Te is rettegsz attól, hogy megkergülnek a gyerekek utazás közben?

Tudjuk jól, hogy semmi nem pótolja a mozgást és a szaladgálást. De még ha utazás előtt és után is alaposan kirohangálják magukat a gyerekek, akkor is van rá esély, hogy elviselhetetlenek lesznek. (Ha a tieid mindig angyalok, tekerj a következő cikkre.)

Persze vannak nagyon kreatív és laza anyukák, akik ott és akkor remek ötletekkel állnak elő. (Ha ilyen szupermami vagy, akkor is tekerj a következő cikkre.) Na, én nem ilyen vagyok, nálam rögtön lemegy a roló, ha elkezdődik a visítás. Ezért igyekszem mindig egy lépéssel előrébb járni, farzsebből előhúzható ötletekkel felszerelkezve utazunk.

Lássuk a vészhelyzeti csomagot!

Útramanók

Ez egy app, amit ha letöltesz, helyes kis manók (legalábbis én nagyon helyesnek képzelem őket) pattannak be mellétek kocsiba, és együtt utaznak a családdal. Bevallom először egyedül próbáltam ki, és nagyon jól szórakoztam. Amerre éppen mentem, meséltek a manók a vulkánokról, a levendulákról, csodáltuk együtt a tájat. Időnként sztoriznak valamit, de nem beszélnek folyton, ami igen üdítően hat, jó szívvel ajánlom őket.

Felkészülős anyukáknak ajánlom előre letölteni az appot.

„Egy olyan könnyed családi elfoglaltságot kínál, ami nem köti a gyerekeket a képernyőhöz, hanem arra ösztönöz, hogy a valós környezetre és a társas interakciókra figyeljünk. Az applikációt elindítva a gyerekek hangos meséket hallgatnak, amikben mesebeli manók üzennek nekik. Az üzenetek, amik néha rövidke mesék, máskor pedig játékos feladatok, mindig a családot éppen körülvevő környezethez kapcsolódnak. Így a kicsik aktívabban bevonódnak a mesehallgatásba, mivel az a környezet felfedezésével párosul.”

Momó rádió

Legutóbb egy online megbeszélés közben szaladt oda egy kisfiú, hogy „Anya, leállt a mese”, és akkor hallottam a Momó Rádióról. (Köszi, Liza, a tippet!)

Szóval felmész az oldalra, és rögtön választhatsz, hogy MESE vagy ZENE érdekel. De ha nem jön be az élő adás, akkor is találsz Mátyás király meséket, magyar népmeséket, madárhangokat és hallgatói toplistákat is. Olvasnivaló is van az oldalon, és mindenféle ovis ügyek. Még nem is tudtam teljesen feltérképezni… Mert ugye gondos paramamiként, amit csak lehet, ellenőrzök, mielőtt a gyerekek elé engedem 😉

Mondok egy mesét

Magyar színészek és szülők előadásában hallgathatunk meséket ezen a Spotify csatornán.  A Mondok1mesét még a karantén alatt született, de most is nagy hasznát vehetjük. Ráadásul a kedvenc színészeink közül is választhatunk mesemondót, így már egy kicsit felnőtt programmá is válik. Mácsai Pál, Básti Juli, Pápai Erika, Csőre Gábor is felolvas – hogy csak néhány kedvencet említsek.
Ha Spotify-mentes megoldást keresel, akkor irány a site, ott is hallgathatók a mesék, mert, való igaz, hogy „a hallgatott mese az igazi”.

Kesztyűbáb a kesztyűtartóban

Teljesen offline megoldás, és bizony magam alatt vágom a fát, ha túl korán veszem elő, ezért mindig a legvégső esetre tartogatom. Ez a nyúl az úti felszerelésünk része évek óta. Ott lapul a kesztyűtartóban, és ha már minden kötél szakad, előszedem. Néhány percig elváltoztatott hangon beszélek hátrafelé butaságokat, a gyerekek meg pukkadoznak a nevetéstől. Pedig nem vagyok egy standup-os fajta, de ez a nyúl még belőlem is kihozza a humorkapitányt.

Békés utat, örömteli kirándulásokat kívánok!

Photo by RODNAE Productions from Pexels