Kevés olyan meghatározó időszak van az életünkben, mint a szülés és születés utáni hónapok. Ez egy kicsit furcsa, lebegős időszak, ahol a kevés alvásnak köszönhetően sokszor azt se tudja az anyuka, hogy milyen nap van. Jó esetben oxitocinfelhőben úszik a baba-mama páros, és hormonok miatt minden képlékeny, mindkettőjük teste formálódik, újrarendeződik. Ilyenkor nagyon jól jön a külső támasz. Valaki, aki lát minket kívülről, akinek nagyon sok tapasztalata van, aki többet alszik mint mi, és kapaszkodóul szolgál ebben a kicsit megfoghatatlan időszakban.

Ha visszamehetnék az időben, egész biztosan részt vennék a SzuperAnyuka regenerációs és babás programjain is. Az alapító Viniczai Dórival beszélgettünk arról, hogy hogy lesz valaki szuperanyuka, és miért olyan sikeresek a csoportjaik.

Dóri, miért pont SzuperAnyuka lett az oldal neve? Ugye nem csak szuperügyes anyukákat vártok?

Dehogy, ez nem a tökéletességről szól, hanem a tudatosságról és kitartásról. Arról, hogy nem adjuk fel, amikor valaminek a végére akarunk járni. Tudod, van az az érzés, amikor egy problémára megoldást keresel, nem találod, de mész tovább, és tovább, és egyszer csak sikerül! Amikor azt érzed, hogy „na ez az!” Ez a szuperanyukaság szerintem.

Anyaként nem tudhatunk mindent, hiszen az anyaságunk során folyton új területekkel találkozunk. De mi arra próbáljuk biztatni az anyukákat, hogy ha bármiben bizonytalanok, akár magukkal, akár a babájukkal kapcsolatban, járjanak utána, keressenek fel szakembereket.

Viniczai Dóri, RTM oktató, NMPT instruktor, szétnyílt hasizom specialista, a SzuperAnyuka alapítója

Hogy „milyen szuper vagy/vagyok”, valóban ráférne minden anyukára. Neked ráadásul hármasikreid vannak, el sem tudom képzelni, hogy győzted az elején. Voltak akkoriban „szuperanyuka vagyok” élményeid?

Igen, de sokkal kevesebb, mint szerettem volna és így is nagyon megdolgoztam értük. Nekem az altatás nagyon nehéz volt – ráadásul mivel stresszeltem miatta, még nehezebben ment. Tudtam, hogy ha nem alszanak el, akkor mindenki nyűgös, fáradt lesz. Sokáig kint aludtak, babakocsiban vagy hintában – bent már sokkal nehezebb volt. És tisztán emlékszem arra, amikor végre sikerült őket egyszerre letenni, ráadásul mindenkit a saját ágyába, és egyszerre elaludtak – akkor éreztem először, hogy igen, most tényleg minden szuper!

Ez az érzés természetesen 5 perc múlva megtörik valami miatt, és jön az újabb kihívás. De örüljünk annak, amikor sikerül! A SzuperAnyuka alapvetően egy online tornaház, de arról is szól, hogy vannak eredmények, amelyek elérhetők, és tanuljuk meg ünnepelni magunkat, örüljünk a sikereinknek.

A SzuperAnyukánál a szülés utáni regenerációval és a babák mozgásfejlődésével foglalkoztok többek között. Hogy tudtok egyensúlyt tartani az online és az offline megoldások és órák között?

Vegyesen vannak online és offline óráink is – bár ez most pont nem igaz teljesen, mert a nyári hónapokban a legtöbb személyes óránk szünetel.

Kezdetben alapvetően személyesen dolgoztunk, de elég hamar áttevődtek az órák az online térbe, amikor bejött a Covid. Mi elég érzékeny területeken dolgozunk, a szülés utáni regeneráció és a babatorna is olyan, ami az anyukák és babák aktuális állapotától függ, itt nincsenek sablon megoldások.

Ezért nem akartunk egy olyan rendszert, ahol befizeted a pénzt és csinálod azt, amit találsz és úgy, ahogy éppen bírod. Komoly munka volt kidolgozni azt a folyamatot, hogy az online tornák is személyre szabottak legyenek. De úgy gondolom, hogy sikerült megtalálni a jó egyensúlyt az interaktív órák és az előre elkészített anyagok között, és az anyukák is nagyon szeretik ezt a rendszert. Az első online egyéni konzultáció is segít ebben, és az egész folyamat alatt végig fogjuk az anyukák kezét.

Nagyon széles palettáról tudnak választani az anyukák, a SzuperAnyuka Egészségtornák között van pl. Medencefenék regenerálás, Szétnyílt hasizom regeneráló torna, Szülés utáni erősítő torna is. Mi az abszolút kedvenc?

Legtöbben a szétnyílt hasizom regenerálása miatt érkeznek hozzánk. Ez nem meglepő, hiszen manapság a nők egyre később szülnek, és a test természetes regenerációs képessége az idő előrehaladtával rohamosan csökken. Sokat számítanak az egyéni genetikai adottságok, de azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a 30-as éveikben szülő hölgyek döntő többsége előbb-utóbb biztosan érintetté válik valamilyen a várandóssággal vagy a szüléssel összefüggő problémában. A szétnyílt hasizmok vagy a meggyengült gátizmok rendbetétele tehát nem csak esztétikai hanem egészségügyi kérdés is. Szerencsére ma már szakszerű tornával nagyon jó eredményeket, teljes értékű, panaszmentes életet lehet elérni. Megfelelő módszerekkel és gyakorlatokkal akár extrém szétnyílásokat vagy más fajta egészségügyi problémákat is jól lehet kezelni.

A nyáron is elérhető online órákért katt a képre!

