Zöld hónapot tartunk a MUM Parknál, ezért júniusban próbálunk klassz kis zöldprogramokat összeválogatni nektek. Persze, ha van valami egyéb izgalmas dzsembori is, az sem fog hiányozni a felsorolásból! Következzen hát a pünkösdi hosszú hétvégére szóló családi programajánló!

BUDAPEST ÉS KÖRNYÉKE
Svábhegyi Pünkösdi Búcsú, június 4-6.

A kerületi iskolák, óvodák német nemzetiségi csoportjainak produkciójában gyönyörködhettek a Pünkösd vasárnapi ünnepélyes megnyitón. A kirakodóvásáron kedvetekre válogathattok a portékákból, gyümölcsökből, édességekből. A szervezők sörsátorral és eredeti sváb konyhával is készülnek. A gasztronómiai élményeken túl számos hagyományőrző csoport biztosítja a fesztiválhangulatot, valamint a sramlizene legkiválóbb képviselői mutatkoznak be a Diana parkban. A rendezvény három napján a hagyományos sváb nemzetiségi programok mellett a gyerekeket kalandjátékok, kézműves foglalkozások, arcfestés, körhinta, színvonalas bábelőadások és koncertek is várják.

Kiránduljatok egyet Budapest egyetlen igazi mocsarában, a Merzse-mocsárban!

Valódi természeti kincset rejt Budapest XVII. kerülete, a Rákosmente. Közvetlenül a ferihegyi repülőtér szomszédságában rejtőzik a Merzse-mocsár, fővárosunk egyik legháborítatlanabb vizes élőhelye, a pesti oldalra egykor jellemző mocsaras területek egyik utolsó megmaradt túlélője, hírmondója. A mocsár és környezetének élő- és növényvilágát egy 15 állomásos tanösvény segítségével ismerhetjük meg. A részleteket a kirandulastippek.hu foglalta tökéletesen össze.

Merzse-mocsár / Fotó: kirandulastippek.hu
Népliget parktörténeti séta, június 4.

Nehéz ma elképzelni, hogy a Népliget egykor szélfútta homokbuckákkal tagolt, terméketlen terület volt. Az 1850-es években a futóhomok megkötésére elültetett első akácok óta sok növénynek, épületnek és eseménynek adott otthont a Népliget. Másfél évszázad várostörténeti, kerttörténeti rétegződéseit fejtegetik meg és vissza. Idén kiemelt figyelmet fordítanak a Népliget egy különlegesen izgalmas részére, az Országparkra. Interaktív és kissé szubjektív parktörténeti séta Szende András tájépítésszel és Sidó Zsuzsa művészettörténésszel.

BUDAPEST KÖRNYÉKE

Varázskastély Családi Fesztivál, Nagykovácsi, június 5-6.

A Varázskastély Családi Fesztivál 2016-ban született meg Nagykovácsiban, a Teleki-Tisza Kastély parkjában. A fesztiválon rengeteg játék, program vehető igénybe ingyenesen, a rendezők célja, hogy a kisbabáktól egészen a nagymamákig, mindenki találjon magának programot, kikapcsolódást, élményt. Azt mondják, idén sok meglepetéssel várnak titeket.

Gyereknap az Ürömi Állatotthonban, Üröm, június 5.

Ha szeretitek az állatokat, akkor itt a helyetek! Természetesen vihetitek kis kedvenceiteket is, hiszen ők sem maradhatnak ki a buliból – csak oltási könyv és póráz legyen nálatok. Ott lesz Cooper a terápiás ló, vár rátok biológia óra hüllőkkel, kutya fizioterápia, tűzoltó bemutató, népi játszótér, finom ebéd, kutyás ügyességi játékok, koncertek, terápiás kutyusok, a Duhajdombi Kutyaiskola bemutatója és rendőrségi kutyás bemutató!

BALATON
A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 (június 6-12. ) nyitó rendezvénye a Balatoni Hal- és Borünnep, Balatonfüred, június 3-6.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 keretében június 6-12. között változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket. A rendezvény nyitó hétvégéjének június 3-6. között Balatonfüred ad otthont, kapcsolódva a Balatoni Hal- és Borünnep programjaihoz.

A balatonfüredi Tagore sétányon mutatkoznak be a Magyar Nemzeti Parkok: a „zöldforgatagban” átfogó képet kapnak a látogatók hazánk természeti, ökoturisztikai, kulturális kínálatáról, bekapcsolódhatnak a hagyományőrző kézművesek munkájába.

