Ebben a hőségben nem igazán kívánom a húst, viszont bográcsozni szeretek. Na de mit lehet ilyenkor tenni? Körbenéztem a neten, és elég gyorsan kiderült, hogy mi magyarok bizony nem készítünk túl sok vega/vegán bográcsételt. Ezért örültem meg, amikor a férjem munkahelyén az egyik kolléganő pont erre az álláspontra jutott, és kiötlött egy receptet. Íme a vegán, bográcsos szabdzsi!

Szerencsére van egy indiai étel, a vegán szabdzsi, amely bármilyen zöldségből elkészíthető, ráadásul gyorsan és egyszerűen, akár kevés alapanyag felhasználásával is. Viszont, ha teheted, mindenképpen friss zöldségekből készítsd és nem fagyasztottból, mert összehasonlíthatatlan a kettő íze.

Az arányokat kb. adtam meg, hiszen minden variálható benne. Ez az adag nagyjából 10 fő részére elegendő.

Íme a hozzávalók!
  • növényi olaj
  • 1 kg hagyma
  • 1 fej fokhagyma,
  • 1 nagyobb darab gyömbér, ez megy bele először
  • paradicsom (4-6 db)
  • sárgarépa (4 db),
  • ceruzabab (0,5 kg),
  • kaliforniai paprika (5-6 db)
  • karfiol és/vagy brokkoli (1 kisebb fej)
  • csicseriborsó (3 konzerv, leve nélkül)
  • indiai curry,
  • garam masala (púpos evőkanál),
  • ha szereted csípősen akkor ízlésed szerint csili
  • kókusztejszín (7-8 dl)
  • só 
Így készítsd

Forrósítsd fel az olajat, dobd rá a hagymát, a gyömbért és később a fokhagymát. Ha ez már megpirult, jöhet rá a darabolt paradicsom és a fűszerek. Ezeket adagold ízlés szerint. Én nem szoktam velük csínján bánni. Mehetnek bele a zöldségek is, kivéve a csicseriborsót, mert az már meg van főve. Mehet rá egy kis víz is, ha szükséges. Főzd kb. 20 percig, ekkor öntsd bele a csicseriborsót a leve nélkül. Főzd még kb. 40 percig, majd öntsd fel 7-8 dl kókusztejszínnel.

Így is főzheted

Ha nem vagytok barátok a kókusztejszínnel, akkor helyette a főzés közben használj több vizet.

Az a jó ebben a receptben, hogy bármilyen zöldséggel elkészítheted, variálhatod kedvedre. Itt most előre főztek rizst a szabdzsihoz, de ha erre nincs lehetőséged, akkor tegyél krumplit is a zöldségek közé.

További receptjeinket keresd a Már megint a konyhában rovatunkban!


Kiemelt kép (csak illusztráció): funfoodfrolic.com

Fotók és a recept kiötlője: Király Anita