Az citromos csirke hőségriadóra is ideális, szeretettel ajánlom – főképpen, ha szereted a karakteres ízeket. Üdítő és mediterrán, ha teheted, használj hozzá friss zöldfűszereket!

Én két citrom levét is beletettem, ami jó volt a nagy melegre való tekintettel, de egyetlen citrom levét használva simulékonyabb, kevésbé harsogó íze lesz ennek a csodás ételnek. Arra is érdemes figyelni, hogy érett gyümölcsöt válasszunk hozzá – így teltebb, selymesebb az összhatás. Gluténmentes, tejmentes recept, késő esti csúnyafotóval.

HOZZÁVALÓK 3 személyre:

  • 1 nagy csirkemell
  • kevés hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • frissen őrölt vegyes bors
  • 2 tk nádcukor
  • 1-2 ek méz
  • 1 nagy, érett citrom leve (vagy 2, ha nagyon intenzív ízeket akarsz)
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 csokor petrezselyem
  • némi kókusz tej, vagy kevés víz (elhagyható)
  • 2 ek szezámmag (elhagyható)
Késő esti csúnyafotó: kajtarmacska.blog.hu

ELKÉSZÍTÉS:

A csirkemellet nagyobb csíkokra, darabokra vágom. Mindkét oldalát megsózom, frissen őrölt borssal megszórom. Egy serpenyőt vékonyan kiolajozok, és beleteszem a csirkecsíkokat sülni. Nem mozgatom, kis-közepes hőfokon hagyom jól megpirulni az alját.

Ha ez megvan, megfordítom a szeleteket, hogy a másik felük is megpiruljon. Mikor kész, hozzáadom a felszeletelt újhagymát zöldjével együtt. Meglocsolom a húst 1-2 evőkanál mézzel, és hagyom még pirulni 1-2 percig kis lángon.

Míg a csirke pirul, elkészítem a mártást. Egy nagy, érett citrom levét kifacsarom, hozzákeverek még némi frissen őrölt színes borsot, belenyomom a fokhagymát, és elkeverem a nádcukorral (vagy helyette ez is mehet mézzel). Ha sűrűbb mártást szeretnék, most kevés kókuszliszttel (vagy bármilyen gluténmentes liszttel) megszórom a piruló husit, és átkeverem, majd a lötyit ráöntöm a húsra. Ha túl kevés, kis vizet, vagy kókusztejet adhatunk hozzá. Fedő alatt főzzük még tovább, hogy jól átjárja a citrom íze.

Míg fő, egy száraz serpenyőben megpirítunk 2 evőkanál szezámmagot állandóan mozgatva, kis lángon, és felaprítjuk a zöldfűszereket. Már csak annyi a dolgunk, hogy ezeket az elkészült csirkéhez keverjük! Köretként rizst, salátát ajánlok hozzá. Jó étvágyat!

Kajtár Macska mentes receptjeit itt, a Már megint a konyhában rovatunk receptjeit pedig itt olvashatod.


Kiemelt kép: delish.com