A szülők egyik legnagyobb kihívása, amikor a testvérek végeláthatatlan módon egymásnak esnek. Mire vágyik ilyenkor a felnőtt? Hogy mielőbb csend legyen. Mire vágynak a gyerekek? Hogy figyelmet kapjanak! Mi a legjobb módszer, hogy mielőbb újra béke szálljon a házra? Tippek, és módszerek a testvérharcokra.

Miért kell állandóan vitatkozni?

Felnőtt fejjel egyszerűen képtelenek vagyunk megérteni, hogy a gyerekek miért vitatkoznak folyamatosan? Miért fontos az, hogy ki ül be először az autóba, hogy ki játszhat először a játékkal, vagy, hogy ki kezdte a vitát?
A válasz a gyerekek természetes személyiségfejlődésében van. Ha van testvéred, valószínűleg te is tudod, micsoda öröm felnőttként, hogy van kire támaszkodnod. Ráadásul egy olyan emberre, aki a lehető legközelebb áll hozzád. Gyermekként azonban, amikor még nincsen meg a kellő élettapasztalat, a testvérség sokkal inkább kihívás, mintsem ajándék.
Mivel a kicsik erősen én-központú gondolkodással rendelkeznek, rendkívül nehéz számukra mások megértése. Mielőtt azt gondolnád, ez egy rossz tulajdonság, megnyugtatlak: valójában a személyiség fejlődésének fontos állomása, a külső és belső határok felismerésének időszaka. Azok a gyerekek, akiknek testvérük van, a nap 24 órájában szembetalálják magukat ezzel a konfliktussal, ami bizony nem kis feszültséget eredményez. Habár ez a legtöbb esetben nem nyugtatja meg az embert, de ezek a viták igazán hasznosak, amennyiben megtanulod őket megfelelően lezárni!

Hogyan kezeld jól a testvérharcot?

Ha te is vágysz a kiegyensúlyozottabb családi életre, akkor itt az idő, hogy kezedbe vedd az irányítást, és hatékonyan kezeld a testvérharcokat! Nézzük, mit csinálj – és mit ne…

Mit ne tegyél?

  • Ne kérdezd meg, hogy ki kezdte!

Amikor kialakul egy vitás helyzet, annak elharapózásában mindkét fél ugyanúgy hibás. Nincs jelentősége, hogy ki indította el a vitát, hiszen azt folytatni a megoldás megkeresése helyett hibás reakció.

  • Ne hagyd rájuk a megoldást!

Tudom, hogy gyakran kimerült vagy, és nincs energiád értelmetlen viták megoldására, azonban szülőként muszáj, hogy erőt vegyél magadon. A legrosszabb amit tehetsz, ha azt mondod, ez nem rád tartozik, oldják meg maguk. Minden vita lehetőség arra, hogy megtanítsd gyermekeidnek, miként érthetik meg a másik nézőpontját, és hogyan juthatnak kompromisszumra!

  • Ne kiabálj!

Habár időnként nagyon nehéz nem felemelni a hangod, mégis egy ilyen vitás helyzetben sokat számít, hogy te milyen magatartást tanúsítasz. Törekedj arra, hogy higgadt maradj és tényszerű!

Mit csinálj vitás helyzetekben?

  • Hallgasd meg mindkét felet!

Akárcsak egy tárgyalás esetében, itt is fontos, hogy mindkét fél nézőpontját meghallgasd, és meghallgattasd! Ezzel oldhatod a gyerekekben a feszültséget, és neked is segít átlátni a hirtelen kipattant vita okát.

  • Kérdezz bátran!

Mielőtt még te magad megoldanád a vitát, kérdezd meg, ők miként tennék ezt igazságosan? Ezzel elindítasz egy beszélgetést, aminek a végén az is lehet, hogy maguk között megegyeznek. Neked pedig csak iránymutatást kellett adnod.

  • Ne engedj teret a haragnak!

Időnként előfordulhat, hogy sehogy sem sikerül megegyezni. Ilyenkor a legjobb, ha hátralépsz egyet, és más elfoglaltságot, vagy tevékenységet javasolsz. Ha nem hagysz teret a haragnak senki részéről sem, azzal sokat tehetsz a mielőbbi családi békéért.

Szeretnél még több hasznos tippet kapni, hogy újra béke legyen otthon?
Akkor nézz körül a csoportomban, ahol minden héten élő előadást tartok a családi egyensúlyteremtéshez vezető lépésekről.

gál kiss noémi

Photo by Gustavo Fring & Ron Lach