Hogy mi a közös a múzeumokban, a barlangokban, a rózsákban és a kakában? Sőt, sok minden másban? Az, hogy itt, a MUM Park hétvégi programajánlóban szerepelnek. Már mutatjuk is őket!

BUDAPEST

Margitszigeti interaktív meseszínpad – ingyenes gyerekelőadás, június 25.

A Margitszigeti Nyári Fesztivál ideje alatt minden szombat délelőtt 10:30-kor ingyenes gyermekelőadások, bábjátékok várják a családokat – ajánlott 3 éves kortól. Az interaktív meseszínpadot a Mesefánál találjátok, amelyet a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratával szemben található három platánfa által körülhatárolt területen állítottak fel. Most szombaton a Ziránó Színház Három kismalac című előadását nézhetitek meg.

Tündérkerti Családi Szombatok

A Tündérkert Soroksár szívében található a Molnár-szigeten, gyönyörű zöld környezetben. Ezen a csodás helyszínen, egész nyáron családi délelőttökkel készülnek nektek! Bábelőadás, koncert, interaktív zenés mesejáték, állatsimogató, kézműves foglalkozások, csillámtetoválás és még sok színes program hívogat mindenkit.

Tűzoltós program! Ismerjék meg a gyerekek a tűzoltók érdekfeszítő életét, június 26.

Izgalmas tűzoltós programukra invitálják a kicsiket és a nagyokat is a Budapest Gardenbe! Vidám fejlesztőprogramok közben minden kisgyerek megismerkedhet a tűzoltók érdekfeszítő életének csínjával-bínjával.

Gyermekbúcsú – Hagyományos évadzáró gyermekmulatság, június 26.

Pegazus mesés játéktár, Bogárháton – bogaras játszóház, Szamárlétra, Tekergőtér – az izgalmas játékok tere, kézműves terasz, arcfestés, hempergő, logikai és ügyességi játékok várják a gyerekeket a Klebelsberg Kultúrkúria hagyományos évadzáró rendezvényén.

Fotó: kulturkuria.hu

BUDAPEST KÖRNYÉKE

Kakanap, Szentendre, június 25.

Az állatok ürüléke rejtelmes, mesés és érdekes is lehet. Alakja és formája nem csak a „tulajdonosáról” árul el sokat. A bélsár egészen izgalmas világot rejt. Kerüljetek – játékos formában – közelebb eme mellőzött végtermékekhez! A Szentendrei Kisállatkert kiállításán több tucat állatfaj bélsarát tekinthetitek meg. Ha kedvetek szottyan, gyúrhattok sajátot, de akár abban is lelhetitek örömötöket, hogy a kakihoz annak gazdáját társítjátok. Megismerkedhettek a különleges alakú bélsarakkal épp úgy, mint érdekes felhasználási lehetőségeikkel is.

Napforduló Fesztivál, Pilisszentiván, június 24-26.

Idén júniusban ismét több helyszínen várják a családokat, baráti társaságokat, közösségeket. A rendezvénynek egyediséget kölcsönöz a fáklyás gyermekrajz kiállítást kísérő kézműves séta, ahol „Napfordulós kalapot” készíthettek, így szombaton délután a gördülő Napkereket szentiváni kalapba öltözött ünnepi menet kísérheti. Lesz itt vidámság, swing és filmzene, dobshow és harmonika, pop és sramli, egy kis retro disco, kiállítás és kézműveskedés, bábjáték, öko-érzékenyítő foglalkozások, sport és tánc, finom ételek és italok, szerelmespárok, tündérek, máglyagyújtás a tavon és nem utolsó sorban a Szent Iván Éji Tűz a Kuczmag réten.

Magyar Tavak Fesztiválja – Velencei-tó, június 24-25.

A Velencei-tónál indul a Magyar Tavak Fesztiváljának 2022-es évadja. A varázslatos természet ölelésében, újra aktívan fürdőzhettek a kultúrában.

BALATON

Barlangok Világnapja: kedvezményes látogatás a Csodabogyós-barlangban, Balatonederics, június 25.

