Tudjuk, hogy a babák übercukik, és hogy az érkezésükkel minden megváltozik, leginkább mi magunk. Azt is tudjuk, hogy habár minden baba más és más, mégis vannak dolgok, amikben hasonlítanak. Íme 10 érdekesség, amit talán nem is gondolnál róluk. Lássuk!

1. Érdekes, de a babának több csontja van, mint egy felnőttnek

Amíg egy felnőtt embernek 206 csontja van, addig egy újszülött babának körülbelül 300. Ennek persze megvan a maga evolúciós oka. Annak köszönhetően, hogy a babák csontozatának egy része több kis porcból áll, könnyebben jutnak át a szülőcsatornán. És persze megszületniük is egyszerűbb. Születés után a babák csontváza állandóan változik, és több csontjuk is összenő idővel.

2. A babáknak nincs térdkalácsuk

És ha már a csontoknál tartunk, képzeld, az újszülötteknek nincs térdkalácsuk. Mármint van, csak nem olyan, mint nekünk felnőtteknek, hiszen az egész térdkalács egy porc valójában. Ez a porc majd csak 3-5 éves korukban kezd el csontosodni. Ennek köszönhetően tudnak boldogan négykézláb rohangálni, ami nekünk, szülőknek, már igencsak fájdalmas mutatvány.

baba
Hiába, az alvó babák irtó édesek

3. Az a sok-sok pelenkázás

Hihetetlen, de egy baba átlagosan 6-8000 pelenkát használ el a születéstől a szobatisztaságig. Ezt főleg az első év pelusozásainak száma dobja meg, amikor is hajlamosak arra, hogy amint tisztába teszed őket, már bele is rottyantsanak a friss pelusba. És ha ez a szám nem volna elég döbbenetes, akkor gondolj bele, hogy mennyi popsitörlő fogyhat! Egy sima pelusozásnál egy darab legalább elmegy, de egy kakás popsit tisztába tenni bizony több popsitörlőt is igényel. Én itt legalább 10000 darabra saccolok.

4. A babák tudnak úszni

A babák úgynevezett úszóreflexszel születnek. Ennek köszönhetően, ha lemerítjük őket a víz alá, automatikusan visszatartják a lélegzetüket és úszó mozdulatokat tesznek. Nyáron mi is kipróbáltuk a kisfiúval, és hihetetlen volt, ahogy nyitott szemmel úszkált a medencében. Ez a reflex körülbelül 4-6 hónapos korukig van meg, és érdemes fejleszteni, például babaúszás keretein belül.

5. Csak a babák képesek mosolyogni a szüleikre

Azt hiszem, roppant szerencsések vagyunk, hiszen egyedül mi, emberek kapunk mosolyt a babánktól. Ha engem kérdeztek, sok nehézségen és kemény napon átsegít bennünket, anyákat az, ha a baba meghálálja a törődésünket egy-egy kedves mosollyal.

6. Érdekes a babák látása

A babák rövidlátónak születnek. Először maximum 30 cm távolságra képesek látni – ez a távolság nagyjából megegyezik azzal, amilyen messzeségben az anyjuk van tőlük szoptatás közben. Persze ez sem véletlen, a természet így segít, hogy ne érje őket túl sok, felesleges inger a környezetből. A felnőttekével megegyező látást nagyjából 7 éves korukra érik el a gyerekek, de látásuk egészen 20 éves korukig fejlődik.

7. A vörös színt érzékelik először

A tudósok között is vita van abban, hogy a babák eleinte csak fekete, fehér és szürke színeket látnak-e, vagy jóval több árnyalatot, csak éppen elmosódva.
Abban viszont megegyeznek, hogy a piros az első szín, amit felismernek. Utolsóként pedig a kék és a lila az, amit meg tudnak különböztetni.

8. Az a fránya nem-alvás

Az anyák nagyjából 6 hónapnyi alvást veszítenek a babájuk életének első két éve alatt. Ha engem kérdeztek, nem csak ennyi ideig kéne ezt számolni. A lányom elmúlt már 4 éves, de mivel nem igazán szeret aludni, így nem is tölt túl sok időt az ágyban, és még aközben is legalább egyszer felkelt éjszaka. Azt hiszem elmondható, hogy legalább 4 éve nem aludtam ki magamat. Gondolom, nem vagyok ezzel egyedül.

Derult-egbol-terhesseg

9. A babák eleinte nem tudnak sírni

Biztos neked is feltűnt, hogy a baba kezdetben könnyek nélkül sír. Ez azért van, mert körülbelül 1 hónapos korára fejlődnek csak ki úgy a könnycsatornái, hogy a könnytermelés beinduljon. De aztán szem nem marad szárazon, és bizony nem kell sokat várni, hogy a babák igazi krokodilkönnyeket hullajtsanak. Néha velünk együtt.

10. A babák hihetetlen gyorsasággal nőnek

Úgy tartja a mondás, hogy a gyerekek 6 hónapos korukra megduplázzák, 1 éves korukra pedig megtriplázzák a születési súlyukat. Ezek persze csak nagy általánosságban igazak, hiszen a fiam például nem egészen 3 hónapos korára megkétszerezte a súlyát, és 8 hónapos korára megháromszorozta. Még szerencse, hogy ezután veszítenek a lendületükből. És vannak egyéb jóslatok is, a védőnőnk például a kislány 2 éves státuszánál azt mondta, hogy az akkori 90 cm-es magasságának várhatóan a duplája, vagyis 180 cm magas lesz felnőtt korára.

Hihetetlen érdekes dolgok ezek, nem igaz? És az igazán életre szóló dolgok majd még csak ezután fognak következni a baba életében.

Te melyik tényen lepődtél meg legjobban?

További írásaimért látogass el weboldalamra! Várlak szeretettel Facebook oldalamon is.

Azanyja


Forrás:
https://www.pbcexpo.com.au/blog/16-incredibly-cool-facts-about-your-baby
https://www.mackojatek.hu/cikkek/10-erdekes-teny-babakrol/

Photo by Filip Wouters from Pexels, Pixabay