Bár a komatál hagyománya régi időkből, faluról ered, sokan ma is ösztönösen étellel fejezzük ki szeretetünket. Ez napjainkban is ugyanakkora segítséget jelent(ene), akárcsak annak idején. Tegyük újra trendivé ezt a szép és fontos szokást, akár nagyvárosi környezetben is!

Élesszük újra a hagyományt mai köntösben!

A komatál az egyik legegyszerűbb és nagyszerűbb módja az új családok segítésének. Az elnevezés az úgynevezett komálás szokásából ered, amely a keresztszülőség megünneplését jelentette. A friss anyáról gondoskodott a rokonság, a faluközösség, hogy minél hamarabb meg tudjon erősödni a szülés után, és bőségesen legyen teje. A komatálban mindig friss, laktató házi kosztot vittek. A menü tájegységenként más és más volt, de mindenhol figyelembe vették, hogy az étel könnyen emészthető legyen, segítse a tejtermelést és a felépülést. Ez a fajta gondoskodás a szülés utáni napokban, hetekben nagyban megkönnyítette az új anya életét, a közösség számára pedig lehetőséget adott, hogy kifejezzék örömüket és szolidaritásukat a frissen bővült család irányába.
Ma, főleg a városban élő családok számára, ezek a közösségek már nem adódnak magától értetődően.

Holott tápláló ételekre ma is ugyanolyan szüksége van szülés után az anyáknak. Az emberek pedig most is ugyanúgy örülnek egy kisbaba érkezésének és szívesen vesznek részt ebben az életeseményben. Ha ezt a két dolgot összetesszük, s hozzáadunk egy csepp kezdeményezőkészséget, megnyílik az út, hogy újraszerveződjenek ezek a komatálas közösségek.

Ki szervezze meg a komatálas rendszert a frissen szült anya számára?

Bár maga a szülőpár is körbeküldheti az üzenetet, hogy tudassa a baráti körrel, mire van szükségük, sokan nehezen kérünk manapság segítséget. Így könnyebb, ha van valaki, aki magára vállalja a kezdeményező szerepet. Annál is inkább, hogy utána a koordináció se az alváshiánnyal küszködő szülőktől igényeljen plusz energiát.

Ha szeretnél szülés után rendszeresen komatálat kapni, megkérheted egy jóbarátodat, hogy szervezze meg az általad megadott emberek között a beosztást. Így neked csak vele kell tisztáznod, hogy mit szeretnél, ő pedig intéz minden mást. Szívesen vállalkozik erre a feladatra a postpartum dúlád is. Add meg azoknak a barátoknak, rokonoknak, ismerősöknek, kollégáknak a nevét, akiknek fordított esetben te is szívesen vinnél valamilyen finomságot! Lehet, hogy nem mindenkinek lesz most alkalma beszállni, de ez nem baj. Hidd el, az emberek szívesen segítenek, ha tudnak és már az is jólesik nekik, hogy felmerült a gondolat: meghívod őket ebbe az intim életszakaszba segítőnek.

Ha a szűk családtól számítasz ellátmányra az első időkben, akkor érdemes úgy kérni a többi komatálat, hogy a szülést követő második-harmadik héttől érkezzenek a finomságok, mire a nagymamák lendülete alábbhagy. De akár velük is megbeszélheted, hogy kerüljenek be a rendszerbe. Akkor nekik sem kell két hétig egyhuzamban rátok főzni, illetve elkerülhetitek, hogy ugyanazt az ízvilágot kelljen hosszabb ideig fogyasztani, ha ez esetleg szempont.

Hogyan fest a konkrét megvalósítás?

Ha a fentiek megvannak, akkor lett egy szervező és egy csapat is, elérhetőségekkel együtt.
A szervező kommunikálhat e-mailben vagy bármilyen más közösségi média platformon, chatrendszerben is a tagokkal. Fontos, hogy felmérje, mi az a csatorna, amit a résztvevők közül mindenki komfortosan használ. Ilyen szempontból talán a jó öreg email a legjobb megoldás.

(1)

Ahogy mindenre, ma már a komatálas rendszer megszervezésére is léteznek applikációk, weboldalak, amiket lehet használni. Ilyen például a Meal Train és a Take them a meal. A legegyszerűbb azonban egyszer készíteni egy Excel táblát, amit minden alkalommal személyre lehet szabni. Ez a táblázat mindenképpen tartalmazza:

  • a gyermekágyas anya nevét és elérhetőségét (telefonszám és cím, instrukciók a parkoláshoz, csengőhöz, lépcsőházba jutáshoz, stb.);
  • a dátumokat, amely napokon örülnének az ellátmánynak;
  • hány főre van szükségük ételre;
  • speciális diéták, táplálékallergiák;
  • ételpreferenciák (mit nem szeretnek, esetleg mit szeretnek nagyon; ha vannak nagyobb gyerekek is, ők mit esznek meg);
  • szeretnének-e pár szót váltani is az étel átvételekor vagy inkább annak örülnek, ha az ajtó elé tesszük nekik a csomagot;
  • a szakács (aki az adott napra vállalja az ételkészítést) nevét, elérhetőségét, a tervezett ételt és a „szállítás” várható időpontját.

Jó, ha a tagok érzik, hogy semmi nem kötelező, nem kell egymással versenyezni; tényleg azokat a napokat és annyi napot vállaljanak be, amelyeket, amennyit jó szívvel tudnak. Szerencsés, ha kialakul egy olyan légkör, amiben a „szakácsok” is kérhetnek egymástól támogatást, dátumcserét, segítséget a logisztikában.

Fontos tiszteletben tartani, hogy amikor visszük a komatálat, nem vendégségbe vagy babanézőbe megyünk.

Jó előre tisztázni, hogy az anya szeretne-e társaságot is (ez akár naponta változó lehet), vagy jobb neki, ha csak le van téve a küszöb elé az étel.

Egyéb praktikumok

Ha a család nem igényli a „szociális szolgáltatásokat” az étel mellé, szerencsés, ha beszereznek egy nagy hűtőtáskát erre a célra, amit mindig ki tudnak készíteni az ajtajuk elé (ezt senki sem viszi haza, a helyén marad – így nem kell egyből kiszaladni az ételért, mikor megérkezik.) Kapukódot is célszerű megosztani, mert így nem kell felugrani szoptatás közben, hogy valakit beengedjenek a lépcsőházba, kertbe.

Érdemes arra is gondolni, hogy az edények, tálak hogyan és mikor jutnak vissza a szakácsokhoz. Ha ebben is tudnak segíteni a tagok, tehát pl. aki egyik nap hozza az ételt, az el is viszi az előző alkalommal otthagyott és most kikészített tárolókat és utána eljuttatja azt a gazdájának, az is szuper. Ha ez nem működik logisztikailag, akkor a család a táblázatban nyomon tudja követni, hogy mikor érkezik valaki újra, így számára akkor elő tudják készíteni a visszárut.

(2)

Hogy mi kerüljön a komatálba és mi a helyzet akkor, ha Te szeretnél elindítani egy komatálas közösséget, az a 2. részből kiderül.

További írásokat találtok gyermekágy témában Slow Gyermekágy rovatunkban.


Kiemelt kép: Pixabay
(1): Monstera fotója a Pexels oldaláról
(2): Slow Gyermekágy fotója