Ez a hétvége sem fukarkodik a jobbnál jobb programokban. A kérdés csak az, hogy melyiket válasszuk. Nem könnyű a döntés. Íme a hétvégi MUM Park családi programajánló!

BUDAPEST

Budai Palacsinta Piknik, május 6-8.

Palacsintaimádók figyelem! Ezen a hétvégén ott a helyetek az Allee melletti sétányon!

Hogy mi vár rátok? Nemzetközi ízek, töltött palacsinta, rakott palacsinta, amerikai palacsinta, nagyi palacsintája, rántott palacsinta, édes palacsinta, sós palacsinta, és megannyi különleges íz.

A szervezők természetesen gondoltak az ételallergiában szenvedőkre vagy speciális diétát folytató látogatókra is, és készültek gluténmentes, laktózmentes, valamint vegán palacsintákkal is!

Az eseményen egyéb kóstolnivalók is várják az érkezőket: gofrik, fánkok, kürtőskalács, streetfood finomságok, termelői élelmiszer- és iparcikkvásár, sörök, borok, pálinkák, és minden, mi szem szájnak ingere!

Zöldforgó Élménynap, május 7.

Környezetvédelmi játékok és játszóházak, kiállítás a fenntarthatóságról, az Alma zenekar koncertje és környezettudatos iparművészeti alkotások vására vár tárt karokkal titeket a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Európa-napi Fesztivál, május 8.

Immár 18 éve csatlakozott hazánk az Európai Unióhoz, így nagykorú lett az emlékezetes eseményhez kapcsolódó Európa-napi fesztivál is. Vasárnap az Európa-nap és az évforduló alkalmából ingyenes családi és gyermekprogramok, valamint koncertek várják a Szabadság téren az érdeklődőket. Fellép többek között a Kaláka együttes, a Mrs Columbo és a The Biebers is, a napot pedig a Kiscsillag koncertje zárja.

A fentiek mellett a hagyományos futóversenyt is megrendezik – idén már 18 kilométer lesz a táv.

Az Európa-napon a válsághelyzetben hangsúlyosan megjelennek az Európai Unió alapvető értékei: béke, egység és szolidaritás.

Felelős Állattartás Napja (#FAN), május 8.

Nagyszerű családi programokkal vár titeket a Rex Kutyaotthon Alapítvány a Felelős Állattartás Napja rendezvényükön. Várnak rátok az állatbemutatók, az állatorvosi előadások, a bolhapiac, az örökbe fogadható kutyusok felvonulása, gyerekprogramok és még sok más minden.

BALATON

Kiskondás családi nap, Gyenesdiás, május 7.

A FesteticsImre Élményközpont és Állatpark egész napos családi rendezvényén nem csak a mangalicával és a vaddisznóval ismerkedhettek meg, hanem pl. nézhettek előadást az ehető és mérgező gombákról is.

Ikarus Találkozó, Tapolca, május 7.

A rendezvény 2016-ban indult útjára, azzal a céllal, hogy egyrészt a nyugati országrészben is legyen egy, a magyar buszgyártás termékeit bemutató rendezvény, másrészről hogy a páratlan években Németországban megrendezett Ikarus találkozók páros években itthon megtartott testvér rendezvényévé váljon. Igazi apa-fia program, bár nem lennék meglepve, ha az anyukákat is érdekelné.

Fotó: Józsa László
Tihany 70 Élménytúra, Tihany, május 7.

A terület természetvédelmi őrétől a részvevők hallhatnak a tihanyi Belső-tó eredetéről, átalakulásáról, állat- és növényvilágáról, a tó egészségi állapota érdekében végzett beavatkozásról. Az „ürgemozi” révén bepillantást nyerhetnek a fokozottan védett rágcsálók életébe, megismerhetik az ürge természetvédelmi jelentőségét, szerencsés esetben közelről figyelhetik a szürkemarha gulyát is.

GyereKert, Veszprém, május 7-8.

Májusban öt napra Gizella királyné udvarává változik a Színházkert, meghívva Veszprém és környéke legkisebb polgárait egy feledhetetlen mesés mulatságra. Gyerekkoncertek, játszóház, interaktív hangszerkiállítás és még tucatnyi más program várja az látogatókat.

ORSZÁGOS

Ásványgyűjtő túra, Szurdokpüspöki, május 8.

Az ásványgyűjtés a természet iránt érdeklődő felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt érdekes szórakozás. Az ásványgyűjtésnél fontos, hogy megfelelő ismeretek és védőfelszerelés birtokában vágjunk neki a kalandnak. Most vasárnap opálokat és kalcedonokat lehet gyűjteni egy kevésbé ismert lelőhelyen.

Nyílt nap a Kassai-völgyben, Kaposmérő, május 7.

1988 óta minden hónap első szombatján nyitott a völgy a látogatók előtt. A program kezdetekben azok számára jött létre, akik Kassai íjjal rendelkeztek. Havonta egyszer láthattak egy bemutatót az íjak működéséről és tanácsokat kaphattak azok használatáról.

Azonban a lovasíjászat megjelenése és dinamikus fejlődése folyamatosan növelte az érdeklődők számát, akiket ma már nem csak az íjászat vonz, hanem az itt kialakult közösség és mindaz, ami őseink kultúrájából megélhető egy 21. századi ember számára. Most szombaton a szemlélődőnek lehetősége van betekintést nyerni a völgyben folyó munkába.

A bemutató jellegű edzések az évszakokhoz, az éppen aktuális teendőkhöz és a versenyszezonhoz igazodnak. A tagság számára 8:00 órakor, a nézők számára 11:00 órakor kezdődik a program.

Gyulai Virágok Fesztiválja, Gyula, május 7-8.

A többnaposra bővült Gyulai Virágok Fesztiválja minden évben sokszínű növény- és programkínálattal kedveskedik látogatóinak. Virágvásár, Ízek és illatok tere, ehető virágok, kézműves-foglalkozások, valamint koncertek és élmények várnak mindenkit Gyulán!

OTTHON MARADTOK?

Arra az esetre is van programjavaslatunk, ha valamiért nem tudnátok vagy nem szeretnétek kimozdulni otthonról: süssetek, főzzetek együtt a gyerekekkel, Már megint a konyhában rovatunk receptjei mindig rendelkezésetekre állnak.

Csodás, verőfényes hétvégét nektek! ?

Kiemelt kép: Lina Kivaka fotója a Pexels oldaláról