Most, hogy a gyerekek is újra tanulnak, remek lehetőség kínálkozik, hogy mi pedig róluk tanuljunk. Mivel eléggé sürgető a határidő, itt is rögtön a lényeg:

2021. szeptember 10-ig lehet beiratkozni az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán futó Szexuális nevelés születéstől serdülőkorig című nyílt ingyenes kurzusára.

A kurzus elvégzésétől nem lesz senki szakember, de nagyon fontos, hogy mi szülők is kivegyük a részünket az edukációból.

A program Dr. F. Lassú Zsuzsa vezetésével egy országos projekt részeként jön létre, 6 modulból áll, melynek során a 30 órányi tananyagot kapnak a hallgatók. Beiratkozásra fel!

Ha lemaradsz a jelentkezésről, ne aggódj, a kurzus februárban újraindul.

„Tapasztalataink és az eddig lefolytatott kutatási eredményeink alapján a gyermekkori szexualitás még mindig gyakran félre értett, tabuként kezelt. A pedagógusok és szülők nagy része a szexuális nevelést próbálja a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel „megúszni”, amennyire csak lehet halogatni, és a kortársakra (vagy rosszabb esetben az internetre) bízni. Ennek, és más társadalmi folyamatoknak az eredményeként hazánkban a fiatalok nagy része úgy kezdi az aktív szexuális életet, tervez családot és vállal gyermeket, hogy gyermekkorából a „legjobb esetben” semmilyen élménye nincs a szexuális nevelésről. Azért ez a tabusítás  „legjobb esete” mert sokan kisebb-nagyobb traumákkal, akár a gyermek- vagy serdülőkori szexuális bántalmazás élményével nőnek fel. A kutatások szerint a gyermekekkel és serdülőkkel szemben elkövetett szexuális abúzussal és szexuális mikroagressziókkal összefüggő egyik legfontosabb tényező a témával kapcsolatos ismeretek hiánya és a téma tabusítása.

Kurzusunk ezért arra vállalkozik, hogy az érdeklődő pedagógusoknak és szülőknek alapvető ismereteket nyújtson:

  • a gyermek- és serdülőkori szexuális fejlődésről és viselkedésről,
  • a szexuális és nemi kisebbségi identitások és orientációk kialakulásáról,
  • a családi és intézményi szexuális nevelés elfogadott alapelveiről valamint
  • a szexuális abúzus természetéről és megelőzésének lehetőségeiről.

Az online kurzus INGYENES és mindenki előtt nyitva áll, aki tanulni szeretne, de elsősorban pedagógusoknak és a gyermeknevelést komolyan vevő szülőknek ajánljuk.

A kurzushoz való csatlakozás az alábbi URL címen keresztül lehetséges: 
https://mooc.elte.hu/register, megadva a F9E9NT kódot.

A kurzus 2021.09.06 és 2021.12.31. között elérhető.

Jelentkezni 2021.09.10-ig lehet!

Forrás: ELTE-TÓK & Tudatos Szex Alapítvány


Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Tags :