon is, továbbá kisebb testű emlősök, mint a vadászgörény és a mosómedve, a háziállatokból pedig a kecskétől a szamárig még ennél is színesebb a felhozatal.

Most szombaton a Vadaspark nem zárja be kapuit 18:00 órakor, hanem egészen este 22:00 óráig várja az érdeklődőket, akik kíváncsiak sötétedés után az állatokra. A Vadaspark területét fáklyákkal világítják ki, érdemes zseblámpát vinni magatokkal.

Régiségvásár Egerben, július 17.

Jártatok már a nagy Régiségvásáron Egerben, ami mára az ország egyik legnagyobb vásárává nőtte ki magát? Ha nem, és a környéken vagytok, feltétlenül nézzétek meg! Az ország szinte minden részéből több mint száz árus kínálja portékáit. Igazi kincsek rejlenek a kacatok között. És ha már ott vagytok, érdemes a gyönyörű Egerben is körülnézni.

Nyitott Porták Napja az Alpokalja – Fertő-tájon, július 16.

„Járd körbe… Csodáld meg… Kóstolj bele…” – ezzel a szlogennel hív és vár titeket is a Nyitott Porták Napja. Ismerjétek meg az Alpokalja – Fertő-táj csodáit! A nap folyamán bepillantást nyerhettek a térség helyi termékeit előállító kisüzemeinek, családi borászatainak és gazdaságainak kulisszatitkaiba.

Lesz sajt és borkóstoló a fertőbozi Vincellér pincészetben, sörfőzde látogatás és sörkóstoló a Szentkői és Krois kisüzemekben, lesz pálinkafőzés és kóstoló az 1Csepp Pálinka házban. A gyermekeket állatsimogatás várja Som Emi kecskefarmján, papírszínház a Rozália Vendégházban, valamint Edó és Renka műhelyében, ahol szörpöket, lekvárokat és chutney-t is lehet majd kóstolni.

Sopronban a One Eleven kávépörkölő kisüzem várja a specialty kávék szerelmeseit, de a soproni Tourinform elől indulnak kerékpáros vezetett porta túrák is a harkai Fröccsterasz irányába, ahol helyi ételek és italok, valamint kézműves foglalkozások várják a túrázókat.

Fertőrákoson a Szitakötő Panzióban lesz az Alpokalja sajt és a Jandl pincészet borainak kóstolója. A gyerekeket boci simogató és népi játszótér várja. A Horváth Ház Panzió – Noah Étterem sült malacos és kézműves sörös bajor napot tart, a Madárlátta Vendégházban pedig Luka Enikő pincészete borkóstolóval vár.

Az egyes helyszíneket és programokat egyénileg, de akár vezetett porta túrák keretében is fel lehet keresni.

MÉGIS OTTHON MARADTOK? SEBAJ!

Arra az esetre is van programjavaslatunk, ha valamiért nem tudnátok, vagy nem szeretnétek kimozdulni otthonról: süssetek, főzzetek együtt a gyerekekkel, Már megint a konyhában rovatunk receptjei mindig rendelkezésetekre állnak.

Élménydús, gondtalan hétvégét és nyarat nektek! 


Kiemelt kép: 1zoom.me