INFO CSEPPEK: ÉVSZAKOKRÓL HOLISZTIKUSAN – TÉL

Mit mondanak a keleti tanítások a télről? Hogyan tudjuk harmóniában megélni ezt az időszakot?

Megérkezett a fagyos hideg, a tél jégkristályos arca. Az évkörben a tél az elmúlás, a behúzódás, várakozás, lelassulás, az elcsendesedés időszaka. A természet télen visszahúzódik az alsó világba, a sötétben megpihen. A föld mélyén a magokban gyűjti az Élet esszenciáját, így várva a tavasz kirobbanó, megújító energiáit. A tél a halál és az újjászületés közötti időszak.

Hogy milyen rítusokat ajánl az ayurvéda a téli időszak harmónikus megélésére, arról olvashattok két korábban írt posztomban itt és itt.

Most lássuk röviden, mit tanít egy másik keleti rendszer, a kínai öt elem tana, a télről:
A taoista tanítások és maga a kínai kultúra a természetet leíró törvényszerűségekkel egyaránt magyarázza a fizika (anyagi) és a szellemi (nem anyagi) világ jelenségeit, illetve a természeti erők, a test és a lélek közötti összefüggéseket. A telet a VÍZ elem (öreg YIN) mint természeti erő és energia minőségéhez köti.

A víz lényege a lefelé süllyedés, gravitációs erőként hat a fizika testre, a lelket és az életet az eredetéhez vezeti vissza. A víz elemhez kapcsolódó fizikai és energetikai funkciót is ellátó szerveink a vese (víz-Yin szerv) és a hólyag (víz-Yang szerv). A vese az őserő (az ősöktől származó erő) védelmezője. Mint ahogy egy magban is megtalálható minden, ami ahhoz szükséges, hogy egy fa sarjadjon belőle, úgy bennünk, lényünk belső magjában is ott rejlik az Élet esszenciája. A téli időszak lecsendesedésében tudjuk energiaraktárainkat, életerő-tartályunkat tölteni! A víz elem és a vese a vízellátás fő szabályozója, folyadék nélkül nem tudna működni testünk!

A víz elemhez a sós íz kapcsolódik, a szervezet só és ásványi-anyag összetétele, ezáltal a csontok és a csontvelő is ehhez az elem tartozik. A víz elem színe a fekete, égtája észak, napszaka az éjjel. Talán nem meglepő, hogy a víz elemhez, és így a télhez társított alapérzés a félelem, a létbizonytalanság érzése, melyek az elem egyensúlyától vagy kibillentségétől függően fejeződhetnek ki. Érdemes megfigyelni és rátekinteni, hogy mik a valós és mik az elme által generált félelemeink!
„A víz elem szelleme akkor tud teljesen kibontakozni, ha a szervezet belseje nedves, friss és tiszta, továbbá ha a hormonok és az anyagcsere-folyamatok között az összhang túláradó erőt és vitalitást tesz lehetővé. Ez az erő a test rugalmas mozgásában, az izületek hajlékonyságában, bármilyen helyzethez való egészséges alkalmazkodóképességében, szexuális potenciában, erős csontokban és jó fogakban, a haj fényességében, jó hallásban és fékezhetetlen tettrekészségben nyilvánul meg.”

Mi segíthet, hogy a természettel és önmagunkkal összhangban éljük meg a téli időszakot?

  • Tarts szünetet, pihenj többet!
  • A kifelé helyett most fordítsd önmagadra, befelé a figyelmed. Adj magadnak több időt aludni, olvasni, megfigyelni érzéseidet, gondolataidat, álmaidat. Vezess naplót. Végezz meditációs gyakorlatot. (Ha nem tudod hogyan, keress bátran, segítek!) Töltődj. Ebből a begyűjtött energiából tud tavasszal megszületni valami új!
  • Melegítsd magad az ételek által – fogyassz főtt, meleg tápláló ételeket és italokat. A hólyag és vese szerv késő délután-kora este éri el energia maximumát, ilyenkor ajánlott a meleg tea fogyasztása, a testmozgás, és 7 óra előtt a vacsora.
  • Figyelj a testedre, a vázrendszeredre (csontok) – rendszeresen mozgasd át szeretettel, odafigyeléssel, de ne terheld túl.
  • Ápold a számodra fontos kapcsolataidat – bár korlátozva vagyunk, de így is van lehetőség beszélgetni, egymásra figyelni, a kapcsolódáson keresztül töltődni.

Kapcsolódj az anyatermészet ritmusához – legyen ez az újévi fogadalmad!

Ha szeretnél hónapról hónapra évszakos női programokon részt venni, keresd a SOLAN NŐI KÖR programjait.

Feltöltő téli napokat kívánok!
Szeretettel,
Móni


Forrás: Achim Eckert – A gyógyító Tao
Fotók: Móni

Tags :