A „zöld” rendezvénycsokrot tovább színesíti a Nemzeti Parki Termékek vására. A védjegy a vásárlók és fogyasztók számára garanciát jelent, hogy a termék, szolgáltatás az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, és az adott területhez, kulturális örökséghez, helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódik. A rendezvényre az ország minden tájáról érkeznek termelők, hogy különleges termékeiket kóstoltassák, bemutassák, vásárlásra kínálják.

A folytatásban, június 6-12. között valamennyi nemzeti parkban gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák, családi programok várnak mindenkit földön és vízen, ingyenesen vagy kedvezményes áron. A Magyar Nemzeti Parkok színesen összeállított ajánlataikkal mind az állat- és növényvilág, mind a földtani értékek szerelmeseinek a kedvében járnak. A hét programjai itt érhetőek el.

Szigligeti Várfesztivál, Szigliget, június 4.

A Várfesztiválon minden korosztály megtalálja magának a megfelelő programot. Az alsó várban kialakított színpadon fegyver és harcászati bemutatók, korhű zenéket, táncokat felelevenítő művészek és egyéb zenés-táncos műsorok szórakoztatják a közönséget.

Társasjátékok Éjszakája, Veszprém, június 4.

A társasjátékozásnak 2013 óta van nemzetközi ünnepnapja International Tabletop Day néven. A Családi Társasjátékok Egyesület a Társasjátékok Éjszakája rendezvény létrehozásával olyan hagyományt szeretne teremteni, amellyel minden évben országos figyelmet tud irányítani a hazai társasjátékos életre. Szeretnék egy időben, kortól függetlenül, minél több emberhez eljuttatni a társasjátékozás önfeledt élményét. Ha nagyobb gyereked/gyerekeid vannak, akkor feltétlenül nézzetek be akár több helyszín különböző eseményeire, aztán üljetek le valamelyik helyen egy jót játszani! Örömmel vesznek minden bejelentkezést, megosztást, fotót, videót, amivel ti is részt vehettek az esemény színesítésében!

ORSZÁGOS
Ősmaradvány és ásványgyűjtő túra, Pusztavám, június 5.

Ezen a vezetett túrán most ősmaradványokat (csigák, kagylók, numuliteszek, korallok, ostreák) és ásványokat (gipsz, kalcit, ősmaradványok kalcitosodott belső részei) gyűjthettek. A túra helyszíne könnyű terepen közelíthető meg.

XIV. Tatai Patara – Török-kori történelmi fesztivál, Tata, június 3-5.

Ha ellátogattok Tatára, akkor egy igazi történelmi fesztiválon fogjátok magatokat találni, korhű csatajelenetek kellős közepében. Megismerhetitek testközelből, hogyan éltek elődeink a török korban. Kézműves foglalkozások, kisállat simogató, harcászati bemutató, vásári forgatag vár még rátok. Egyedülálló, igazi értéket képviselő fesztivál kicsiknek és nagyoknak.

Göcsej Éléskamrája Gasztro FesztiVár, Egervári Várkastély, június 4.

Ha csak egy kicsit is érdeklődtök a gasztronómia iránt, ki ne hagyjátok ezt a rendezvényt, amely a Göcseji étkek bemutatásáról és népszerűsítéséről szól. Szerencsére a gyerkőc sem fog unatkozni, mert lesznek gyerekprogramok is, de termelői vásár, kulturális- és sportprogramok is várnak rátok.

Séta a Duna alatt, Nagymaros, június 4-5.

Erre a két napra ismét megnyitják a Duna alatt húzódó Közműalagutat! A 16 méter magas vízoszlop alatti izgalmas látogatás alkalmával a visegrádi oldalon az alagút és a Bős-Nagymarosi vízlépcső építését feldolgozó tematikus tárlatot, a nagymarosi oldalon egy, a helyi élőkultúrát és állatvilágot bemutató rendhagyó tanösvényt tekinthetnek meg a csoportok. A Magyarországon egyedülálló víz alatti alagutat a DMRV Zrt. 2011 óta hagyományosan évente megnyitja az előzetesen regisztrált érdeklődők számára. A látogatás csoportokban indul szakember vezetésével. Az alagútlátogatási program oda-vissza irányú, a kiindulási oldalon ér véget.

MÉGIS OTTHON MARADTOK? SEBAJ!

Arra az esetre is van programjavaslatunk, ha valamiért nem tudnátok, vagy nem szeretnétek kimozdulni otthonról: süssetek, főzzetek együtt a gyerekekkel, Már megint a konyhában rovatunk receptjei mindig rendelkezésetekre állnak.

Csodás, verőfényes pünkösdi hosszú hétvégét nektek! ?