A táplálkozás közvetlenül meghatározza az emberek egészségét és jólétét, ugyanakkor a környezetre gyakorolt hatása is óriási. Vajon ha nem eszünk húst, vagy átállunk a vegán táplálkozásra, az változtat bármin is?

Kiszámoltad már az ökolábnyomodat?

Ha, nem, akkor gyere, itt találod a kalkulátort.

Megvan az eredmény?

Nos, képzeld, ha átállnál vegán étkezésre, akkor az Oxfordi Egyetem 2018-as tanulmánya szerint 73%-kal tudnád csökkenteni azt az értéket, amit kaptál, amennyiben húsevő vagy. Ez elég jelentős szám, nem véletlen, hogy a kutatócsoport arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a vegán étkezésre való átállás a legerősebb hatású zöld tett az összes lakossági zöld tett közül! A vegán táplálkozásnak ökológiai szempontból csak előnyei vannak.

Nézzük, hogy miből áll ez össze? Egyáltalán mi köze az hús- és sajtevésnek a bolygó sorsához?

Az állattartás ökológiailag a következő tényezőkre hat, nem is kicsit, majd meglátod:


CO2 KIBOCSÁTÁS

A Föld teljes CO2 kibocsátásának 26%-át teszi ki az emberek jelenlegi formában történő élelmezése, ezzel az energiaipar után a legszennyezőbb ágazat a Földön. Ennek a felét (13%) az állattartás eredményezi, 8%-át a növénytermesztés és csak 5%-át az élelmiszeripar (élelmiszer-feldolgozás + csomagolás + szállítás + értékesítés összesen). Az élelmiszeripar 5%-nyi CO2 kibocsátásának jórésze szintén a hús és tejipari élelmekhez kapcsolódik. Európában még rosszabbul állunk, mert az összes élelmiszerekre vonatkozó európai CO2 kibocsátás 83%-a köthető a hús és a tejiparhoz. 
Ebből nyilvánvaló, hogy sokkal, de sokkal nagyobb jelentőségű a CO2 kibocsátás szempontjából az, hogy vegán vagy-e vagy sem, mint az, hogy például lokálisan eszel-e vagy sem, vagy feldolgozott élelmiszert szel-e vagy sem.
De ez még csak a CO2 kibocsátás, nézzük tovább.

Csodálatos Földünk!
 
TERMŐFÖLDHASZNÁLAT

A Föld bolygó hasznosítható földterületeinek (tehát, ami nem jég vagy sivatag) a felét !!! foglalja el a mezőgazdaság, a másik felén osztozik minden más, azaz az erdő, az emberek, a vadon élő állatok és az élővizek. A mezőgazdasági földhasználat 77%-a kapcsolódik az állattartáshoz (állattartás + állatok etetése), azaz a bolygónk földterületeinek közel 40%-a arra megy el, hogy ehessünk húst és tejtermékeket, holott erről a hatalmas területről a termelt összkalória csupán 18%-a származik, és a fehérjeforrásoknak is csak a 37%-a. 
A vegánsággal rengeteg földterület lenne felszabadítható és kerülhetne vissza a természethez, és válhatna oxigéntermelő területté oxigénfelhasználóból.
De ez még nem minden.

ÉLŐVÍZHASZNÁLAT

1kg gabona előállításához 8l víz szükséges, ehhez képest 1kg hús előállításához 10.000 liter víz fogy el. Ennél van még lejjebb, mert a tejtermékek még a húsokon is túltesznek, a legeslegnagyobb vízfogyasztók minden létező élelmiszerfajta közül a Földön. Döbbenetesek ezek az arányok.

ÉLŐVÍZ- ÉS TALAJSZENNYEZÉS

A Föld vízszennyezésének a 78%-áért az élelmiszerelőállítás felel úgy összességében, de itt is, mint mindenhol, a szennyezés legnagyobb részét az állattartás eredményezi. Csak összehasonlításképpen: 1 kg tej előállítása kapcsán 365 gramm szennyeződés kerül a talajba és az élővizekbe, míg 1 kg rizs előállításával (amely a legszennyezőbb a vegán ételfajták közül) pedig csak 35 gramm. Megint az arányok, hihetetlenek.


Utoljára pedig itt van a BIODIVERZITÁS

Jelenleg a Földön élő emlősállatok 94%-a haszonállat és csak 6% vadon élő. Ebből a 6%-nyi megmaradt kevéske állatból 28 ezer állatfaj áll a kihalás szélén, és 24 ezer faj kihalásának az oka a mezőgazdaság. Emögött természetesen a földhasználati kérdésben kifejtett okok állnak, hogy az erdőterületek rovására terjeszkedik a mezőgazdaság, a fent vázolt 4 az 1-hez – állattartás versus növénytermesztés arányban.

Adatok: https://ourworldindata.org/

Ezek után a sokkoló számok után azért ne ess kétségbe akkor sem, ha úgy érzed lehetetlen, hogy lemondj a hús és a tejtermékekről valaha. 

Kezdd kicsiben, apró lépésenként:
  • Vezess be 1-2-3-4 vegán napot a hetedbe.
  • Kezdj el barátkozni a vegán tejhelyettesítőkkel. Vannak nagyon finomak, próbálj ki több márkát, ne add fel elsőre.
  • Sajtok mellé vigyél haza vegán kencéket is opciónak a boltból. Vagy készíts otthon, ha szeretsz főzőcskézni. Fantasztikus magyar vegán blogok vannak, jobbnál jobb receptekkel.
  • Csatlakozz a veganuár mozgalomhoz, és legyél Te is egy hónapra vegán.
  • Vegyél egy vegán szakácskönyvet és kezdj el kísérletezni a vegán ételekkel.
  • Ha kiruccannál kávézózni, akkor látogass el egy vegán specialty kávézóba, a 4 minutes Café-ba.
  • Ha azt gondolod lehetetlen a hagyományos magyar ételeket vegán verzióban elkészíteni, akkor keresd fel (majd, ha lehet) a Napfényes Éttremet. Meg fogsz lepődni.
4minutes Café

Photo by Edward Eyer from Pexels és Ella Olsson on Unsplash