A Hello Matrac egy igazi upcylcle design termék – nem történhetne jobb dolog a kidobásra ítélt gumimatracainkkal.

Korábbi klímaszorongóként már nem vagyok maradéktalanul optimista a bolygónk jövőjével kapcsolatban. Kétségeim vannak afelől, hogy a nagy, rendszerszintű megoldásokat időben meg tudjuk lépni, mint emberiség. Ami viszont ki tud rántani ebből a szinte közönnyé vált állapotból, és újra a reménykedés felé billent, az a sok kicsi, egyedi, alulról jövő megoldás.

Mindig felcsillan a szemem, amikor valaki nem várja a sült galambot, hanem saját lehetőségeihez mérten tesz egy-két lépést a bolygónkért, magunkért, gyerekeinkért. Hát még, ha szép és ötletes megoldással áll elő!

Gács-Kováts Gabi használt gumimatracokból varázsol kicsi és nagy táskákat, neszesszereket, pénztárcákat, könyvtartót, szívószáltartót és megannyi praktikus vízálló tárgyat. A Hello Matrac oldala garantáltan mosolyt csal mindenki, és nem csak az öko szívű látogatók arcára.

Gabi, honnan jött az ötlet, hogy újrahasznosítsd a gumimatracokat?  

Kisgyerekes anyuka vagyok, sokat járunk strandra a fiúkkal. Emlékszem, két évvel ezelőtt, amikor leértünk a dorogi strandra és szétnéztem, láttam, mekkora tömeg van. De nem is az embertömeg tűnt fel elsőre, hanem az a sok matrac. Körbenéztem, és mindenütt hatalmas állatkák, krokodilok, unikornisok, flamingók voltak. Azon gondolkoztam, hogy amint ezek kilyukadnak, milyen hatalmas mennyiségű szemetet jelentenek.

Meg is kérdeztem az egyik ott dolgozó hölgyet, hogy mit csinálnak ezekkel. Kiderült, hogy mivel ezek nem újrahasznosítható műanyagból készülnek, csak a vegyes szemétbe dobhatják őket…

Aznap találtam is egy lyukas matracot és hazavittem. Még fogalmam sem volt, hogy mit kezdek majd vele, de abban biztos voltam, hogy jobb, ha nem dobjuk ki. Ezután, amikor találkoztam a strandon lyukas, kidobásra ítélt matracokkal, sorra hazavittem őket.

„amint ezek kilyukadnak, milyen hatalmas mennyiségű szemetet jelentenek…”

Ezen a ponton nem néztek rád otthon furán, hogy anya gyűjtögető lett?

Bevallom, volt, hogy a férjem elől dugdosnom kellett a koszos, sáros, víztől csöpögő matracokat. Éjszakánként suvickoltam őket.

Aztán eljött a tél, és belevágtam. Először csak barátoknak készítettem táskákat, vizes szütyőket – mert ugye ez vízálló anyag, ezért is fogott meg annyira.

Régóta tudsz varrni?

Nem, néhány évvel ezelőtt a 2. kerületi ökoklubban egy varró program keretén belül tanultunk meg szatyrokat varrni, azóta van egy sima háztartási varrógépem. Nagyon jó kezdeményezés volt ez, csak a Covid ezt is leállította egy időre.  

És milyen a munkáid fogadtatása?

Érdekes, hogy mindig nagyon pozitív az emberek reakciója, a zöldebb gondolkodásúaké pedig különösen. Idén elkezdtem egy kicsit nyitni, feltöltöttem képeket az Instagramra is. Mindig beindítja az emberek fantáziáját, amit látnak. Folyton jönnek az ötletek, hogy mi mindent lehetne készíteni ebből az anyagból. Valahogy az emberek személyesnek érzik, saját ügyükként kezelik. Rendelésre készült a könyvtartó és a szívószáltartó is – ez utóbbi átlátszó felsőrészt is kapott.

[Ezen a ponton meg is rendelek egy iskolai füzetborítót az iskolakezdő kislányomnak. – a szerk.]

„Folyton jönnek az ötletek, hogy mi mindent lehetne készíteni ebből az anyagból. Valahogy az emberek személyesnek érzik, saját ügyükként kezelik.”

Honnan szerzed az alapanyagot?

Az a tapasztalat, hogy mindenkinek van otthon egy lyukas matraca, amit sajnál kidobni. Mert megvette, drága volt, tetszik a gyerekének, stb. Úgyhogy csak össze kell gyűjteni őket.
Szerencsére mindig vannak, akik segítenek, most például egy budakalászi hölgy gyűjt használt matracokat, de zero waste csoportokból is szoktam kapni. És mint stabil pont, a solymári csomagolásmentes bolt is jelezte, hogy szívesen lesz gyűjtőpont.

A balatoni strandokra is helyezhetnénk „hellomatrac” feliratú ládákat… Na erről majd beszéljünk még. Két kisgyerek mellett a szabadidődben készíted ezeket az igen menő tárgyakat. Mit szeretsz benne a legjobban?

Egyrészt azt, hogy újrahasznosul sok kidobásra szánt anyag, ami nagyjából sosem bomlana le, így a szemét mennyiségét is csökkentjük. Másrészt azt, hogy meg tudunk menteni emlékeket. Új életre kelnek kedvenc matracok egy táskában, egy vízálló tokban, borítóban.

” …újrahasznosul sok kidobásra szánt anyag, ami nagyjából sosem bomlana le, így a szemét mennyiségét is csökkentjük. Másrészt (…) meg tudunk menteni emlékeket.”

Hogyan lehet hozzájutni a Hello Matrac táskákhoz és egyéb kincsekhez?

Rendelni lehet a Hello Matrac Instagram oldalán és e-mailben is.
Élőben pedig megtaláljátok őket a Nyom Nélkül Csomagolásmentes boltban Solymáron, a ZannA Műhelyben a 2. kerületben, és nyáron a Művészetek Völgyében is – erről pontos infót majd teszek ki az Instára. A Nyom nélkül és a ZannA Műhely gyűjtőpont is, ide hozhattok használt matracokat.

Ez az egész nagyon vagány, sok sikert kívánok hozzá! És azt hiszem, hogy majd szólok a Jézuskának is ősszel, hogy jelentkezzen be hozzád.