Nyári hygge-sorozatunk első részében a természetről volt szó, a második részben pedig csak RÓLAD. Most következzen az ételek élvezete!

A legtöbben – ahogy mi is mindannyian a szerkesztőségben – imádunk enni. Ám a hygge szerint nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Vegyük is sorra a kellemes lehetőségeket!

Irány a termelői piac!

Már az is boldogsággal tölti el az embert, ha kimegy egy termelői piacra, ahol nem a tömegtermelésből származó növényeket és gyümölcsöket, sajtokat stb. árulják. A termelői piacon vásárolt finomságoknak egészen más minőségük, illatuk és ízük van. A gazdák kezén látszik a fáradságos munka, és minden egyes portékában benne van a szívük-lelkük is.

Sétálj végig közöttük, beszélgess, kérdezz, válogass. Majd vegyél a kezedbe pl. egy barackot. Érezni fogod, mennyire érett, csodáld meg küllemét, végül illatozd meg. Ha veszel belőle és beleharapsz, azt lassan, élvezettel tedd, ne csak úgy pillanatok alatt befald! Inkább figyeld meg az állagát, majd az ízek harmóniáját, ahogy kibontakozik a szádban. Ezt megteheted bármivel, amit szeretsz, a lényeg, hogy tanuld meg élvezni e roppant egyszerű tapasztalást.

Mennyei falatkák

Képzeld el, hogy kint ülsz a szabadban és apró, mennyei falatkákat majszolsz, amihez az alapanyagokat a termelői piacon szerezted be… Éppen megy le a nap, és a két falat között kortyolsz valamilyen kedvedre való hűsítő italból. Képzeld el azt is, hogy ezeknek a finomságoknak az elkészítése roppant egyszerű és villámgyors: pont, mint a nyáresti jutalomfalatkáké. Ezt az élményt megosztani családoddal és/vagy a barátokkal is hygge ám a javából!

Kapd elő a grillrácsot, bográcsot!

Mindegy, hogy grillezel, vagy bográcsozol, mindegy, hogy a vízparton, egy parkban, vagy otthon a kertben teszed ezt, valahogy van benne valami különleges, hogy a szabadban főzöl – és eszel persze. Talán a nyári nap melege teszi, a barátok, vagy, hogy végre együtt a család, de a varázslat mindig jelen van. Nincs csodásabb, mint ilyenkor együtt lenni, sütni-főzni, jókat beszélgetni,  jéghideg italokkal koccintani, majd közösen elkölteni a vacsorát. Élvezd ki minden pillanatát és ne törődj semmi mással! Van is nekünk egy ide passzoló vegán bográcsétel receptünk.

Mikor leszáll az este – ha a szárazság miatt nincs éppen tiltva -, tábortüzet is rakhattok. A sült szalonna biztosan jólesik egy hosszú nap után. S ha még valaki tud gitározni is…

Irány piknikezni!

A piknik tökéletes módja a lassításnak, az együtt töltött minőségi időnek. Az egyszerű ételeket könnyed beszélgetések teszik még élvezetesebbé. A pikniket kombinálhatod egy tóparti fürdőzéssel, vagy délutáni horgászással is.

Szedd magad!

A saját magad által szüretelt gyümölcs egészen más, mint a boltban vásárolt, hiszen így teljesen friss és érett terméshez juthatsz. Ráadásul  biztosan olcsóbb lesz, mint a boltban, mert megspórolod a szedéssel, szállítással, tárolással és értékesítéssel járó költségeket. Nem mellesleg sokkal kisebb öko-lábnyomot hagysz magad után. Vásárlásoddal a helyi termelőket, családokat támogatod, és még jó móka is.

A gyerekek általában imádnak szüretelni, kint lenni a természetben. Így közvetve azt is megtanulják, hogy a hazai gyümölcsök nem a boltok polcain, hanem bokrokon, cserjéken, fákon teremnek. Nagyon jó júliusi-augusztusi családi program lehet a barack vagy szilvaszedés, ahol aztán arra is lehetőségünk van, hogy megbeszéljük gyerkőceinkkel, mi minden finomságot készíthetünk majd szerzeményeinkből.

Gondolj a télre, tedd el a nyarat üvegekbe!

Megéri befőzni a nyár zöldségeit és gyümölcseit télire. Közösen ezt tenni még jobb. Emlékszem, gyerekkoromban apukámmal főztünk be mindig baracklekvárt, mert a kertünkben éldegélt egy nagyon öreg sárgabarackfa, ami ontotta a mézédes gyümölcsöket. Lecsót például így tudsz eltenni télire.

Fermentálni is nagyszerű

A fermentálás a zöldségek legősibb, legegyszerűbb és legegészségesebb tartósítási módja.  A fermentálás is egy lehetőség, hogy a nyáron, ősszel frissen termett zöldségeket tartósítsuk. Ha a bőség idején, azaz most nyáron gondoskodunk a zöldségek feldolgozásáról, akkor télen is lesz mit ennünk, mint a mesebeli hangyának. Természetesen az előkészítésben itt is segíthetnek a gyerekek, vagy bárki a családból – sőt, talán a barátokkal még nagyobb szórakozás a zöldségek előkészítése.

Ha igazán figyelsz az apróságokra, és megtanulod értékelni, élvezni őket, rájössz, hogy ezek mennyire hozzájárulnak boldogságunkhoz.


Kiemelt kép: johnlewis.com / Fotók: ifebyleanna.com, galmeetsglam.com