Nem mindig jön össze január elején, hogy végignézzük az előző évet, de semmi nem akadályoz meg minket abban, hogy megtegyük akár most, akár később. Van erre számos remek módszer, elmesélem, én hogyan csinálom.

Lehet, hogy a napforduló december 21-ei dátumánál vagy a naptári év kezdetén elmulasztottuk, de most is megtehetjük az összegzést. Elmúlt egy év. Elmúlt 365 nap az életünkből. Sok idő ez, lássuk be. Folyamatban vagyunk, amiben néha jó egy kicsit megpihenni és rápillantani a mindennapjainkra, lezárni a lezárandókat és ezzel kezdeni valamit. Elkezdeni az újat.

Összegzés:

Legyen egy megértő és elfogadó átlapozása az évnek. Szánj időt rá, hogy végignézed a naptáradat, végiggondolod az évedet. Meg fogsz lepődni, mert lesznek olyan pillanatai az elmúlt évnek, amikre örökké emlékezni fogsz.

Majd vegyél elő egy nagy lapot, legyen rajta hely a hónapoknak, és töltsd fel alábbi kérdések mentén:

  • Mit tettem?
  • Hol voltam? Ott, miket éreztem? Kivel és mivel is töltöttem és annak milyen következményei lettek?
  • Van-e, ami fájt és mi az?
  • Van-e, aminek nagyon örültem és kihez/mihez kapcsolódik bennem?
  • Vágyak  és hiányok részletesen! Szedd szét és elemezd, ha könnyen ért valami, s azt is, ha elkerült! Megvalósulások? Napi megélések?
  • Feldobó élmények és lehúzó események? – ezekből nézz egyenleget is, melyikből van több?

Majd nézz rá újra, és írd az események mellé az érzéseidet pirossal. Hol, mit éreztél? S most, mi van benned azzal kapcsolatban? Találsz bennük mintát, akár családi mintázatot?

Miért jó ez?

Ez az évkezdő rápillantás majd olyan kincsekkel ajándékozhat meg, amiket az elmúlt éved megélései alapján magad gyűjtöttél, s akkor lesz igazán hasznodra, ha tudatos szintre emeled.

Az Évkezdő Összegzés egy olyan olvasószemüveg, ami megengedi az éleslátást, s szabadságot ad eldönteni, hogy mikor viseled és mit olvasol ki az életed lineáris sorai közül!? Élj a lehetőséggel és tégy magadért naponta!


Photo by George Milton from Pexels; Photo by Anete Lusina from Pexels