Amióta a gyerekeim kinőtték a játék kiskonyhát, azóta a nagykonyhában játszanak.
Először csak velem együtt, aztán boldogan felfedezték, hogy egyedül is tudnak készíteni: reggelit. A reggelikészítős játék hamar ágybareggelis játékká fejlődött, azóta mamakényeztetős-lusta reggeleken többfogásos, meglepetéses reggelit kapok az ágyamba. Becsszó nem én találtam ki, hanem a gyerekeim!

Az ágybareggelinek vannak kötelező formai elemei:

  • menüből választva kell leadni az étel- és italrendelést és
  • amikor már minden beérkezik az ágyba, akkor koccintani szokás.
  • A legfontosabb, hogy „meglepetés” nevű tételt mindenképpen rendelni kell, különben nagyon csalódott lesz a vendéglátó!

Évek óta együtt nyaralunk más családokkal és gyerekekkel, a reggelikészítés öröme azóta átragadt más gyerekekre is. A nyaralás alatt, ha ágyba nem is, de többször kapunk teljesen gyerekek-készítette reggelit: a menütervezéstől, a szervírozáson át, a menütábláig minden az ő alkotásuk. Még az egyéni finomságokra is ügyelnek, én mindig kapok külön egy pohár citromos vizet, és mindenki a kedvenc teájának a filterét találja a bögréje mellé készítve.

Idei nyaralás újítása a gyerekreggeli mellé a közös pogácsa és muffinsütés lett. Ehhez már a nagyikat kellett telefonon felhívni a receptekért, boltba menni és csak utána tudtak csak ténylegesen nekiállni. Magamban bevallom nem szavaztam sok esélyt annak, hogy lesz türelmük végigvinni ezt a hosszú és összetett folyamatot, a pogácsa esetében még pihentetni is kellett a tésztát, de elkészült és leírhatatlan volt az öröm az arcukon, ahogy hozták a tál, illatos, meleg finomságokat, hogy kóstoljuk meg.

A főzés öröménél az adás öröme még nagyobb boldogság. Ez talán a legfontosabb tanulás mindenek közül.


Fotók: Blanka, kiemelt kép: by Gustavo Fring from Pexels

Tags :