Ez a hétvége is varázslatosnak ígérkezik. Várnak rátok a repülők, színházi előadások, koncertek, csodás séták, késő esti pancsolások, Csukás István mesehősei, sőt, még a sötét középkor is! Egy szó, mint száz, repüljetek rá a szuper programokban dúskáló hétvégére, gazdagodjatok sok élménnyel!

BUDAPEST

Reneszánsz délelőttök a margitszigeti Szent Margit kolostor-romoknál, július 31. + Margitszigeti Kisállatkert

A Margitszigeti Színház szervezésében ezen a vasárnapon a Tudja a manó című ingyenes bábelőadást nézhetitek meg. Az előadást Lázár Ervin Manógyár című kötete ihlette.

És ha már a Margitszigeten jártok, feltétlenül látogassatok el a Margitszigeti Kisállatkertbe is. Ez a néha vadaskertnek is nevezett állatbemutató kert az 1950-es évek óta létezik. A terület egyik felén a dámvadak karámja kapott helyet, ahol a hazai erdőkben is honos szarvasfélén kívül a mezei nyulak is kedvükre ugrándozhatnak. Ezzel az összeállítással arra törekedtek, hogy felidézzenek valamit a Margitsziget egykori természetes állapotából, vagy legalábbis a kora középkori kolostorkertek és vadaskertek világából, amelyeknek ez a sziget is otthont adott. Mint ismeretes, a középkorban ezt a szigetet Insula Leporum, vagyis „Nyulak Szigete” néven emlegették. A kisállatkert másik felében vízimadarak, illetve egyéb díszes madárfajok kaptak helyet. A Bahama, mandarin és a kisasszony récéken kívül különösen az ázsiai selyemtyúkok keltik fel a közönség figyelmét. A kert belsejében található istálló pónilovak lakóhelye. A fentieken kívül számos bagoly és ragadozó madár is helyet kapott a kertben. Ezek szinte kivétel nélkül olyan állatok, amelyek sérülten kerültek be ide, és bár az életüket sikerült megmenteni, emberi segítség nélkül már nem lennének képesek a természetben életben maradni.

A Repülőtér Éjszakája, július 30.

Ha rajongtok a repülésért, érdekelnek titeket a repülőgépek, a helikopterek és a különleges földi járművek, netán pilótákkal, utaskísérőkkel, műszaki szakemberekkel találkoznátok, akkor most szombaton az Aeroparkban a helyetek! Ezen az éjszakán a repülős múlt, jelen és jövő találkozik a ferihegyi repülőmúzeumban. Izgalmas interaktív programok, repülőgép szimulátorok, repülőtéri old timer járművek, hangulatos beszélgetések, lelkes szakemberek várnak rátok délután háromtól éjfélig!

Titkos kertek és terek a belvárosban, július 30.

Az Imagine-nél csak úgy hívják: „a séták királynője”. Egyszerre magával ragadó és titokzatos, szórakoztató, mély és gyönyörű. Mint egy valódi királynő. Az Imagine legnépszerűbb sétája kihagyhatatlan. Mindegy, hogy az illatozó virágokat, az öreg fákat vagy az emberi történeteket kedvelitek, biztosan elvarázsolnak majd a városban megbújó zöld oázisok, a hétköznapokban nem látható magán- és intézményi kertek. Tavasztól őszig rengeteg alkalommal indulnak séták a mesés helyszínekre, amelyek minden időpontban kicsit mások – megunhatatlan látványt és lebilincselő témát adva nektek!

Kár, hogy a Föld alatti Budapestre már nincs hely erre a hétvégére, mert ebben a nagy melegben nemcsak, hogy izgalmas, de hűvös helyeken visz az út. Ez a séta olyan népszerű, hogy jóval előtte kell foglalni rá helyet. Talán a következő hétvégére már tudtok jelentkezni.

BUDAPEST KÖRNYÉKE

Rengeteg Csibészek Estje, Szentendre, július 30.

A Várkonyi Csibészek zenekar 4-5 éve formálódik a Common Vibe Egyesület gondozásában. Az akkor még 10-12 éves ózdi gyerekek tehetségüknek és kitartásuknak köszönhetően mára az ország egyik leghíresebb cigányzenei gyerekzenekarává nőtte ki magát. A csapat célja, hogy a zene által társadalmi párbeszédet indítson be, így a fiataloknak példát tudjon mutatni. A zenekar tagjai a koncertek mellett rendszeresen járnak zenei táborokat tartani hátrányos helyzetű fiataloknak az ország valamennyi régiójában.

A Csibészek mellett 1,5 éve megszületett a Kifia zenekar. Az öt szuper gyermekből álló formáció szintén a tradicionális cigány zenei alapokra fekteti a hangsúlyt. Ennek a két fergeteges csapatnak örvendhettek együtt július utolsó szombat estéjén. A tánc garantált!

Aki a koncert után szeretne az erdőben, a Dömörkapu Rengetegben maradni, vannak még szabad helyek, csak jelezni kell előre.

Anna-napi Búcsú 2022., Perbál, július 29-31.

Péntek estétől rengeteg programmal várnak titeket Perbálon. A jazzkoncerttől a táncházig, a gyerekprogramoktól a kézműves vásárig, sok mindenre számíthattok.

Budakeszi Vadaspark, Budakeszi (nem csak hétvégente)

Látogassatok el a Budakeszi Vadasparkba, játsszatok NyomoZOO-t, MedvExitet, vagy nézzetek meg hétvégén egy Állatijó Bemutatót. Persze, ha csak sétáltok egyet az állatok között, az is nagyon remek program. Főleg, ha belefuttok egy állatetetésbe is. Ha ez mind nem lenne elég, akkor tiétek a pálya a Budakeszi Kalandparkban!

