Ha az évszakokat egy-egy gyümölccsel kellene megfeleltetni, akkor nálam a nyár egyenlő lenne az őszibarackkal. Nem mintha a többi nyári gyümölcsöt nem szeretném, de az őszibarack nálam a favorit.

Legjobban önmagában szeretem, de ha épp úgy alakul, csodálatos összetevője lehet egy turmixnak, a reggeli müzlinek, frissen főzött gyümölcsszósznak palacsintára, hideg nyers gyümölcslevesnek, süteményeknek. Keverhetjük salátákhoz, és húsok mellé grillezett köretként is adhatjuk. És persze kompót vagy lekvár formájában sem utolsó élmény télen belekóstolni!

No és az ízélmény mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy tele van mindenféle jóval is: az érett, lédús gyümölcs 85-90 %-a víz! Kiváló szomjoltó, frissít, üdít és jókedvre is derít, ami részben a gyümölcs niacin tartalmának is köszönhető. Viszonylag sok benne a C-vitamin, valamint van benne B-vitamin és biotin is, ami kiváló haj- és bőrszépítő. A rostos gyümölcshús jót tesz az emésztésnek! 

Az ayurvéda szerint édes, lédús természete miatt hűtő és földelő hatású, így a levegős Vata és a tüzes Pitta dósák túlműködését nyugtatja, csendesíti. Szívpanaszok esetén, magas vérnyomásban szenvedőknek segíthet a nyári hőségben 2-3 szem barack.

Az én egyik kedvenc receptem ez a turmix, amit végtelenül egyszerű elkészíteni és a titkos összetevőtől pedig felejthetetlen ízélménnyé válik! (A titkos összetevőt is elárulom?)

Hideg őszibarack turmix: (mindenmentes!)

Hozzávalók (2 főre)

  • 4-5 szem közepes, érett (!) őszibarack
  • 3-4 dl növényi tej
  • (én rizstejből készítem, de érdemes kipróbálni kókusztejjel is! Az ayurvéda nem ajánlja a tejtermék és a gyümölcs párosítását.)
  •  egy csipet fahéj – a titkos összetevő?

FONTOS: az ayurvéda szerint a fahéj fűtő hatású fűszer, nyáron a tüzes Pitták mértékkel fogyasszák csak. Viszont rendkívül jót tesz az emésztésnek!

Elkészítés:

A barackokat jól megmosom, és a növényi tejjel, fahéjjal összeturmixolom! Ha érett barackot használunk, akkor még az édesszájúaknak sem fog hiányozni semmilyen édesítőszer belőle! ?

Extrák:

  • Az őszibarack héját én rajta hagyom, de le is lehet húzni, ha valaki nem szereti.
  • Reggeli italként lehet bele rakni zabpelyhet és azzal együtt turmixolni.
  • Ebédre hideg gyümölcslevesként is kiváló!
  • Sűrűbb turmixból fagylalt is készíthető.
  • Fahéj helyett vagy mellé szoktam vanília aromát is cseppenteni, ha olyan a hangulatom… ?

Egészségünkre váljék!

Fotók: Móni

solan