Ha könyvet keresel a Lassító Januárhoz, kezdd itt. Egyszerűsítés, rendrakás, lassítás és zero waste témájú olvasmányok egy kupacon.

RENDRAKÁSHOZ – Marie Kondo: Rend a lelke mindennek

Rendrakós „alapmű” a japán Marie Kondo könyve, melyben arra bíztat, hogy alaposan selejtezzük ki a bennünket körül vevő tárgyakat és csak azokat tartsuk meg, amelyek valóban örömet okoznak. Otthonunk rendbetételével és rendszerezésével aztán az életünk minden területén pozitív változásokat érhetünk el.

(1)
LASSÍTÁSHOZ– Carl Honoré: A lassúság dicsérete

Carl Honorét a slow mozgalom egyik atyjaként szokás emlegetni, ebben a könyvében arról gondolkodtat el, hogy a „túl sok holmi, túl sok választási lehetőség, túl sok információ, túl nagy sebesség” által megnyomorított életünket hogyan lehetne másképp, lassabban, a saját életünket a kezünkbe véve élni.
Kedvcsinálóként ajánlom Carl TED beszédét is a témában.

A KÖRNYEZETTUDATOS FŐZÉSHEZ: Kocsis Dóra: Zero Waste konyha

Kocsis Dóri szemet gyönyörködtető, igényesen kivitelezett könyve igazi inspirációul szolgálhat mindenki számára, akik szeretnék konyhájukban szem előtt tartani a szezonalitást, a helyi termékeket és a hulladékmentességet. A részletes bevezetőben szó esik a táplálkozás klímára gyakorolt hatásáról, az élelmiszerpazarlásról, maradékok felhasználásáról, komposztálásról, kapunk rengeteg hasznos tippet a hulladékcsökkentésre vonatkozóan. Ezután következik a több mint 100 gyönyörűen fotózott vegetáriánus recept, amely évszakokra bontva vezet bennünket végig az évkörön.

(2)

GYEREKEKHEZ – Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Az első gyerekem születésekor, a gyermekágy alatt ez volt az első könyv, amit elolvastam. Valahogy ösztönösen éreztem, hogy túl sok lesz az nekem, tárgyban, programban, elvárásban, műanyagban, ami manapság a gyerekek körül megy, ezért is rendeltem meg a könyvet. A szerző részletes tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan tudjuk csökkenteni gyerekeink életében a zajt és a tempót, hogyan tudjuk megvédeni ezt a becses időszakot, amit gyermekkornak hívunk. Minden szülőnek tiszta szívből ajánlom, bármilyen korú gyerekkel.

TUDATOS ÖLTÖZKÖDÉSHEZ- Mengyán Eszter: Hello, slow fashion

Sokat hallunk róla, hogy a divatipar az egyik legszennyezőbb iparág, azonban ha tenni szeretnénk ellene, úrrá lehet rajtunk a tanácstalanság, hiszen öltözködni, azért mégis kell, csinosak, divatosak is szeretünk lenni. Ehhez nyújt kiváló mankót ez a könyv, amely rengeteg praktikus tippet ad arra vonatkozóan, hogyan lehet fenntartható és környezettudatos ruhatárat építeni. És ahogy minden fenntartható törekvés, a környezettudatos öltözködés is bizony együtt jár a lassítással, felelősségvállalással, önismereti utunkon való haladással is.


Kiemelt kép: Pexels
(1): Charlotte May fotója a Pexels oldaláról
(2):Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról
(3): Susanne Jutzeler fotója a Pexels oldaláról