Ebben a hőségben nem igazán kívánom a húst, viszont bográcsozni szeretek. Na de mit lehet ilyenkor tenni? Körbenéztem a neten, és elég gyorsan kiderült, hogy mi magyarok bizony nem készítünk túl sok vega/vegán bográcsételt. Ezért örültem meg, amikor a férjem munkahelyén az egyik kolléganő pont erre az álláspontra jutott, és kiötlött egy receptet. Íme a vegán, bográcsos szabdzsi!
Szerencsére van egy indiai étel, a vegán szabdzsi, amely bármilyen zöldségből elkészíthető, ráadásul gyorsan és egyszerűen, akár kevés alapanyag felhasználásával is. Viszont, ha teheted, mindenképpen friss zöldségekből készítsd és nem fagyasztottból, mert összehasonlíthatatlan a kettő íze.
Az arányokat kb. adtam meg, hiszen minden variálható benne. Ez az adag nagyjából 10 fő részére elegendő.
Íme a hozzávalók!
- növényi olaj
- 1 kg hagyma
- 1 fej fokhagyma,
- 1 nagyobb darab gyömbér, ez megy bele először
- paradicsom (4-6 db)
- sárgarépa (4 db),
- ceruzabab (0,5 kg),
- kaliforniai paprika (5-6 db)
- karfiol és/vagy brokkoli (1 kisebb fej)
- csicseriborsó (3 konzerv, leve nélkül)
- indiai curry,
- garam masala (púpos evőkanál),
- ha szereted csípősen akkor ízlésed szerint csili
- kókusztejszín (7-8 dl)
- só
Így készítsd
Forrósítsd fel az olajat, dobd rá a hagymát, a gyömbért és később a fokhagymát. Ha ez már megpirult, jöhet rá a darabolt paradicsom és a fűszerek. Ezeket adagold ízlés szerint. Én nem szoktam velük csínján bánni. Mehetnek bele a zöldségek is, kivéve a csicseriborsót, mert az már meg van főve. Mehet rá egy kis víz is, ha szükséges. Főzd kb. 20 percig, ekkor öntsd bele a csicseriborsót a leve nélkül. Főzd még kb. 40 percig, majd öntsd fel 7-8 dl kókusztejszínnel.


Így is főzheted
Ha nem vagytok barátok a kókusztejszínnel, akkor helyette a főzés közben használj több vizet.
Az a jó ebben a receptben, hogy bármilyen zöldséggel elkészítheted, variálhatod kedvedre. Itt most előre főztek rizst a szabdzsihoz, de ha erre nincs lehetőséged, akkor tegyél krumplit is a zöldségek közé.
További receptjeinket keresd a Már megint a konyhában rovatunkban!
Kiemelt kép (csak illusztráció): funfoodfrolic.com
Fotók és a recept kiötlője: Király Anita