Az aszalás nem egy úri muri, hanem egy csodás lehetőség arra, hogy minél több vitamint megőrizve tegyük el a nyári gyümölcsöket és zöldségeket, és a család is imádni fogja.
Biztosan minden háztartásban lehetne versenyeztetni a legkihasználatlanabb konyhai eszközöket, nálam egyértelmű, hogy a fagyigép nyerne, de van egy, ami bár első hallásra teljesen feleslegesnek tűnik, mégis a No.1. legkihasználtabb gépem: ez az aszalógép.
Annyira kihasznált, hogy állandó bérlete van már a konyhapulton, nem tudok annyit aszalni, hogy ne fogyjon el pillanatok alatt.
Mindent aszalok benne:
- Mindjárt lehullanak a rózsának a szirmai? Hopp, mennek be az aszalóba és máris van rózsatea alapanyagom.
- Sok koktélparadicsomot vettem? Már vágom is félbe és mennek be az aszalóba, kész a szárított paradicsom.
- Savanyú, az alma, nem eszi senki? Be vele az aszalóba, aszalva már mindenkinek ízlik, édesebb.
- Kókadozik a bazsalikom? Mehet be az aszalóba, majd összemorzsolva az üvegbe, milyen jó lesz télen egy csipet bazsalikom itt-ott!
- Magtalan szőlőből lesz mazsola.
- Banánkarikákból szárított „banáncsipsz„.
- Aszalt őszibarack, eper, meggy, cseresznye, szilva, és a körte is isteni.
- Bármilyen zöldfűszer, vagy gyógynövény leaszalva zöld marad és aromás.
- Zöldségek hasábokban vagy szeletekben mártogatósnak vagy ételízesítőnek is csodás.
Annyit megy, hogy nem volt még alkalmam a még izgalmasabb kreációkra, mint a gumicukor, kekszek, aszalt kenyér. Az aszalás dimenziói határtalanok, az kétségtelen. Én a határán vagyok, hogy vegyek egy másodikat is.
Ha még ökotudatossabbak akarunk lenni, akkor az elektromos helyett beszerezhetünk (vagy készíthetünk) napelemmel működő aszalót is. A mi éghajlatunkon a sima napon aszalás az én tapasztalataim szerint nem működik elég megbízhatóan, ugyanis az időjárás ingadozása miatt annyira elhúzódó lehet a folyamat, hogy gyakran a minőségromlás elkerülhetetlen. Régen a padlást használták aszalótérnek, ha valakinek van tiszta padlása, próbálkozhat ott is. Takaróhálók alkalmazása a bogarak miatt nagyon fontos ez esetben.
Photo by Sunsetoned from Pexels