Immár ez a hetedik alkalom, hogy június 21-én ünnepeljük a jóga világnapját. Hoffer Eliza jógaoktató gondolatai ezen a jeles napon.

Azért szeretem a jógát

Hagy kezdjem azzal, hogy én miért is gyakorlok, miért szeretem a jógát és miben segít nekem.

A jóga anyaként elsősorban nem abban segít, hogy különböző kifacsart testhelyzetekben tudjak hosszan időzni, inkább abban, hogy különböző kifacsart élethelyzetekben is stabil maradjak. Megtanít megismerni, elfogadni saját magam, és a világot körülöttem.

A világszervezetek is elismerik

A jóga fizikális és mentális jóllétünkre gyakorolt hatása talán még soha sem volt annyira aktuális, mint napjainkban.

A COVID-19 járvány idején az egészség megőrzésére, helyreállítására, az izoláció által okozott lelki megterhelések kezelésére világszerte sokan fordultak a jóga gyakorlataihoz.

Az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO a 2018 – 2030-as globális fizikai aktivitást népszerűsítő akciótervében a jógát, mint egészségjavító tevékenységet említi.

A UNICEF állítása szerint a gyermekek számos jóga gyakorlatot végezhetnek szabadon, és ugyanúgy élvezhetik jótékony hatásukat, mint a felnőttek. Ezek a jótékony hatások, többek között: hajlékonyság, fittség, tudatosság és relaxáció.

Jóga gyakorlás

Mi a jóga, és miért ünnepeljük?

A jóga egy sok ezer éves indiai tradíció, mely egyesíti a tudományt és a filozófiát, s amely mára elterjedt számos kultúrában. A rendszert testgyakorlatok, a légzés szabályzását segítő gyakorlatok, meditációs és relaxációs technikák, valamint életmódbeli előírások alkotják.

A jóga szó elsődleges jelentése a szanszkrit judzs igei szótőből származik és fordíthatjuk többek között összekapcsolódásként, érintkezésként, kapcsolatként vagy akár együttállásként.

Manapság számos formáját gyakorolják világszerte, és egyre nagyobb népszerűsége.

Felismerve egyetemességét, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2014. december 11-én a 69/131 határozatával június 21-ét a jóga nemzetközi napjává nyilvánította.

Tradicionális indiai motívumok

A Nemzetközi Jóganap célja, hogy világszerte felhívja a figyelmet a jóga gyakorlásának számos előnyére.

A jóga nemzetközi napját létrehozó határozattervezetet India javasolta, és rekordszámú, 175 tagállam támogatta. A javaslatot először Narendra Modi miniszterelnök ismertette a közgyűlés 69. ülésszakának megnyitóján mondott beszédében, amelyben elmondta:

„A jóga ősi hagyományunk felbecsülhetetlen értékű ajándéka. A jóga az elme és a test, a gondolkodás és a cselekvés egységét testesíti meg… egy holisztikus megközelítést, [amely] értékes egészségünk és jólétünk szempontjából. A jóga nem csak a gyakorlatról szól; ez egy módja annak, hogy felfedezd az egység érzését önmagaddal, a világgal és a természettel.”

Az állásfoglalás említi annak fontosságát is, hogy

„az egyének és a közösségek egészségesebb döntéseket hozzanak és a jó egészséget elősegítő életmódmintákat kövessenek.”

Ezzel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet arra is sürgette tagállamait, hogy segítsenek polgáraiknak csökkenteni a fizikai inaktivitást, amely világszerte a tíz leggyakoribb halálok között van, és a nem fertőző betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák és a cukorbetegség kulcsfontosságú kockázati tényezője.

A jóga azonban több, mint fizikai tevékenység. Egyik leghíresebb gyakorlója, a néhai B. K. S. Iyengar szavaival élve:

„A jóga kiműveli az utat a mindennapi kiegyensúlyozott hozzáállás megőrzéséhez, és képessé tesz a cselekvésre.”

Jógázzunk együtt Június 21-én, szeretettel várunk 18:00 órakor Győrújbaráton a Barátság parkban egy közös jógázásra!

Szép napot!

Photo by The Lazy Artist Gallery