Túlterheltség, sok szerep, állandó készenlét? Anyaként neked is ismerős lehet az örökös rohanás, és a véget nem érő teendők listája. Ha pedig soha nem éred utol magad, annak idővel meglesz az eredménye, és szembe kell nézned az úgynevezett „anya burnout”, vagyis a kiégés problematikájával.  Az állandó készenlét és a különböző szerepek közötti zsonglőrködés között nehéz megtalálni az egyensúlyt. A mostani cikkemben elárulom, hogyan birkózz meg ezekkel a nehézségekkel. 

Mert kell egy kis szünet.

Kezdd el az elején! 

Hogy megtudd, mit kell tenned, hogy jól legyél, először muszáj, hogy kívülről lásd önmagad és a helyzeted. Amíg benne vagy a malomkerék hajtásában, addig egész egyszerűen nem tudod majd objektíven nézni a lehetőségeidet.  

Az első és legfontosabb lépés tehát, hogy kicsit hátralépj, és elhatározd magad, hogy változtatni szeretnél. Ha ez sikerül, akkor a megoldást is könnyebb lesz megtalálnod. Kiindulásképpen jó ötlet lehet, ha először saját magadnak egy olyan segítséget vázolsz fel, amit egy barátnődnek is javasolnál.  

Ez nehéz, de szükséges feladat. Ezután következhet a valódi munka, amiben lesz rangsorolás, életmódváltás, és kommunikáció bőséggel. Mindez persze ne ijesszen meg, lépésről-lépésre fogsz haladni, így nem leszel egyszerre leterhelt! 

Mi most neked a legfontosabb? 

Ahogy azt korábban is írtam, anyaként számtalan szerepben kell helytállnod. Az egyik legnagyobb oka a kiégésnek, ha mindegyikben száz százalékot szeretnél nyújtani. Hidd el, hogy ez nem mások elvárása, ezt a magas követelményt te állítottad magaddal szemben. Tehát neked is kell lejjebb adni belőle. És igen, tisztában vagyok vele, hogy ez sokkal nehezebb, mint amilyennek hangzik… 

A legfontosabb, hogy meghozd a döntést, melyik szereped jelenleg a prioritás, melyikben szeretnél a lehető legjobban teljesíteni.  

Ne legyen bűntudatod a döntés miatt! 

Ha elhatároztad magad, akkor ne engedd, hogy a többi szereped háttérbe szorítása bűntudatot ébresszen benned. Bízz abban, hogy a jelenlegi helyzeted alapján a lehető legjobb döntést hoztad, akkor is, ha a családanya szerep a prioritásod, akkor is, ha az üzletasszony! 

Annyit tegyél bele te is, amennyit mások! 

Gyakori probléma, hogy sokan úgy érzik, a végletekig kell magukat hajtani egy adott cél érdekében. Ez lehet a munkahelyen egy projekt, ami miatt hosszú órákat kell túlórázni, vagy akár a családról történő gondoskodás. Húzz egy határt, és csak annyit áldozz ezekre a teendőkre, amennyit úgy érzed, hogy te is visszakapsz belőle.  

Jelöld ki a héten azt az idősávot, amikor senki nem zavarhat! 

A szülőség 0-24 órás munkája mellett elengedhetetlen, hogy keress egy idősávot, amikor csak te számítasz, és a saját testi és lelki egészségeddel foglalkozhatsz. Ez lehet egy délután, egy óra, bármi, a lényeg, hogy ragaszkodj ehhez a kis időhöz.  

Dobd fel a hétköznapokat! 

Könnyen eluralkodik rajtunk a napi rutin, pedig sokszor már az is elég, ha kicsit megtöröd a monotonitást. Vond be csemetéd a reggeli készítésbe, csináljatok együtt mosolygó fejes szendvicseket vasárnap, tedd játékká a teregetést, bújócskázzatok a száradó ruhák között… Vagy mondd azt, hogy reggelente a munkába menet megállsz egy fancy kávéra, és az lesz a te énidőd, amíg azt elkortyolod. Bármi jól jöhet, amitől úgy érzed kicsit változatosabbá teheted a napodat. Este pedig akár egy romantikus vacsorát is tervezhetsz a pároddal. 

Kérj segítséget! 

Az, ha segítséget kérsz, nem azt jelenti, hogy nem vagy elég jó. Sőt! Igen tudatos lépés, hiszen ez azt jelzi, hogy képes vagy felmérni a lehetőségeidet és korlátaidat. Otthon egy nagyszülő, testvér, a munkában egy kolléga – kérj olyantól támogatást akiben megbízol. 

Sokan azért nem kérnek segítséget, mert úgy érzik, nem akarnak ezzel terhelni másokat. Meg fogsz lepődni, szeretteid, munkatársaid, barátaid mennyire szeretnének támogatni téged! 

De a segítség akár professzionális segítséget is jelenthet: néha jól jön egy „külső szem”, aki átnézi veled a dolgaidat, és rávilágít arra, hol vállalod túl magad, mi lehet a kiégés hátterében. Ebben segíthet: 

  • Az Anya Coaching, egy intenzív 1:1 mentorprogram, ahol célorientált megoldásokat keresünk az életedben felmerülő problémákra. 
  • Igazi feltöltődés és „énidő”: Várunk szeretettel a Tökéletes tökéletlen kezdő jóga és léleksimogató workshopra, ha kipróbálnád a jógát, ha nehezen léped át a komfortzónád, ha nehezen birkózol meg az elvárásokkal, vagy ha csak egy kis feltöltődésre vágysz! Itt a tökéletlen is tökéletes!❤️

Ne szégyellj segítséget kérni, az én célom az, hogy Te jobban legyél! 

Képek forrása: S O C I A L . C U T, Content Pixie, Anthony Tran on Unsplash