BALATON

Művészetek Völgye, Taliándörögd, Vigántpetend, Kapolcs, július 31-ig

Nagyban dübörög a Művészetek Völgye, egészen a hét végéig! Az ország egyik legnépszerűbb összművészeti fesztiválja, ahol a koncertek felszabadultsága és a csodálatos Balaton-felvidéki környezet mellett 10 napon át részesei lehettek egy igazi alkotó közösségnek. A Művészetek Völgye épített színpadok helyett három falu utcáit, épületeit, intézményeit varázsolja koncerttérré, galériává és színházzá, megtöltve azokat közel 2000 programmal.

Bazaltorgonák túra a Szent György-hegyen, július 30.

Ha egy kicsit elegetek van már a zsongásból, akkor kapjátok fel a túracipőt és irány a természet! Vulcanus isten egyik legszebb ajándéka a Szent György-hegy. Páratlan természeti értékek hordozója a Tapolcai-medence szinte mértani közepén elterülő vulkán. Évezredes szőlőkultúra, geológiai, botanikai és zoológiai értékek tárháza a hegy. A július végi túra során megtekinthetitek a Szent György-hegy barokk építészeti emlékeit is. A tetőről pedig páratlan panoráma fog elétek tárulni mind a négy égtáj felé.

XII. Balatonszárszói Sárkányfesztivál, Balatonszárszó, július 29-31.

És most irány a Balaton déli partja! Zenés mesejátékokkal, koncertekkel, családi és gyermekprogramokkal várnak minden Balatonszárszóra érkezőt. A Fesztivál ideje alatt találkozhattok hőn szeretett Süsünkkel és a többi Csukás mesehőssel is! A család minden tagja számára remek programnak ígérkezik.

Hervis Balaton-átevezés 2022, Zamárdi, július 29-30.

Idén is vár titeket a balatoni nyár legnagyobb és leghangulatosabb vízi futama, a Hervis Balaton-átevezés. Sőt, idén ne csak egy, hanem két napra tervezzetek! Menjetek már július 29-én, péntek reggel a Zamárdi Szabadstrandra, mérjétek fel a terepet, és hangolódjatok különféle izgalmas sportprogramokkal a másnapi futamra a parton. A verseny napján, azaz július 30-án szombaton pedig teljesíthetitek bármilyen, kézzel hajtott vízi járművel a Zamárdi-Tihany-Zamárdi, összesen 8 kilométeres távot.

ORSZÁGOS

29. Kabóciádé Családi Fesztivál, Veszprém, július 29-31.

Ezen a hétvégén rendezi meg a Kabóca Bábszínház 29. Kabóciádé Családi Fesztiválját Veszprémben, a Kolostorok és kertek rendezvénytéren, ahol idén is minden korosztály számára kínálnak programokat.  A nyári fesztivál témája a víz, így ne lepődjetek meg, ha hatalmas pontyokkal, vagy akár óriásira nőtt vízi bolhákkal futtok össze a völgyben. Idén nemzetközi társulatokat is vendégül lát a mesei birodalom: az olasz La Baracca Testoni Ragazzi a legkisebb korosztályt szórakoztatja majd vizes előadásával, a spanyol El Fedito Company Oyun produkciója pedig korosztálytól függetlenül varázsolja el zsonglőr tehetségével a nézőket. Még Boróka Királynő és Habakuk Király is ámuldozik majd! Neves hazai előadók és az izgalmas játékokat álmodó Papír Panír társulat is csatlakozik a rendezvényhez, ti se maradjatok otthon! Ugye részt vesztek majd az Éjszakai Kalandtúrán is?

Strandok Éjszakája 2022, országszerte, július 30.

A Strandok Éjszakája 2022-ben immáron 13-ik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Fürdőszövetség szervezésében. Ebből az alkalomból a termálfürdők, gyógyfürdők, strandok és aquaparkok is meghosszabbított nyitvatartással, különböző kedvezményekkel, színes programokkal, sok helyen szaunafelöntésekkel, illetve éjszakai fürdőzéssel várják az érdeklődőket. Érdemes lehet a környék több fürdőjét is meglátogatni egy napon belül!

XX. Középkori Várjátékok Boldogkő várában, Boldogkőváralja, július 30.

Az Úr 1335. esztendejében Drugeth Vilmos, Boldogkő várának ura, az ország nádora, az újonnan építtetett, pompázatos palotaszárnyban vendégül látja I. Károly (Róbert) magyar, és Luxemburgi János cseh királyt, mi több, lovagi tornát is ad tiszteletükre!

A torna győztese a közönség soraiból megválasztja a torna szépét, majd kezdetét veszi az udvari mulatság. Csapra vert boros- és söröshordók, ínycsiklandó sültek, zászlóforgatók és vásári komédiások gondoskodnak a kitűnő hangulatról. A számtalan program mellé a talpalávalót a szintén itt vendégeskedő cseh király udvari zenekara, a Řemdih, valamint a hazai Hollóének Hungarica zenészei húzzák. Este fáklyafényes csatajelenet, tűzzsonglőr show és a várfalakról leomló görögtűz kínál feledhetetlen élményt mindenkinek!

MÉGIS OTTHON MARADTOK? SEBAJ!

Arra az esetre is van programjavaslatunk, ha valamiért nem tudnátok, vagy nem szeretnétek kimozdulni otthonról: süssetek, főzzetek együtt a gyerekekkel, Már megint a konyhában rovatunk receptjei mindig rendelkezésetekre állnak.

Élménydús, gondtalan hétvégét és nyarat nektek! 


Kiemelt kép: Lothar Dieterich, Pixabay