Nagyjából 5 éve fedeztem fel, hogy Solymáron minden májusban megnyitják az eperföldeket, és bárki, aki odamegy, szedhet friss epret. Nagyon megörültem, mert a hosszú, téli várakozás után az eper az első hazai gyümölcs, amiből sosem tudtam eleget venni sem enni. 🙂


Azóta felkutattam egy csomó más „Szedd magad” kertészetet, ahol az itthon termő gyümölcsök nagy része szedhető. Olyanok is, amikre korábban nem is gondoltam volna.

Íme a lista:

Eper, barack, alma, körte, birs, szilva, cseresznye, málna, meggy, ribizli, áfonya, egres, füge, dió, szőlő és ez még biztosan nem minden, mert nincs benne a levendula és más fűszernövények, illetve néhány kertészetben zöldségeket is lehet szedni, de azt még eddig nem sikerült felkutatnom.

Miért szedd magad?

A nyilvánvaló okokon kívül- mint hogy így teljesen friss és érett gyümölcshöz juthatsz- egy csomó más miatt is érdemes útra kelned. Egyrészt biztosan olcsóbb lesz, minta a boltban, mert megspórolod a szedéssel, szállítással, tárolással és értékesítéssel járó költségeket, és ezáltal nem mellesleg sokkal kisebb öko-lábnyomot is hagysz magad után. Másrészt a vásárlásoddal a helyi termelőket, családokat támogatod, és még ráadásul jó móka is. A gyerekek imádják a fáról szedni a cseresznyét, szívesen sétálgatnak a több hektáros almáskertekben és így közvetve azt is megtanulják, hogy a hazai gyümölcsök, nem a boltok polcain, hanem bokrokon, cserjéken, fákon teremnek. Nagyon jó augusztusi családi program lehet a barack vagy szilva szedés, ahol aztán arra is lehetőségünk van, hogy megbeszéljük kis porontyainkkal, mi minden finomságot készíthetünk majd a szerzeményeinkből…    

Hol tudsz tájékozódni?

A Szedd magad honlapon terményekre és kertekre bontva is bogarászhatunk, hogy mit és hol lehet szedni.

A Gyümölcsvadász szintén nagyon hasznos lenne, mert megyékre bontva fel vannak tüntetve a kertek, így nem kell feleslegesen végig nézni azokat, amik nagyon távol vannak tőlünk, viszont rengeteg a reklám, így elég nehezen látható át.

Szedd magad vagy vásárolj termelőtől és a Szedd le magad Facebook csoportban folyamatosan tesznek fel infókat, de indulás előtt, mindig érdemes odatelefonálni, főleg, ha gyerekekkel indulunk útnak, nehogy hoppon maradjunk.

Kertek, ahol már jártam:
  • Dolina Gyümölcs Pomáz: itt szedtünk nagyon finom cseresznyét és meggyet
  • Érdi barack itt óriási, isteni őszibarackokat szedtünk
  • Domafarm Törökbálint: ahol 10 hektáron nagyon sok különböző fajtájú almát szedhetünk, biztosan mindenki megtalálja a kedvencét.

Fotó: Andi