Kihívás, vad szépség, meglepő tények, őszinte találkozás önmagunkkal, túratársainkkal és a természettel. Ezek várnak rátok, ha a Barlangok Világnapja alkalmából éltek a kedvezményes belépőjegy váltásával és ellátogattok a balatonedericsi Csodabogyós-barlangba. Profi túravezető segíti majd utatokat. Előzetes bejelentkezés szükséges. A minimum korhatár: 10 év.

Fotó: bfnp.hu

Barlangok Világnapja: Barlangleső geotúra az Ördögárokban, Csesznek, június 25.

A Barlangok Világnapja alkalmából június 25-én (szombat) 10:00 órakor induló geotúrán a túravezetők olyan útvonallal lepik meg vendégeiket, melyre kevésbé ismert látogatható barlangokat is felfűznek, és kiemelten foglalkoznak bemutatásukkal és védelmük fontosságával.

A geotúra különlegessége, hogy csaknem teljes nyomvonala egy időszakos patakmederben halad, nem érintve ember által kialakított ösvényt. A völgy teljes hosszában mintegy 50 db kisebb-nagyobb barlangüreget tár fel, melyek közül a leglátványosabb a túra csúcspontját képező Sűrű-hegyi Ördög-lik. A völgy legjobban karsztosodott részén kialakult, kevesek által ismert, összetett fejlődésű, 3 szintes barlang igazi csemege természetjáróknak, barlangászoknak és geológusoknak egyaránt!

Fotó: bfnp.hu
Levendula látványlepárlás, Tihany, június 25-26.

Ha lemaradtál volna róla a múlt héten, még pótolhatod ezen a hétvégén is az illatos levendula lepárlás bemutatót. Napi két alkalommal is várják a kíváncsiskodókat a Levendula Ház Látogatóközpont kertjébe. A térítésmentes programra nem szükséges előzetes jelentkezés.

ORSZÁGOS

Múzeumok Éjszakája, országos, június 25.

Ne feledd, hogy ezen a hétvégén, szombaton lesz a Múzeumok Éjszakája! Ebben az évben a kiállítóterek és gyűjtemények újra teljes erőbedobással koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek arra, hogy felejthetetlenné tegyék ezt a varázslatos nyárestét. Mintegy 400 intézmény közel 2000 programmal készül a kerek évfordulóra. Csak győzzetek választani a programok közül!

XXII. Szőregi Rózsaünnep, Szőreg, június 25.

A Rózsaünnep alkalmából a rózsa hazájában, Szőregen a termesztők minden év júniusában programsorozattal ünneplik Európa-szerte híres virágaikat. A Szőregi Rózsaünnepen virágdíszbe öltöznek a település utcái, terei.

A szakmai közönség mellett minden érdeklődő, rózsaszerető látogató számára önfeledt kikapcsolódási lehetőséget kínál a rózsaünnepi forgatag számos kiállítással, látnivalóval és kulturális programokkal. Meg lehet ismerni a Szőreg környéki rózsaföldeket, a földeken folyó munkát, ennek a nehéz, de csodálatos szakmának a mindennapjait.

A Szőregi Rózsaünnep fő látványossága a szombat délután megrendezésre kerülő karneváli felvonulás, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig Szőreg utcáin. A felvonulást követően hajnalig tartó koncertek, színpadi programok szórakoztatják a Szőregi Rózsaünnep vendégeit.

XII. Szent Iván Éji Vigasság – Éjszakai tárlatvezetéssel és nyitvatartással, Füzér, június 25.

Az éjszaka sötét leple alatt, varázslatokkal és mágikus pillanatokkal teli hangulattal fűszerezve hívogat minden bátrat és kíváncsiskodót Füzér Vára. Ott átélhetitek Szent Iván éj minden csodáját! Az élményt ráadásul éjszakai tárlatvezetésekkel is kiegészítik.

MÉGIS OTTHON MARADTOK? SEBAJ!

Arra az esetre is van programjavaslatunk, ha valamiért nem tudnátok, vagy nem szeretnétek kimozdulni otthonról: süssetek, főzzetek együtt a gyerekekkel, Már megint a konyhában rovatunk receptjei mindig rendelkezésetekre állnak.

Élménydús és gondtalan hétvégét nektek! ?


Kiemelt kép: Andrea Piacquadio