A Komatál kisokos első részéből kiderült, kit érdemes megkérni, hogy szervezze meg neked a komatálazást, a szervezők pedig gyakorlati útmutatót kaphattak a megvalósításhoz. Most arról olvashatsz, hogyan kezdj neki, ha szeretnél egy állandó komatálas közösséget indítani. Emellett megtudhatod, mi kerüljön a kosárba, s azt is, az ételek mellett hogyan lehet még segíteni a gyermekágyas családnak?

Komatálas közösség indításán gondolkozol?

A komatál rendszere ma is működik: elsősorban egyházi berkekben, intézményekhez kapcsolódó szülői közösségekben vagy épp összetartó, lakóhelyhez kötődő társaságokban. A tagok nem is feltétlenül ismerik egymást mind személyesen vagy közelebbről, de a szolidaritás jegyében, az együvé tartozás okán szívesen segítenek.  

Az én álmom, hogy ezek a közösségek mind többen és többen lesznek. Ha te is érzed magadban az indíttatást, hogy kezedbe végy egy ilyen kezdeményezést, csak biztatni tudlak. Egyszerűen küldj körbe egy emailt, tegyél ki egy plakátot, írj egy Facebook posztot és kezdj el beszélgetni erről abban a körben, ahol szeretnéd megvalósítani. Legyen ez egy baba-mama klub, ahova jársz/amit vezetsz, a gyermeked ovis/iskolai osztályközössége, a helyi/kerületi szülők online csoportja, vagy bármilyen olyan szerveződés, ahol a tagok fizikailag egymáshoz viszonylag közel élnek.

Azokat, akik nyitottak részt venni a kezdeményezésben, tedd fel egy közös levelezési listára. Kommunikálj rendszeresen a lehetőségről, megoszthatsz inspiráló példákat is. Ha pedig bármelyik tagnak megérkezik a kisbabája, elég veled, a szervezővel tudatnia, hogy mire lenne szükségük – te pedig kommunikálod a csoport felé. A táblázatba, amely tartalmaz minden fontos információt (lásd a Komatál kisokos 1. részét), önkéntes módon lehet feliratkozni. A tagok számára hozzáférhető, szerkeszthető, így mindenki látja, mely napokra van még szükség ennivalóra.

Sokat segít a lelkesedés fenntartásában, ha akár a segítők, akár a gyermekágyas anya/család ír egy pár soros visszajelzést arról, mit jelentett számára a segítségnyújtás, milyen élményeket kapott azáltal, hogy részt vett a komatálazásban. Vizuális segédanyagok, azaz helyesen csomagolt, tálalt ételfotók is inspirálóan tudnak hatni.

Ha van lehetőséged beszerezni néhány ugyanolyan ételtárolót, amit ilyenkor a tagok rotálni tudnak egymás között, az is szerencsés, mert:

  • a családnak nem kell fejben tartania, hogy melyik edényt kitől kapta;
  • a segítők, amikor hoznak egy komatálat, egy ugyanolyan, már üres tárolót magukkal tudnak vinni;
  • van egyfajta báj és biztonságérzet abban, ha a család mindig ugyanabban kap, de más és más segítőktől ételt;
  • az effajta jelképek segítik mindenki számára, hogy érezze, egy közösségben vesz részt.
(1)
Mi kerüljön a komatálba?

A komatálba kerülő ételek legfontosabb fűszere a szeretet, s ettől már önmagában gyógyítók és táplálók. Amikor ráadásul egy másik kisgyermekes családtól érkezik, benne van az megnyugtató, vigaszt nyújtó üzenet is, hogy „tudjuk, épp miben vagytok”.

Emellett érdemes néhány szempontot szem előtt tartani, hogy a frissen szült édesanya a felépülését leginkább támogató táplálékhoz jusson. Szülést követően nagyon gyenge az emésztőrendszer, emellett a tápanyagok is nehezebben szívódnak fel. Emiatt fontos, hogy az ételek, amiket elfogyaszt

  • (hosszan) főtt ételek legyenek, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket is;
  • kevés és könnyen emészthető összetevőből álljanak;
  • melegítő hatásúak legyenek;
  • szaftosak, lédúsak, hidratálóak legyenek;
  • gazdagok legyenek jóféle olajokban, zsírokban és fehérjében.

A legegyszerűbb a nagymama húslevesére gondolni, ami tényleg vérré válik az emberben, vagy azokra a „comfort food”-okra, amik egy hűvös őszi napon, séta után finoman átmelengetnek. Ne feledkezzetek meg a melengető italokról, teákról sem, az is nagy ajándék tud lenni. Mindkettőre találtok receptötleteket a Slow Gyermekágy Közösségben is.

Jó ötlet, ha az anya még előzetesen megosztja azokat a recepteket, amiket egyébként is szívesen fogyaszt (ezek közül is lehetőleg azokat, amelyek a fenti kritériumoknak megfelelnek) és ezekből is csemegéznek az önkéntes szakácsok. Az ismerős, otthonos ízek ugyanis szintén földelő hatással bírnak, amelyre nagy szükség van a gyermekágy időszakában.

„Komatál advanced”

Az ételek mellett másfajta segítséget is lehet kérni, illetve ajánlani ugyanebben a rendszerben. Bevásárlás, mosás, gyerekfelügyelet, mosogatógépből kipakolás, egy gyors porszívózás, beszélgetés. Például, ahogy a képen is látható, a hűtőtáska mellé a szennyes ruhát is ki lehet készíteni és a friss étel mellett frissen mosott ruhákkal is lehet kedveskedni a gyermekágyas családnak.

(2)

Persze tudom, ilyen típusú segítséget mi, mai anyák még nehezebben kérünk. Erre jó megoldás, ha az kismamának szerveznek szülés előtt babaváró bulit, vagy szülésre bocsátó ünnepet. Akik ezekre az alkalmakra meghívást kapnak, átélhetik, hogy a kisbaba születése nem csak egy nukleáris család ügye, hanem egy tágabb közösség öröme – és valahol felelőssége is. Javaslom, hogy ezeknek az ünnepségeknek a szervezői biztassák a résztvevőket, hogy pelenkatorta vagy századik kis csörgő helyett hozzanak inkább felajánlásokat, melyekkel szívesen beszállnak a születés utáni időszak teendőibe. Nem tudok elképzelni szívet melengetőbb dolgot, mint ha egy anya szép kis kártyákon, levelekben egy csokorba gyűjtve látja, hogy ki mindenkire és mennyi mindenben számíthat. És szeretettel biztatom az anyákat, hogy engedjék magukhoz közel a falujukat, vegyék is igénybe ezeket a felajánlásokat.

A szerző postpartum dúla, a Slow Gyermekágy megálmodója. További írásokat gyermekágy témában itt találsz.


Kiemelt kép: Dana Tent fotója a Pexelsről
(1), (2): A szerző saját felvételei