A másik favorit programunk a SzuperMozgó mozgásfejlesztő babatorna. A félreértések elkerülése végett gyorsan mondom is, itt nem az a cél, hogy a kisgyermek lehetőleg minél gyorsabban kússzon, másszon, üljön vagy álljon az elragadtatott szülők legnagyobb örömére. Éppen ellenkezőleg! A mozgásfejlesztés lényege, hogy minden kisgyermek a megfelelő sorrendben és a maga ütemében végigmenjen a mozgásfejlődés összes fontos állomásán. Ne hagyjon ki semmit, ne ragadjon be egy rossz reflexbe, vagy féloldalasságba. Pici korban az idegek és az izmok nagyon szoros kölcsönhatásban állnak, így ezzel a tornával valójában az idegrendszert fejlesztjük. Napi 10-15 perc torna az életre való felkészítés maga: számos későbbi iskolai, tanulási problémát vagy magatartászavart lehet vele megelőzni. Az erős, jól terhelhető idegrendszer és koncentrációs képesség megalapozása tényleg a babakorban kezdődik. A SzuperMozgó ehhez ad egy komplett programot: vezetett online tornát, konzultációt és videó-gyakorlatsorokat. Az anyukák imádják, de úgy általában minden tornánkra igaz, hogy alacsony a fluktuáció. Akik elkezdik, sokáig jönnek velünk és ha mégis elmennek, gyakran néhány hónap múlva visszatérnek hozzánk.

SzuperMozgó Babatornák Denke Gabival

[A babatornák vezetőjével, Denke Gabival készült beszélgetésünk is hamarosan olvasható itt a MUM Parkon. Szerk.]

Szerinted miben rejlik a csoportjaitok sikere?

Úgy hiszem, azért válik be a rendszer, amit felépítettünk, mert nagyon szoros az anyukákkal a kapcsolatunk. Látnak minket torna közben, bármikor elérnek, tudnak tőlünk kérdezni és hasznos, érdemi válaszokat kapnak, amelyek segítik a torna megértését is. Erre nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk már. Ha tudod, hogy mit csinálsz, miért csinálod és mi történik közben a testeddel, legközelebb is jönni akarsz.

Fontos a szakmaiság és egyénre szabottság is. Szeretünk sokat beszélgetni, mind a baba, mind a mama torna programokon. Nagyon alaposan körbejárjuk témákat, és kitérünk az egyedi sajátosságokra is, legyen az akár a medence helyzete vagy a baba izomtónusa – jószerével bármi, ami felmerül.

Emellett pedig igyekszünk egy olyan támogató közeget teremteni a csoportokban, ahol az anyukák tudnak őszintén beszélgetni, ahol sorstársak között vannak és azt is elmondhatják, hogy pl. már fél éve nem alszanak. Sokszor együtt ötletelünk, hogy merre lehet elindulni egy-egy nehézség esetén. Fontosnak tartjuk, hogy az anyukák egyre tudatosabbá váljanak.

Való igaz, nagyon ráfér az anyukákra a támogatás és a tudásunk bővítése is. Sokan gyakorlatilag teljesen fogalmatlanul vágunk bele az anyaságba.

Régen, amikor több generáció élt együtt, nagyobb volt az össztudás arról, hogy mit csinál egy baba. Most pedig a karanténok alatt volt olyan anyuka, aki effektíve nem találkozott másokkal. Ez nagyon megnehezítette az anyukák életét.

A babás programokra kiket vártok?

Jelenleg újszülöttől 18 hónapos korig lehet csatlakozni a SzuperMozgóba. Azt gondolom, hogy minden babának jót tesznek a programjaink. Ha van esetleg elakadás a mozgásfejlődésben, akkor azért, ha nincs, akkor azért. A babák mozgásfejlesztésével egyébként viszonylag jól állunk Magyarországon, de a megelőzésen még nincs elég figyelem. Mi a SzuperAnyuka projektben igyekszünk elegendő hangsúlyt fektetni a prevencióra is. Mert akkor is van teendőnk, ha ránézésre minden jól zajlik. Ha nincsen semmi elakadás, ha teljesen normális egy baba fejlődése, akkor is nagyon sok tudunk hozzáadni: könnyebbé, gördülékenyebbé válik a babák fejlődése.

És szerinted hol van az a pont, amikor egy babával mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni?

Amikor az anyukának kétsége van. Inkább mondja a szakember, hogy „anyuka, minden rendben”, vagy nézzen ránk furán, de a lényeg, hogy az anyai lelkünk nyugodt legyen. Én is így csináltam, és így épült az anyai magabiztosságom, így tudtam figyelni a fejlődési különbségeket is.

Szerinted hogyan fejleszthető az anyák azon képessége, szuperereje, hogy kiszúrják, ha valami elakadás van a babájuk életében?

Fontos a tudatosság, hogy minél többet tudjunk a babánkról – erre nagyon jó hely a SzuperMozgó csoportunk például. Emellett jó, ha az anyukák figyelik a gyerekek fejlődési ütemét. Ha egy anyuka lemegy a szőnyegre, foglalkozik a gyerekével, játszanak együtt, akkor észreveszi, hogy ha valami kevésbé megy, mint a múlt héten. Ilyenkor az anyai ösztönök nagyon jól működnek, nem szabad elnyomni őket. Szerintem a legfontosabb képesség, amit egy anyuka meg tud tanulni az, hogy jelen legyen a gyereke életében, figyelje a reakcióit, fejlődését, változásait, mert akkor fogja tudni megtalálni neki a megfelelő segítséget.

Aki csatlakozni szeretne a programjaitokhoz, a Szuperanyuka.hu oldal mellett a Facebookon és az Instagramon is megtalálja Dórit és a Szuperanyuka csapat programjait.